Valmistautuminen matkalle

 • Tutustu matkakohteesi terveysriskeihin ja olosuhteisiin esim. ulkoministeriön matkustustiedotteista www.um.fi. Sivustolla voit tehdä myös matkustusilmoituksen.
 • Huolehdi rokotukset kuntoon ajoissa! Löydät tietoa esim. www.rokote.fi ja www.rokotustieto.fi
 • Eurooppalainen sairaanhoitokortti mukaan matkalle: sillä saat välttämättömän sairaanhoidon EU-alueella, Eta-maissa ja Sveitsissä. Kortti on maksuton. Tutustu: www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti
 • ICE – tallenna puhelimeesi lähiomaisen nimen eteen liite ICE (In Case of Emergency) hätätilanteiden varalta.
 • Varmista matkavakuutuksen voimassaolo ja kattavuus.
 • Kroonista sairautta sairastavien, esim. diabeetikkojen, kannattaa pitää mukana todistusta sairaudesta. Diabetes- ja SOS-ranneke kertovat sairaudestasi auttajille ja nopeuttavat avunsaantia hätätilanteessa.
 • EU:n vammaiskortti toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin apuvälineenä EU-alueella. Kortti on maksullinen (10 €). Tutustu hakuohjeisiin www.kela.fi/vammaiskortti

Omat lääkkeet ja asiakirjat matkalle mukaan

Lääkemääräykset: tulosta reseptisi Kanta.fi -palvelusta tai pyydä englanninkielisinä apteekista. Voit myös valokuvata lääkityslistasi matkapuhelimeesi.

Schengen-todistus: huumaavien lääkeaineiden kuljettamista varten Euroopassa Schengen-alueella tarvitset todistuksen, jonka saat apteekista.

Lääkkeitä mukaan riittävästi: tarkista, että säännöllisesti käyttämiäsi lääkkeitä on mukanasi reilusti matkan keston yli. Kuljeta lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessa käsimatkatavaroiden joukossa.

Matkailijan lääkkeet: reseptilääkkeiden lisäksi ota matkaan tarpeesi mukaan särky-, vatsa- ja allergialääkkeitä sekä haavan- ja ihonhoitotuotteita.

Matkalta hankittavat lääkkeet

Ulkomailla lääkkeitä voi ostaa apteekista eurooppalaisella lääkemääräyksellä tai paikallisen lääkärin määräyksellä. Virossa käy myös suomalainen sähköinen lääkemääräys. Lääkeväärennösten välttämiseksi käytä ainoastaan laillistettujen apteekkien palveluita. Monissa maissa on tarjolla itsehoitolääkkeinä valmisteita, joita Suomessa saa vain reseptillä. Niiden ostamista kannattaa harkita huolellisesti, sillä varminta on aina hankkia vain omaan lääkitykseensä kuuluvia valmisteita.

Lääkkeiden maahantuontiin liittyvät rajoitukset on syytä selvittää ennen matkaa. Lisätietoa löydät: www.fimea.fi/vaestolle/matkailijan_laakkeet

Terveellistä, turvallista matkaa!

Vatsavaivoja vältät tehokkaimmin hyvällä käsihygienialla ja terveellä harkinnalla: vältä helposti pilaantuvia ruokalajeja, kuten kylminä tai haaleina tarjottuja ruokia, joita ei ole kunnolla kypsennetty. Suosi pullovettä ja vältä jääpaloja juomissa.

Nauti auringosta järkevästi. Vältä pitkäkestoista auringossa oleskelua ja keskipäivän (klo 11–15) auringonottoa. Suojaudu peittävällä pukeutumisella, hyvillä aurinkolaseilla ja tehokkailla aurinkosuojavoiteilla.

Muista nestetasapaino! Kuumuus, kosteus ja fyysinen ponnistelu voivat johtaa väsymykseen ja pahimmillaan lämpöhalvaukseen suolojen ja nesteen menetyksen vuoksi. Juo alkoholittomia nesteitä, esim. kivennäisvettä tai laimennettuja mehuja, vähintään 2–3 litraa päivässä.

Hyttyset voivat levittää vakaviakin tauteja, kuten malariaa. Pukeudu pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaaleisiin vaatteisiin ja suojaa paljaat ihoalueet dietyylitoluamidia (DEET > 20 %) tai ikaridiinia sisältävillä hyttyskarkotteilla. Hävitä hyttyset makuutiloista.

Käytä kondomia, sillä se on ainoa tehokas keino välttää sukupuolitauteja.

Tatuoinnin ottamiseen ulkomailla kannattaa suhtautua varauksella. Tulehdusriski on suuri ja veriteitse tarttuvat taudit (hepatiitit B, C ja D sekä HIV) mahdollisia. Mustat hennatatuoinnit ovat herkästi allergisoivia.

Matkusta mukavasti lentokoneessa

Matkapahoinvoinnista kärsivän kannattaa varata paikka mahdollisimman läheltä lentokoneen keskipistettä. Apteekista voit kysyä itsehoitovalmisteista ja muista vinkeistä pahoinvoinnin hillitsemiseen.

Lentomatkoilla kannattaa juoda riittävästi kuivumisen estämiseksi. Sopiva määrä on esim. lasillinen vettä 1-2 tunnin välein. Alkoholia ja kahvia ei suositella, sillä ne kuivattavat elimistöä. Riittävä nesteiden nauttiminen on myös yksi keino pienentää veritulppariskiä. Pitkillä lentomatkoilla kannattaa vaihdella asentoa, liikutella jalkoja ja jaloitella ajoittain. Lentosukat vähentävät alaraajaturvotusta ja veritulppariskiä.

Ilmanpaineen vaihtelusta johtuvaa korvakipua voi ennaltaehkäistä pureskelemalla purukumia, tekemällä paineentasauspuhalluksia tai käyttämällä nenäsumutetta. Lentokorvatulpat voivat myös auttaa. Flunssan aikana on syytä turvautua nuhasumutteisiin tai lääkärin määräämään lääkitykseen.

Joskus voi olla kiire, kun tekee matkallelähtöjärjestelyjä, eikä ehdi paikan päälle apteekkiin asioimaan. Siksi meillä on vaihtoehtoja:

 • Kysy farmaseutilta chat-palvelussa: www.laakekaappisi.fi tai www.seitsemanveljesta.fi.
 • Tilaa lääkkeet Videoapteekki™-sovelluksella. Tutustu www.videoapteekki.fi.
 • Asioi verkkokaupassamme 24/7: www.laakekaappisi.fi.
 • Tilaa tuotteet apteekin noutolokeroon. Nouda K-Supermarketin aukioloaikoina.
 • Voit valita tilaamillesi tuotteille myös kotiinkuljetuksen.