Vuoden alku toi muutoksia lääkkeiden korvausjärjestelmään. Kaikkien yli 18-vuotiaiden lääkekorvauksiin tuli 50 euron vuotuinen alkuomavastuu. Alkuomavastuun täytyttyä peruskorvaus on 40 %, alempi erityiskorvaus 65 % ja ylempi erityiskorvaus 100 % siitä osasta joka ylittää 4,50 euroa per lääke.

Lääkekatto on 610,37 euroa.

Kukaan ei halua maksaa lääkkeistään yhtään enempää kuin lainsäätäjä on päättänyt. Paras tapa käyttää rahat tehokkaasti on

  • aloittaa pitkäaikainen lääkitys pienellä pakkauksella
  • lääkityksen vakiinnuttua ottaa kolmen kuukauden hoitoa vastaava lääkemäärä
  • hakea uusia erä lääkkeitä vasta, kun edellinen on loppumassa
  • tarkistaa säännöllisesti kodin lääkekaappi etteivät lääkkeet vanhene varastoon
  • käyttää lääkkeitä annetun ohjeen mukaisesti

Suomalaiset hävittävät lääkkeitä varovaisenkin arvion mukaan 45 miljoonalla eurolla vuosittain. Tämä luku on vain lääkkeen hinta eikä sisällä kaikkea turhaa työtä alkaen valmistuksesta ja päättyen hävitykseen.

Tutkimusten mukaan pitkäaikaislääkehoidoista onnistuu vain noin 50 % suunnitellulla tavalla. Huonon hoitoon sitoutumisen taloudellinen merkitys on valtava, Suomessakin useita satoja miljoonia vuodessa.

Kaikenlainen lääkkeiden ali-, yli- ja tarpeeton käyttö tuottaa sekin omat kustannuksensa. Antibioottien osalta on muistettava myös bakteereiden vastustuskykyongelma, joka on nopeasti lisääntyvä murhe.

Tekisimmekö nyt siis jokainen yhden uuden vuoden lupauksen, jolla voisimme kantaa kortemme kekoon oman taloutemme ja ympäristömme sekä yhteisen taloutemme ja ympäristömme eteen?

Tänä vuonna sitoudumme oman hoitomme toteuttamiseen niin kuin tarkoitettu on!

Haastan kaikki järkevän lääkekäytön talkoisiin vuonna 2016. Jokaisen päätös auttaa tavoitteen saavuttamisessa. Me apteekissa tuemme tiedolla ja neuvonnalla lääkkeen käytön  onnistumisessa.

Hyvää järkevän lääkekäytön vuotta 2016 kaikille!

Eeva Teräsalmi
apteekkari