Matte-kissa on norjalainen metsäkissatyttö, väriltään sinikilpikonnatäplikäs. Omanarvontuntoinen Matte rakastaa ulkoilua valjaissa kotipihalla ja vaatii päästä tutkimaan tiluksia parikin kertaa päivässä.

Matten ulkoilun varjopuolena ovat punkit eli puutiaiset, joita esiintyy keväästä myöhäiseen syksyyn. Puutiaiset aktivoituvat, kun lämpötila kohoaa yli viiden asteen. Näitä pieniä hämähäkkieläimiä esiintyy eniten metsäisillä alueilla, joissa on runsasta aluskasvillisuutta ja ruohonkorsiin ym. mataliin kasveihin kiinnittyneinä ne odottelevat sopivaa uhria.
Kun Matte siis tallustelee pihakoivun alla ruohikossa, se saattaa pahaa-aavistamattomana joutua puutiaisen hyökkäyksen kohteeksi. Punkki kiinnittyy kissan ihoon imukärsällään ja alkaa imeä verta. Samalla se saattaa tartuttaa kohde-eläimeen esimerkiksi borreliabakteerin tai TBE-viruksen (tick-borne encephalitis, puutiaisaivokuume). Mikäli Matte-kissa tuo turkissaan ulkoa puutiaisia sisätiloihin, niitä voi putoilla esimerkiksi sänkyyn, mistä ne helposti paikallistavat helpon saaliin, nukkuvan ihmisen.

Puutiaisten torjumiseen kissalla käytetään fiproniilia sisältävää paikallisvaleluliuosta. Aine annostellaan niskaan, lapojen väliin tehtyyn jakaukseen ja se leviää koko vartalon iholle 24 tunnin kuluessa. Punkit voivat edelleen kiinnittyä, mutta ne kuolevat kiinnittymisen jälkeen ja siten yllä mainittujen sairauksien tarttumisriski pienenee. Yksi käsittely antaa noin neljän viikon suojan puutiaisia vastaan. Kissalle on olemassa myös hajusteaine geraniolia sisältävä karkotepanta, jolla pyritään ehkäisemään punkkien tarttuminen.

Koiran puutiaisten torjuntaan on olemassa useampia vaihtoehtoja kuin kissalle. Ilman eläinlääkärin reseptiä on saatavilla sekä paikallisvaleluliuoksia että punkkipanta. Deltametriiniä sisältävä punkkipanta vapauttaa vaikuttavaa ainetta jopa kuuden kuukauden ajan, mutta saavuttaa täyden tehonsa vasta noin viikon kuluttua pannan asettamisesta. Punkkipanta tulee ottaa pois, jos koira ui luonnonvesistöissä, sillä deltametriini on haitallista kaloille ja vesieliöille.

Sekä koirille että kissoille on saatavana myös suun kautta otettavia, puutiaisten häätöön käytettäviä valmisteita, mutta nämä vaativat eläinlääkärin reseptin. Saat apteekista tarkempaa valmistekohtaista tietoa puutiaisten torjuntaan käytettävistä lääkkeistä.

Mikäli et halua käyttää lemmikilläsi puutiaisteen häätöön tarkoitettuja valmisteita, on hyvä tehdä punkkitarkistus päivittäin ja poistaa mahdolliset kiinnittyneet punkit.

Puutiaisvapaata kesää toivottelevat Matte ja proviisori Anniina 🙂