Olipa ihotyyppi millainen tahansa, kesällä se tarvitsee paljon kosteutta. Talvi-ihon rasvaisemmat voiteet saavat jäädä odottamaan seuraavaa syksyä ja viileämpiä aikoja. Täyteläinen voide ei imeydy kesällä yhtä tehokkaasti ja yhdessä hikoilun kanssa se voi aiheuttaa ihon tukkeutumista ja kerätä iholle epäpuhtauksia.

Kuiva iho

Kuivassa ihossa ei ole riittävästi ihon omia rasva-aineita eikä kosteus säily ihossa kunnolla. Iho vaatii huolenpitoa ympäri vuoden. Ihon päivittäinen hellävarainen puhdistus ja kesäisin runsaasti kosteutta sisältävät emulsiovoiteet (syksyllä voide vaihdetaan täyteläisempään) päivittäin iholle levitettynä riittävät useimmiten pitämään ihon pehmeänä ja joustavana. Aurinkovoide on hyvä muistaa levittää ihon suojaksi päivisin.

 

Atooppinen iho

Atooppinen iho kärsii liiallisesta kuivumisesta myös kesällä. Ihon pintakerros on rakenteeltaan hauras ja veden haihtuminen ihon pinnalta on normaalia runsaampaa, ihosta puuttuu myös rasva-aineita. Näin ollen iho saattaa muuttua kuivaksi, kutisevaksi, hilseileväksi ja se reagoi herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin, paikalliset ihottumaläiskät ovat tavallisia.

Atooppista ihoa tulee pestä ja rasvata päivittäin. Kuivaan karheaan ihoon tarttuvat erilaiset epäpuhtaudet kuten hiki, pölyt jne. ja on tärkeää puhdistaa iho niistä joka päivä. Ihon pesuun ovat sopivia miedot pesuaineet, jotka eivät rasita kuivaa ja herkkää ihoa. Hyviä vaihtoehtoja ovat hellävaraiset pesuöljyt, miedot happamat pesunesteet sekä perusvoide. Ihon kuivaaminen olisi hyvä tehdä pyyhkeellä taputellen, ei hankaamalla. Kosteusvoide tulisi levittää iholle HETI kuivaamisen jälkeen, jolloin ihon kerrokset ovat vielä kosteat, näin voide sitoo ihoon tehokkaammin kosteutta ja vaikuttaa tehokkaammin.

Kesällä useimmille atoopikoille riittää kevyempi, kosteuttavampi emulsiovoide/lotion pitämään kuivuuden kurissa. Paikallisiin kuiviin läiskiin voi sivellä joko paksumpaa perusvoidetta tai lääkevoidetta. Perusvoiteissakin on eroja, joten kokeilemalla jokainen oppii löytämään juuri omalle iholle sopivimmat voiteet. Kesällä aurinko ja lämpöisempi ajanjakso yleensä helpottaa atooppisen ihon oireita, mutta auringossa oleskellessa täytyy kuitenkin muistaa ihon herkkyys ja sen suojaus riittävän korkealla aurinkosuojakertoimella jottei iho pala. Aurinkovoiteesta kuiva iho saa myös tarvitsemaansa lisäkosteutta.

 

Couperosa

Ensimmäisinä oireina iholla esiintyy ajoittaista kuumotusta poskilla, etenkin lämpötilaerojen vaikutuksesta. Vähitellen ihosta tulee hieman punoittava ja punoitus jää pysyväksi -> couperosa. Punoittaville alueille ilmestyy laajentuneita hiussuonia, jotka näkyvät iholla ohuina punaisina tai sinertävän punaisina viiruina. Tavallisimmin couperosaa esiintyy poskilla, nenänpielissä, nenässä, leuassa.

