Iho on suoja kemikaaleja, mikrobeja, auringon ultravioletti (UV) -valoa, hankautumista ja iskuja vastaan. Se estää veden haihtumista elimistöstä, on kehon lämmönsäätelijä, välittää tuntoaistimuksia sekä tuottaa myös elintärkeää D-vitamiinia. Iho voi hyvin, kun sen suojakerros on kunnossa. Ihon pintaa suojaavat iholla normaalisti asustavat bakteerit, hapan pH kerros ja rasvakerros. Kun jonkin näistä tasapaino järkkyy, huomaamme sen kutinana, ihon kiristelynä, näppylöinä tai infektioina.

Terveelliset elämäntavat, kuten liikunta, ravitsemus, suolan ja alkoholin käytön rajoittaminen ja riittävä yöuni vaikuttavat ihon kuntoon. Iho voi hyvin, kun se ei aiheuta minkäänlaisia tuntemuksia tai oireita. Eri vuodenajoilla on omat vaikutuksensa ihon hyvinvointiin ja esimerkiksi talvella kuiva ja kylmä ilma kuivattaa ihon pintakerrosta, minkä seurauksena iholla voi tuntea kiristyksen tai kutiamisen tunteen (hilseily). Kuivan ihon läpäisyeste on puutteellinen ja sen vuoksi iho saattaa tulehtua helposti, mikä ilmenee paikallisena punoituksena, turvotuksena tai kuumotuksena. Kesällä ilma on kosteampaa ja auringon uv-säteily vahvistaa ihoa, minkä vuoksi ihon kuivuminen on vähäisempää.

Terve iho tarvitsee toimiakseen huolenpitoa ja erityisesti ihon oikeanlainen puhdistaminen on tärkeää. Puhdistuksessa voi käyttää mietoja pesunesteitä sekä erityisesti kuivaihoiselle saattaa sopia pesu kevyillä vesipitoisilla perusvoiteilla saippuan tapaan. Rasvaisen akneihon puhdistukseen löytyvät myös omat valmisteensa.

Ihon kuivuessa perusvoiteen käyttö on yleensä tarpeen. Perusvoidetta on hyvä käyttää välittömästi pesun jälkeen ennen kuin iho ehtii kuivua vesipisaroista. Tällöin kosteus ei haihdu iholta ja iho tuntuu pehmeältä ja joustavalta. Jos sinulla on atopia tai ihosairaus, saatat tarvita perusvoidetta joka päivä. Ihon kosteustarve muuttuu vuodenaikojen mukaan ilman kosteuspitoisuutta mukaillen. Välillä toinen perusvoide tuntuu juuri oikealta ja muutaman kuukauden kuluttua ilman muuttuessa, se ei olekaan hyvä. Tämän vuoksi on hyvä olla kotona muutama rasvaisuudeltaan erilainen perusvoide, pääsääntöisesti kesällä ohuempaa ja talvella paksumpaa perusvoidetta. Perusvoidetta käytetään sen verran että se imeytyy, mutta kuitenkin riittävästi että iho saa tarvitsevansa kosteuden.

Rasvainen iho tarvitsee säännöllistä puhdistusta ja vesipitoista kosteuttavaa kosteutusta. Kuiva ihon pinta tukkeutuu ja saattaa aiheuttaa näppyjä.

Perusvoiteita löytyy kevyitä vesipitoisia voiteita, keskirasvaisia sekä rasvaisia voiteita. Lisäksi valikoimissa on erilaisia hoitavia aineita sisältäviä voiteita. Perus- tai hoitavavoide valitaan ihon tarpeen mukaan, yleensä sopiva voide imeytyy hyvin ja tuntuu miellyttävälle iholla. Liian vesipitoinen voide aiheuttaa usein kirvelyä. Ihon tarve muuttuu vuodenaikojen, iän, sairauksien ja lääkitysten mukaan, ja sen mukana muuttuu perusvoide. Tule ihmeessä kokeilemaan sinulle sopivaa perusvoidetta apteekkiimme. Autamme sinua mielellämme valinnassa!

 

Lähteet:
http://www.iholiitto.fi/julkaisut2/ihonaika/2011/
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00825
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01124&p_hakusana=ihon%20rakenne