Uudenvuoden ilotulitukset voivat olla paukkuaralle eli äänipelkoiselle koiralle kova paikka. Pelko ilmenee vapinana, läähätyksenä, huulten nuoleskeluna, levottomuutena, haukotteluna. Koira pyrkii piiloutumaan tai toisaalta hakeutumaan omistajan luo turvaan. Se voi äännellä (murista, haukkua, vinkua) tai olla korostuneen valpas.

Äänipelko pahenee usein iän myötä, eli koira ei ”kasva ulos” pelostaan. On kuitenkin mahdollista totuttaa koiraa hallitusti ja pikkuhiljaa koviin ja äkillisiin ääniin, jolloin se saattaa alkaa sietää niitä paremmin.

Omistaja voi auttaa koiraa kestämään ilotulitusten aiheuttaman pelkotilan järjestämällä sille mahdollisimman rauhallisen ja hiljaisen piilopaikan, johon valonvälähdyksetkään eivät näy. On hyvä käyttäytyä itse aivan normaalisti eikä yrittää rauhoitella tai lohduttaa koiraa. Paukahdusten kuulumista voi yrittää laimentaa laittamalla television päälle tai esimerkiksi soittamalla musiikkia.

Pelkotilan lieventämiseen on apteekista saatavilla pistorasiaan laitettava haihdutin, joka vapauttaa ilmaan koiraa tyynnyttävää feromonia. Parhaan vaikutuksen valmisteella saa, kun se kytketään pistorasiaan jo ainakin kaksi viikkoa ennen ilotulitusta.

Lisäksi on olemassa ilman reseptiä saatava aminohappo-B-vitamiinivalmiste, jolla on koiraan stressiä vähentävä ja lievästi tyynnyttävä vaikutus. Kysy lisää apteekista!

Eläinlääkäriltäsi voit tiedustella suoraan suun limakalvolle annosteltavaa rauhoittavaa lääkettä ja muita reseptilääkevaihtoehtoja.

Lähteet: Kuopion eläinlääkärikeskus, Evidensia