Iho on elimistön suurin elin.

Jos iho ei ole kunnossa, elimistöön pääse ihon läpi bakteereita ja viruksia. Ihon kunnossa pysymiseen vaikuttavat peseminen, rasvaaminen ja auringolta suojautuminen. Huolenpidosta huolimatta välillä kuitenkin käy niin, että iho menee rikki.

Hautuneelle iholle saattaa ilmestyä sienitulehdus. Jalkasilsalle tyypillinen löydös on kutiseva pieni hautuma/haavauma varpaiden välissä, usein pikkuvarpaan ja neljännen varpaan välissä. Jalkojen pesu, huolellinen kuivaus ja jalkojen rasvaus ennaltaehkäisevät sienitulehdusta. Kesällä on hyvä antaa jalkojen tuulettua sekä vaihtaa sukkia ja kenkiä riittävän usein, jotta jalat pysyvät kuivina. Kuuma ilma aiheuttaa myös muualle kehoon sienitulehduksia, esim. rintojen alle ja nivusiin. Muissakin sienitulehduksissa pesu happamalla pesunesteellä ja ihon kuivana pitäminen ovat tärkeät ennaltaehkäisijät. Taipeissa voi käyttää myös talkkia sitomaan kosteutta.

Pienetkin ihorikot, kuten hyönteisten pistot ja puremat, pienet nirhaumat ja haavat saattavat tulehtua. Näin voi käydä helposti mm. mökki- tai vaellusolosuhteissa, jos haavaumia ei puhdisteta heti kunnolla tai jos pistojälkeä tulee raavittua. Ensisijaisesti haavaumien puhdistaminen tehdään puhtaalla (juomakelpoisella) vedellä mahdollinen näkyvä lika poistaen. Veden tilalla/lisäksi voidaan käyttää antiseptistä puhdistusainetta.

Hyttysen pistoihin tuo helpotusta mieto kortisonivoide tai muu hyönteisten pistoihin tarkoitettu voide. Voimakkaisiin ihoreaktioihin voi käyttää antihistamiinitabletteja, tarvittaessa myös ennaltaehkäisevästi. Ampiaisen piston ensiapu on viileä vesi ja pistimen irrotus ihosta. Jos pistoskohta turpoaa voimakkaasti, kyypakkauksen kortisoni ja/tai antihistamiini tabletit vähentävät turvotusta. Ampiaisallergikkojen olisi hyvä tarkistaa adrenaliinikynän voimassaoloaika. Käärmeen pureman ensiapu on muuttunut, kyypakkausta ei tule käyttää kyyn pureman hoitoon. Kyyn purressa purema-alue tulisi pitää mahdollisimman liikkumattomana ja ottaa yhteyttä päivystykseen.

Auringossa
Auringon valo saattaa pahentaa tai parantaa ihosairauksia. Atooppinen iho voi yleensä paremmin kesällä kuin talvella. Poikkeuksena tähän ovat siitepölyallergioista kärsivät atopikot, joilla allergian hyvä hoito rauhoittaa myös ihon kuntoa. Ruusufinni yleensä pahenee auringon valosta ja huolellinen aurinkosuojaus on välttämättömyys. Myös huuliherpes saattaa aktivoitua auringon valosta. Ylipäätään ihon suojaaminen liialta auringolta aurinkovoiteilla ja vaatteilla on tarpeen, sillä ihon toistuva palaminen lisää ihosyöpien esiintymistä. Aurinkovoide tulee levittää vähintään puolituntia ennen auringolle altistumista ja sitä tulee muistaa lisätä auringossa oleskelun jatkuessa. Ensiapuna auringon polttamaa voi ihoa rauhoittaa ensin viileällä suihkulla ja sen jälkeen levittää iholle rauhoittavaa tai viilentävää voidetta, esimerkiksi kortisonivoide tai esim. xylitolia sisältävä geeli. Aurinkoallergiassa iho reagoi liialliselle UV-säteilylle muodostamalla kutisevan ihottuman valolle altistuneille ihoalueille. Tällöin on oleellista suojata iho hyvin auringolta vaatetuksella ja aurinkosuojavoiteella, kutinaa voi lievittää hydrokortisonivoiteella ja antihistamiinitableteilla.

Vedessä
Järvisyyhyä esiintyy ajoittain ja paikoittain lämpimissä rantavesissä alueilla, missä vesilinnut ja kotilot viihtyvät uimareiden lisäksi. Syyhyn aiheuttaja on imumadon toukka, joka erehtyy luulemaan ihmistä isäntäeläimeksi ja saa aikaa niillä, jotka sille herkistyvät, kutisevan paukaumaisen ihottuman. Syyhyoireille altistumista voi vähentää, jos välittömästi uimisen jälkeen käy pesulla ja/tai hankaa ihon huolellisesti kuivaksi. Kutinaa ja paukamia voi lievittää antihistamiinitableteilla ja kortisonivoiteella.

Lämpöisiin vesiin saattaa myös ilmestyä sinilevää. Kellanvihreät hiutaleet vedessä tai isot levälautat, jotka hajoavat kepinkosketuksella hiutaleiksi, vaativat tarkempaa tarkastelua. Jos vedestä löytyy sinilevää, tulee sen käyttämistä löylyvetenä, tiskivetenä yms. välttää ja pidättäytyä uimisesta ja vesiurheilusta. Sinilevää sisältävälle vedelle altistuminen voi aiheuttaa iho-oireita, vatsaoireita sekä flunssankaltaisia oireita.

Pitäkää huolta itsestänne ja nauttikaa kesästä!

Hyvää ja helteistä heinäkuuta kaikille!