Madot voivat aiheuttaa hevoselle suolisto-oireita, ripulia tai ähkyjä. Nämä saattavat olla vakaviakin, riippuen madoista ja niiden määristä. Aiemmin hevoset madotettiin säännöllisesti 3-4 kertaa vuodessa, mutta matojen alettua kehittää vastustuskykyä olemassa oleville madotuslääkkeille, on tästä vähitellen luovuttu.

Hevosia ei enää nykyään madotetakaan siis rutiininomaisesti ja säännöllisesti, vaan käytössä on niin sanottu kohdennettu matolääkitys. Aikuisille hevosille ja yli vuoden ikäisille varsoille annetaan loishäätölääkitys lantanäytetutkimustuloksen perusteella vain tarvittaessa. Tällöin eläinlääkäri määrää kuhunkin tilanteeseen sopivan matolääkkeen. Pikkuvarsoja madotetaan säännöllisesti 10 viikon iästä alkaen noin 6-10 viikon välein, vuoden ikään asti.

Paras tapa välttää matotartuntaa aikuisilla hevosilla on kerätä lannat pois tarhoista vähintään viikoittain ja pitää hevoset samoissa tarhoissa (ei tarhakiertoa). Myös laitumilta on syytä kerätä lantakasat pois säännöllisesti ja kierrättää laitumia esimerkiksi viljelykäytössä.

Kuvassa proviisori Anniinan madoton welsh part-bred -tamma Jassu.

Lähteet: Yliopistollinen eläinsairaala, Hevostietokeskus