Syitä couperosan syntyyn on useita ja monet asiat vaikuttavat yhtä aikaa.
– ulkoisia tekijöitä mm. ilmastolliset syyt kuten lämpötilan voimakkaat vaihtelut, tuuli, kylmyys, ihon paleltuminen, UV-säteily, sauna, voimakkaat hoitoaineet
– sisäisiä syitä ovat mm. perinnöllinen taipumus, ikä, tupakointi, alkoholi, stressi
– sairauksista mainittakoon esim. verenpaine, joka edesauttaa hiussuonten laajentumista

Herkästi punoittavaa couperosaihoa tulee hoitaa herkän ihon tuotteilla, jotka rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa. Ihon suojaaminen erityisesti UV-säteiltä ja talven kylmyydeltä on tärkeää. Couperosa iholle tarkoitetuissa päivävoiteissa onkin usein UV-suoja. Couperosa voiteet vahvistavat hiussuonten seinämiä ja rauhoittavat ihoa. Ihon puhdistusaineeksi sopivat puhdistusemulsiot, veden kanssa käytettävät hellävaraiset vaahdot tai nykyisin niin suositut Micellair-puhdistusvedet, jotka pitävät sisällään puhdistusaineen ja kasvoveden. Kasvovesi, jota suositellaan käytettäväksi pesun jälkeen, tulee aina olla alkoholiton, kosteuttava ja ihoa rauhoittava. Couperosa iholle saa pikaista tehohoitoa, kosteutta ja rauhoitusta, niille tarkoitetuilla naamoilla. Naamioita voi käyttää tilanteesta riippuen kerran tai useammin viikossa. Naamiot ovat useimmiten voidenaamioita joita ei tarvitse erikseen huuhtoa iholta pois vaikutusajan jälkeen, vaan ylimääräinen imeytymätön osa taputellaan kevyesti ihoon tai painellaan kasvopaperilla pois. Kuorintavoide tulee valita huolellisesti ihotyypin mukaan ja aina ihon herkkyys huomioon ottaen. Kun kuorinnan tekee iholle sopivalla tuotteella ja ihotyypille sopivalla aikavälillä, se ei aiheuta ylimääräistä punoitusta tai ihon ärtymistä. Kuorinta on kuitenkin erittäin tehokas keino parantaa tuotteiden imeytyvyyttä ja saada paras teho voiteesta sekä pitää iho heleänä ja hyvin toimivana.

 

Ruusufinni eli acne rosacea

Taipumus ruusufinniin on perinnöllistä ja se puhkeaa yleensä 30 ikävuoden jälkeen. Useimmilla diagnoosin saaneilla on taustalla couperosaiho. Ruusufinni esiintyy kasvojen alueella usein symmetrisesti poskilla joskus nenässä, leuassa ja otsalla voimakkaana punoituksena, turvotuksena, iholla näkyy myös laajentuneita hiusverisuonia ja/tai näppylöitä ja märkäpäitä. Oireet pahenevat erityisen herkästi lämpötilan vaihtelujen yhteydessä, hikoillessa, alkoholia ja kuumia juomia nauttiessa sekä sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa samoin stressi voi laukaista iho-oireet.

Auringolta suojautuminen on olennainen osa hoitoa. Aurinkosuojavoiteessa on oltava sekä UVB- että UVA-suoja ja suojakerroin 30 tai sitä korkeampi. Ihon aurinkosuojaus tulisi aloittaa heti kevättalvella ja siitä tulisi huolehtia läpi kesän.

Yleisesti ottaen ruusufinni-ihon kotihoitoon sopivat erityisen hyvin couperosa iholle tarkoitetut hoitotuotteet. Ne rauhoittavat, kosteuttavat ja suojaavat herkästi reagoivaa ihoa. Myös peittävää (ja samalla ihoa suojaavaa) kosmetiikkaa voi käyttää. Rasvaiselle, akneiholle tarkoitetut hoitotuotteet eivät tehoa ruusufinniin, sillä syyt iho-oireiden syntyyn ovat erilaiset ja ne saattavatkin vain pahentaa ihon punoitusta ja ärsytystä.

Hankalat oireet kuuluvat lääkärin hoitoon.

Tervetuloa apteekkiin, me autamme mielellämme löytämään juuri sinun ihollesi sopivat hoitotuotteet!