Ikääntyneelle suun terveys on hyvän elämän edellytys. Terve suu parantaa elämänlaatua ja vaikuttaa yleisterveyteen. Terveellä suulla voi syödä monipuolista ruokaa ja vaikuttaa näin tasapainoiseen ravintoaineiden saantiin.

Suun kuivuus koetaan usein kiusallisena, elämänlaatua heikentävänä vaivana. Ikääntyneille suun kuivuusoire on hyvin tavallinen ja sen syynä voivat olla reumataudit, diabetes, parkinsonin tauti tai sädehoito kasvojen/leuan alueelle.  Suun kuivuminen on myös yleinen haittavaikutus monilla lääkkeillä. Suuta kuivattavia lääkkeitä ovat mm sydän- ja verenpainelääkkeet, allergialääkkeet, monet psyykenlääkkeet, virtsankarkailuun käytettävät lääkkeet, astmalääkkeet, parkinsonismilääkkeet, epilepsialääkkeet sekä migreeni- ja närästyslääkkeet. Useiden lääkkeiden yhtäaikainen käyttö kuivattaa suuta enemmän kuin kukin lääke erikseen.

Kuiva suu tuntuu tahmealta ja ruoan nieleminen vaikeutuu. Myös puhuminen voi tuntua vaikealta. Muita oireita ovat makuaistin muutokset,  pahanhajuinen hengitys ja palan tunne kurkussa. Kuiva suu voi aiheuttaa myös ns. suupoltetta, joka ilmenee suun limakalvojen polttavana kirvelynä.

Suun kuivuudesta kärsivien on tärkeää juoda päivittäin riittävästi (1,5-2l) nestettä. Ikääntyneiden, joiden luontainen janontarve on usein heikentynyt, riittävä juominen saattaa korjata suun kuivuuden tunteen tai ainakin lievittää sitä. Apteekista voi ostaa kuivan suun paikallishoitoon tarkoitettuja valmisteita, liuoksia, geelejä ja imeskelytabletteja. Myös ruokaöljyä voi sivellä suun limakalvoja kostuttamaan. Hammasterveyden kannalta vesi on paras juoma, sillä mehut ja virvoitusjuomat ovat happamia ja runsaasti nautittuna saattavat aiheuttaa hammaseroosiota.

Kuivan suun hoidossa suun kostuttamisen ohella hammashygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Hampaat/proteesit tulisi puhdistaa vähintään kerran päivässä. Sähköhammasharja on hampaiden harjaamiseen hyvä apuväline. Hammasvälit tulisi puhdistaa vähintään joka toinen päivä. Proteeseille suositellaan käytettäväksi kerran viikossa desinfioivia proteesin puhdistusporetabletteja. Lisäksi on huomioitavaa, että kokoproteesit pidetään poissa suusta öisin tai vähintään parin tunnin ajan, jotta sylki pääsee huuhtelemaan suun limakalvoja. Proteesit säilytetään aina kuivassa. On myös tärkeää, että hammasproteesit istuvat hyvin, jotta epäsopiva proteesi ei aiheuta suun limakalvomuutoksia. Hammasproteesit tulisi tarkastuttaa ja huoltaa vuoden välein, pohjata 2-3 vuoden välein ja uusia 5-10 vuoden kuluttua.

Jos sinulla on kuivan suun oireita varmista apteekista, voiko lääkityksesi aiheuttaa suun kuivumista. Tarvittaessa autamme sinua valitsemaan sopivat tuotteet kuiva suun hoidoksi. Kysy ensin meiltä!

 

Lähteet:
Meurman, Jukka H. Kuivan suun aiheuttajat ja hoito. SIC! Lääketietoa fimeasta 2/2013
Metropolia Suunhoidon ABC ikääntyneille. www.metropolia.fi
Suu kuntoon-teemaseminaari 10.3.2015-ainestot/ Farmasian oppimiskeskus