Aurinko ja iho

Auringonvalo on meille välttämätöntä ja se virkistää. Iholla se vaikuttaa D-vitamiinin muodostumiseen, aineenvaihduntaan ja verenkierron vilkastumiseen. Positiivisia kosmeettisia vaikutuksia ovat hyvä ihon väri ja rusketus. Auringonvalon on todettu helpottavan oireita myös eräissä ihon sairauksissa, kuten psoriaasiksessa, atooppisessa ekseemassa, seborreassa ja aknessa. Liian suurina määrinä aurinko voi aiheuttaa iho-oireita ja jopa ihosairauksia, joten suojautuminen on tärkeää.  Vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja riippuvat ihotyypistä, säteilyn voimakkuudesta ja auringossa vietetystä ajasta. Jotkut lääkkeet ja kemikaalit voivat herkistää ihoa auringon säteille. Tietoa lääkkeen auringolle herkistävästä vaikutuksesta löydät pakkausselosteesta tai voit kysyä asiaa apteekista tai lääkäriltä.

Riittävä aurinkosuoja joka päivä

Aurinkovoiteiden tehtävänä on suojata ihoa auringon haitallisilta vaikutuksilta ja estää ihon palaminen. Ne antavat mahdollisuuden oleskella auringossa pidempään tukien ihon omaa suojamekanismia.

Hyvä aurinkovoide sisältää sekä UVA- että UVB-suojan. Suojakerrointa valitessa pitää aina huomioida ihon laatu, mahdollinen lääkitys, missä aurinkoa otetaan ja ihon oma ruskettumiskyky. Arat ihoalueet kuten silmäluomet, nenä, korvat, huulet ja dekoltee tulisi aina suojata korkealla suojakertoimella, sk. 30 à 50+.

 Kun aurinkovoiteessa on korkea suojakerroin, (sk.50), iho ei punoita auringossa olon jälkeen mutta ruskettumisreaktio on käynnistynyt.  Ruskettuminen tulee siis näkyviin hitaammin ja siitä tulee pysyvämpi.  Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ovat kosteuttavampia kuin vartalotuotteet ja niistä löytyvät myös vaihtoehdot eri ihotyypeille, muuta kosteusvoidetta ei siis iholle tarvita.

Aurinkovoiteiden poisto iholta huolellisella

puhdistuksella

Aurinkovoiteet ovat pääasiallisesti vedenkestäviä tai jopa erittäin vedenkestäviä. Tämä tarkoittaa, että ne pysyvät ihossa hyvin vaikka liikutaan, uidaan, hikoillaan jne.  Niiden poistaminen iholta täytyy tehdä huolellisesti joka päivä ja siihen sopivat parhaiten suihkuöljyt tai miedot pesunesteet, jotta iho saadaan puhtaaksi mahdollisimman hellävaraisesti.

Runsaasti kosteutta

Auringolla on kaikista hyvistä vaikutuksista huolimatta myös kuivattava vaikutus ihoon.  Muista siis tehokkaasti kosteuttavat voiteet ihollesi sekä lisäkosteuttajat, seerumit ja/tai naamiot voiteen rinnalle käyttöön. After Sun-tuotteet vartalolle rauhoittavat ja kosteuttavat ihoa ja joissakin on myös rusketuksen kestoa parantava vaikutus. Aloe vera-suihkeet ja -geelit rauhoittavat ja kosteuttavat myös ihoa mukavasti auringossa olon jälkeen. Jos iho punoittaa voimakkaasti tai tuntuu jopa aralta, kannattaa iholle käyttää Hydrocortison voidetta muutaman päivän ajan. Sen jälkeen päivittäinen voitelu kosteuttavilla voiteilla.  Juo riittävästi vettä!

Yleisiä auringonotto-ohjeita:

valmista iho aurinkoon, tee kuorintoja kasvoille ja vartalolle sekä kosteuta ihoa

aloita auringonotto varovasti ja käytä aluksi korkeita suojakertoimia

Beetakaroteeni-puristeet parantavat rusketuksen muodostumista ja voi tuoda apua aurinkoihottumasta kärsiville

levitä aurinkosuojavoide puhtaalle iholle noin 30-60min. ennen aurinkoon menoa, huomioi riittävät määrät: kasvoille teelusikallinen (5ml) ja vartalolle kaksi ruokalusikallista (30ml). Lisää voidetta 2-3 tunnin välein auringossa ollessa ja aina uimisen, peseytymisen, runsaan hikoilun jälkeen.

suoja nenä, huulet, silmäluomet ja rintakehän alue korkealla suojakertoimella ja muista suojata myös käsien selkäpuoli

älä makaa auringossa vaan liiku, niin rusketut tasaisemmin

suojaa silmät aurinkolaseilla

käytä päähinettä

muista juoda riittävästi vettä (mineraalivesi)