Flunssan hoidon abc

Flunssa eli nuhakuume on meille kaikille varmasti tuttu tauti. Se on lasten yleisin sairaus, sillä 1-3 vuotiaat lapset sairastavat keskimäärin 6-8 flunssaa vuodessa. Flunssan tavallisin aiheuttajavirus on rinovirus, josta tunnetaan yli 100 eri alatyyppiä. Flunssa alkaa tavallisesti kurkkukipuna sekä nenäoireilla. Osalle aikuisista nousee kuume, osalla on vain kuumeinen olo. Lapsilla flunssaan voi liittyä korkeakin kuume ( yli 38,5 C ). Noin kahden päivän kuluessa flunssan alkamisesta alkaa yskä.

Jos yleiskunto ja vointi on hyvä, voi töihin mennä myös flunssaisena. Tartuttamisen pelossa ei kotiin tarvitse jäädä, sillä väestössä liikkuu koko ajan nuhakuumeviruksia kantavia terveitä henkilöitä. Näin ollen yksittäisen sairastuneen henkilön poistuminen joukosta ei merkittävästi vaikuta muiden henkilöiden riskiin sairastua. Flunssavirukset tarttuvat tehokkaimmin käsikosketuksella, niinpä paras tapa ehkäistä flunssaa on saippuakäsipesu.

Kuinka sitten helpottaa flunssaista oloa? Koska flunssa on viruksen aiheuttama, ei sen hoitoon ole antibiooteista apua. Parantavaa lääkettä ei ole olemassa, mutta oireita voi lievittää monin eri tavoin. Parasetamolilla on kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Se ei aiheuta ruoansulatuskanavan ärsytystä ja sopii kaikenikäisille. Myös raskaana oleville ja imettäville äideille. Tulehduskipulääkkeet ( esim. ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo ) lievittävät kipua ja laskevat kuumetta. Niiden tavallisimmat haittavaikutukset kohdistuvat ruoansulatuskanavaan, mm. ruoansulatuskanavan ärsytys, haavaumat ja verenvuodot. Kannattaa myös muistaa, että markkinoilla olevat kuumajuomavalmisteet voivat sisältävät lääkeaineita ( esim. Finrexin ) eivätkä ne ole pelkkää mehua! Juuri Sinulle sopivan kipulääkkeen valinnassa saat apua apteekin ammattitaitoiselta henkilökunnalta.

Nenän tukkoisuutta voi helpottaa siihen tarkoitetuilla suihkeilla. Nenäsuihkeet supistavat nenä limakalvoa ja avaavat nopeasti tukkoisen nenän. Ne ovat tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Lapsilla pisin yhtäjaksoinen käyttöaika on viisi vuorokautta, aikuisilla kymmenen. Pidempiaikaisessa käytössä suihkeet aiheuttavat ns. rebound-ilmiön mikä tarkoittaa sitä, että ne lisäävät nenän tukkoisuutta ja voivat vaurioittaa nenän limakalvoa. Pienille lapsille voi laittaa nenään keittosuolatippoja tai sumutetta pehmentämään nenässä olevaa karstaa sekä helpottamaan tukkoisuutta. Lapsilta, jotka eivät osaa vielä niistää voi aikuinen imeä limaimulla nenässä olevaa räkää pois.

Kurkkukipuun löytyy kurkkusuihkeita ja laaja valikoima imeskeltäviä kurkkutabletteja. Niillä on kipua poistava, desinfioiva, nielua voiteleva sekä paikallispuuduttava vaikutus. Henkilökuntamme auttaa valitsemaan Sinulle sopivimman valmisteen. Voimakkaaseen kurkkukipuun voi ottaa kipulääkettä. Joskus kylmän jääpalan imeskelystä voi olla myös apua. Jos kurkkukipu on hyvin voimakasta, siihen liittyy kuume eivätkä kurkkuvalmisteet helpota oloa, on syytä harkita nieluviljelyn ottamista. Sillä pystytään varmistamaan, onko kyseessä viruksen vai bakteerin aiheuttama tauti. Imeskeltävien sinkkiasetaattitablettien on todettu lyhentävän flunssan kestoa. Niiden käyttö täytyy aloittaa heti flunssan ensioireiden ilmaannuttua.

Yskä ei parane hetkessä, sillä tavallisen virusnuhakuumeen aiheuttama yskä kestää puolella siihen sairastuneista kaksi viikkoa tai kauemmin. Yskänlääkkeet eivät juurikaan auta yskään. Yleensä yskä on ensin kuivaa, ärsyttävää yskää ja muuttuu vähitellen limaisemmaksi. Paras apu yskän hoitoon saadaan hunajasta. Hunajaa voi antaa yli 1-vuotiaille lapsille sekä aikuisille. Alle 1-vuotiaille hunajaa ei saa antaa. Hunajaa voi ottaa sellaisenaan, mutta myös apteekeista on saatavilla hunajaa sisältäviä yskänlääkkeitä. Astmapotilaiden tulee tuplata hoitavan astmalääkkeensä annostus viikon – kahden ajaksi flunssan aikana. Mikäli astmapotilas ei ole saanut kirjallista ohjetta omalääkäriltään siihen, kuinka flunssan aikana toimitaan, kannattaa se ehdottomasti pyytää.

Flunssapotilaan kannattaa välttää ruumiillista ponnistelua, jotta vältyttäisiin mahdollisilta jälkitaudeilta. Kevyt liikkeellä olo on toki sallittua.

Entä tarvitseeko aikuinen lääkärikäyntiä flunssan vuoksi? Aikuisenkin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, mikäli flunssan oirein alkaneeseen tautiin liittyy korkea kuume, uupumus tai jos hengittäminen on raskasta. Lääkärissä on käytävä, jos flunssa on ollut selvästi jo paranemassa, mutta oireet uusivat viikon parin kuluessa tai jos yskä on jatkunut häiritsevänä yli kolme viikkoa.

Lähteet: Tietoa potilaalle: Nuhakuume, flunssa. Lääkärikirja Duodecim, 1.11.2017 Jukka Lumio
Tietoa potilaalle: Flunssa lapsella. Lääkärikirja Duodecim 2.12.2017, Hannu Jalanko
Sinkki-imeskelytabletteja voi suositella flunssan hoitoon, Lääketieteellinen Aikakausikirja Duodecim 2018; 134 (5): 522 Harri Hemilä