1. Kiire
Jokainen tietää, että hampaiden harjausaika hammastahnalla on 2 minuuttia, mutta kuinka moni tietää miksi? Moni ajattelee, että kyllä 1 minuutti riittää hampaiden puhtaaksi saamiseen. Aikasuosituksella on kuitenkin toinenkin syy, Fluorin vaikutukset. Hammastahnan fluori estää hammaskiilteen mineraalien liukenemista ja edistää bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista. Fluori estää myös kariesta aiheuttavien bakteerien toimintaa. Jotta saisit kaikki nämä hyödyt, tahnan pitää vaikuttaa suussa vähintään 2min. Fluorin vaikutus suussa heikentyy myös, jos suu huuhdotaan hyvin vedellä pesun jälkeen.

2. Liikaa voimaa ja kovat välineet
Yleinen virhe on harjata liian kovalla hammasharjalla, liian kovalla voimalla ja puhdistaa välit kovilla hammastikuilla. Hammaskiille kuluu jynssäyksestä kuopalle ja kohta saattaa vihloa hyvinkin voimakkaasti kylmästä, kuumasta ja kosketuksesta. Hoito: vaihda harja pehmeään hammasharjaan ja hammastikut pehmeisiin soft pickseihin, vähennä voiman käyttöä. Voit laittaa myös vihlomista estävää hammastahnaa paikallisesti vihlovaan kohtaan illalla, ja jättää se yöksi vaikuttamaan. Mikäli nämä konstit eivät auta, ota yhteyttä hammashoitolaan.

3. Napostelu
Hampaat kestävät 5-6 ruokailukertaa (happohyökkäystä) päivässä. Kaikki ruoat ja juomat, jotka sisältävät hiilihydraatteja, aiheuttavat happohyökkäyksen (suun bakteerien aineenvaihdunta tuottaa suuhun hiilihydraateista happoa). Syljen tehtävä on aterioiden välillä neutraloida tätä happamuutta. Mikäli ruokailukertoja on yli 6 kpl päivässä, on suussa jatkuva happamuus, joka aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Muista xylitoltuotteet aterioiden jälkeen!

4. Happamat ruoat ja light-juomat aiheuttavat eroosiota
Sokerittomista, happamista tuotteista voi aiheutua hampaiden eroosiota eli hampaan kiilteen syöpymistä ilman bakteerien mukana oloa. Hampaista tulee mattapintaiset ja vihlovat. Happamia tuotteita on mm. light-virvoitusjuomat (poislukien maustamaton kivennäisvesi), urheilu- ja energiajuomat, mehut, sitrushedelmät ja etikkaiset ruoat. Nauti happamat ruoat aina aterian yhteydessä, syö marjat, hedelmät ja vihannekset kokonaisina. Pureskellessa erittyy sylkeä, joka huuhtelee hampaita ja neutraloi suun happamuutta. Vältä turhien happamien juomien jatkuvaa juomista. Alentunut syljen eritys altistaa myös eroosiolle!

5. Ikenet vuotavat verta, puhdistuksen varominen näitä kohden.
Yleinen virhe on välttää harjaamista/lankaamista kohdista, joista ien vuotaa verta. Verta vuotaa ikenestä aina bakteerien aiheuttaman ientulehduksen takia. Puhdistuksen varominen näistä kohden saattaa johtaa hampaiden kiinnityskudoksen tuhoutumiseen, iensairauteen, jonka seurauksena hampaat alkavat liikkumaan.
Puhdista vertavuotavaa aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin. Näin verenvuoto vähenee ja loppuu kokonaan. Tueksi voit käyttää klooriheksidiini-tuotteita (kysyy lisää apteekista). Mikäli hampaiden pinnoilla on hammaskiveä, käy poistattamassa se hammashoitolassa.

6. Jatkuvat afta-ongelmat
Jatkuvista aftoista kärsivien kannattaa tarkastaa hammastahna. Vaihda tahnasi vaahtoamattomaan tahnaan. Natriumlayryylisulfaatti eli SDS aiheuttaa tahnoissa vaahtoutumisen, mikä saattaa ärsyttää suun limakalvoja, ja aiheuttaa suussa aftoja ja suun kuivumista. Apteekissa on runsas valikoima vaahtoamattomia tahnoja.

7. Värjäytymiä hampaissa
Käytätkö jatkuvasti jotain näistä tuotteista:
Tupakka, nuuska, musta tee, tuoremehu, punaviini?
Muitakin värjääviä tuotteita on, mutta nämä ovat yleisimpiä.
Vältä värjäävien tuotteiden jatkuvaa käyttöä. Apteekissa on saatavana myös entsyymeillä vaikuttavia, värjäytymiä poistavia ja ennaltaehkäiseviä hammastahnoja, jotka ovat turvallisia hampaille.

Suuhygienisti Eevi Kajanne