Diabetes ja jouluherkut – mahdoton yhtälö?

Juhliin ja erityisesti jouluun liittyy vahvasti erilaiset ruokaperinteet ja herkut. Jouluna pöydästä löytyy yleensä kinkku/kalkkuna, laatikoita, monenlaista kalaa, riisipuuroa, joulutorttuja ja pipareita, suklaata, marmeladia ja pähkinöitä unohtamatta. Diabeetikoita ja joulupöydän kattajia saattaa mietityttää, että saako diabeetikko nauttia joulupöydän antimia kuten muutkin?
Nykyisten hoitomenetelmien ansioista diabeetikko voi koota ruokavalionsa oman makunsa mukaan, yksilöllisesti ja joustavasti. Diabeetikon ravitsemuksen periaatteena ovatkin yleiset ravitsemussuositukset ja diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokavaliota kuin muullekin väestölle. Eli tiivistettynä:

  • runsaasti kasviksia ja täysjyväviljaa
  • vähän valkoista viljaa ja sokeria sisältäviä ruokia ja juomia
  • niukasti kovia rasvoja ja kohtuullisesti pehmeää rasvaa
  • vähän suolaa
  • enintään kohtuullisesti alkoholia

Ateriainsuliinia käyttävä diabeetikko arvioi aterian sisältämän hiilihydraattien määrän ja annostelee ateria- eli pikainsuliinin sen mukaan. Hiilihydraattien arviointia tukemaan on olemassa hiilihydraattitaulukoita (esim. www.diabetesliitto.fi-sivustolla). Ateriat kannattaa koostaa lautasmallin mukaisesti, tällöin on helpompi arvioida sopiva ruokamäärä sekä lautasella olevien hiilihydraattien määrä. Tasainen ateriarytmi puolestaan helpottaa diabeteksen hoidon toteutumista sekä painonhallintaa. Diabeetikko voi käyttää sokeria ja muita energiapitoisia makeutusaineita maltillisesti eli korkeintaan 50g/pv. Päihteettömyys on terveydelle edullista, mutta myös diabeetikko voi käyttää kohtuudella alkoholia, kunhan tietää miten hänen käyttämänsä lääkkeet ja alkoholi vaikuttavat toisiinsa. Verensokerin lasku on alkoholin vaikutuksen alaisena diabeetikoille vaarallisempaa kuin muulloin, koska alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta ja tällöin hypoglykemiavaara on olemassa. Jos on nauttinut alkoholia, verensokeri olisi hyvä tarkistaa ainakin nukkumaan mennessä, jotta voi tarvittaessa korjata tilannetta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että diabeetikko voi nauttia joulusta ja jouluherkuista kuten muutkin. Diabetes on aina mukana, mutta sen ei tulisi estää juhlista tai pyhistä nauttimista. Itse asiassa se mikä sopii diabeetikolle, sopii kaikille muillekin.

  • syödään pyhienkin aikana tasaisesti sopivia annoksia, ei jätetä siis aterioita väliin, jotta jouluaterialle olisi tarpeeksi ”tilaa”
  • makeiset ajoitetaan mielellään aterioiden yhteyteen, samoin kohtuullinen määrä alkoholia
  • pähkinät nautitaan ilman lisättyä suolaa
  • juhlapyhien aikana tulisi myös muistaa liikkua, esim. rauhalliset kävelylenkit piristävät mieltä ja auttavat päivittäisen liikkumistavoitteen saavuttamisessa

Jos kuitenkin tulee syötyä liikaa, ei pidä vaipua epätoivoon. Joulun ja uudenvuoden väli on lyhyt, merkityksellistä onkin miten syö ja liikkuu uudenvuoden ja joulun välillä. Kaikissa diabetekseen liittyvissä kysymyksissä diabeetikko voi ottaa yhteyttä diabeteshoitajaan tai apteekkiin. Myös diabetesliiton-sivuilta löytyy aiheesta paljon tietoa.

www.diabetesliitto.fi
Käypä hoito suositus: Tyypin 2 diabetes
Käypä hoito suositus: Insuliininpuutosdiabetes