Varmasti jokainen nainen on jossain elämänsä vaiheessa kärsinyt intiimialueen vaivoista, kuten kutinasta, kirvelystä tai pahanhajuisesta vuodosta. Hyvin usein nämä oireet tulkitaan emättimen hiivasienitulehdukseksi, mutta todellisuudessa ainoastaan neljäsosa näistä oireista on hiivan aiheuttamia. Jotta intiimialueen ongelmia pystytään hoitamaan asianmukaisesti, on tärkeä tietää, millaisia oireita tyypillisimpiin vaivoihin kuuluu. Tämän lisäksi tarvitaan myös tietoa, miten vaivoja voi itse ennaltaehkäistä, voiko niitä hoitaa itsehoitolääkkeillä ja milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen

Hiivatulehduksen aiheuttaa lähestulkoon aina emättimessä oleva Candida albicans-niminen hiivasieni, joka on ryhtynyt liikakasvuun. Tulehduksen tyypillisimpiä oireita ovat tuoksuton, vaalea, seinämiin tarttuva kokkareinen valkovuoto sekä voimakas kutina. Ulkosynnyttimien limakalvoilla voi olla punoitusta sekä pieniä haavaumia. Huomioitavaa on, että tulehdukseen ei liity virtsaamisvaikeuksia, alavatsakipuja eikä kuumetta. Hiivatulehdus on sukukypsien naisten vaiva, joten vaihdevuodet ylittäneillä naisilla sitä tavataankin harvemmin. On kuitenkin muistettava, että osa uusimmista diabeteslääkkeistä voi aiheuttaa sivuvaikutuksena hiivatulehduksia. Muita hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. ehkäisypillerien tai antibioottien käyttö, raskaus, immuunivajaustila, diabetes sekä runsaasti sokeria sisältävä ruokavalio.

Hiivatulehdusta voidaan hoitaa itsehoitolääkkeillä edellyttäen, että lääkäri on todennut ensimmäisen tulehduksen ja että tunnistat oireet hiivaan kuuluviksi. Hoitona käytetään emätinpuikkoja, voidetta tai suun kautta otettavaa tablettia. Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli olet alle 16 tai yli 60-vuotias, sinulla on oireita ensimmäistä kertaa tai kärsit usein hiivatulehduksista. Tarkempia tutkimuksia tarvitaan, mikäli oireet eivät muistuta hiivatulehduksen oireita, itsehoitolääkkeet eivät helpota oloa kolmen vuorokauden aikana tai tulehdus ei parane viikon kuluessa.

Ulkosynnyttimien kutina on epämiellyttävää ja aiheuttaa helposti turhaa huolta. On hyvä tietää, että tavallisin syy kutinaan on ihon kuivuus. Kuivuuden taustasyitä voivat olla esim. liiallinen pesu saippualla tai käytettävän pesuaineen aikaansaama ärsytys. Myös turhaan käytettävät pikkuhousunsuojat hautovat intiimialueen herkkää ihoa. Kuivuutta voivat aiheuttaa myös imetys, ehkäisypillereiden tai endometrioosilääkkeiden käyttö, solusalpaajahoito, munasarjojen toimintahäiriöstä johtuva estrogeenin puutos tai gynekologiset toimenpiteet.

Ikääntyminen vaikuttaa myös limakalvoihin, sillä vaihdevuosien jälkeen munasarjojen estrogeenieritys vähenee, ja emättimen limakalvo sekä ulkosynnyttimien iho ohenee ja kuivuu. Kuivat limakalvot voivat aiheuttaa kipua yhdynnässä sekä limakalvovaurioita. Näiden lisäksi myös virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä ja tiheävirtsaisuus lisääntyä. Estrogeenin puutteesta johtuvia oireita voidaan hoitaa paikallisesti käytettävillä hormonivoiteilla tai puikoilla. Mikäli et halua käyttää hormonivalmisteita on tarjolla myös hormonittomia, kosteuttavia valmisteita.

Sytolyysi eli solujen liiallinen hajoaminen on huonommin tunnettu syy ulkosynnyttimien kutinalle. Sytolyysissä emättimestä erittyvä hapan valkovuoto saa aikaan oireita emättimen suulle sekä häpyhuulien pintaan. Oireita ovat valkovuoto, pienehkö kutina sekä kirvely, joka johtuu valkovuodon matalasta pH:sta. Sytolyysistä johtuvia oireita voidaan lievittää paikallisesti käytettävällä estrogeenivalmisteella, jota käytetään muutaman kerran kierron aikana. Henkilöillä, joilla ei ole käytössä hormonaalista ehkäisyä, sytolyysiä esiintyy tyypillisesti alku- ja loppukierrossa.
Koska sytolyysi on monille vieras asia, on hyvin tyypillistä, että sytolyysista johtuvat oireet tulkitaan hiivatulehduksesta johtuviksi ja oireita hoidetaan hiivalääkkeellä. Hiivalääke helpottaakin kutinaa ja kirvelyä muutaman päivän ajan, koska paikallislääkehoito vähentää valkovuodon
happamuutta. Kun happamuus taas palautuu normaalitasolle, on oireilla tapana palata. Tämä tulkitaan usein niin, että hiivatulehdus on uusiutunut ja kuvitellaan, että henkilö kärsii kroonisesta hiivatulehduskierteestä, vaikka oireen syy onkin sytolyysi.
Bakteerivaginoosin tavallisin oire on epämielyttävältä ”kalamaiselta” haiseva runsas valkovuoto, joka on tasaista, maitomaista tai harmahtavaa. Oireisiin saattaa liittyä myös lievää kutinaa. Bakteerivaginoosissa on kyse emättimen bakteerikannan häiriöstä, jossa limakalvoa puolustavat laktobasillit korvautuvat haitallisilla, hapettomassa ympäristössä viihtyvillä anaerobisilla bakteereilla. Koska kyseessä ei ole vieraan bakteerin aiheuttama tulehdus, voi bakteerivaginoosi parantua itsestään tai hoidoksi voidaan käyttää itsehoitovalmisteita. Vaikeampiin oireisiin tarvitaan lääkärin määräämää reseptilääkettä. Bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti, mutta sairastumisen riski lisääntyy, mikäli henkilöllä on useita seksikontakteja tai jos hän tupakoi tai käyttää kuparikierukkaa.
Virtsarakkotulehdus syntyy, kun taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereja pääsee nousemaan nivusista, välilihasta tai omasta suolistosta virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Virtsarakkotulehduksen tyypillisimpiä oireita ovat kipu ja kirvely virtsaamisen lopussa, tihentynyt virtsaamistarve sekä alavatsan jomotus. Naisilla tulehdukset ovat yleisempiä kuin miehillä. Tämä johtuu siitä, että naisen virtsaputki on lyhempi kuin miehen. Riski sairastua tulehdukseen lisääntyy myös vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla, koska heidän limakalvonsa on ohentunut. Osa naisista taas saa virtsatietulehduksen yhdynnän jälkeen, jolloin tulehduksen aiheuttaa naisen omat bakteerit, harvemmin miehen. On hyvä tietää, että uiminen tai kylmettyminen ei altista tulehdukselle ja tyypillistä onkin, että hyvin usein tulehduksen synnylle ei löydy mitään selvää syytä. Tulehdus hoidetaan lääkärin määräämällä antibiootilla.
Jokainen meistä voi itse omalla käytöksellään ennaltaehkäistä intiimialueiden ongelmia. Hygieniasta on syytä pitää huolta, mutta liian usein tehtäviä pesuja ja saippuan käyttöä on syytä välttää. Mikäli haluat käyttää saippuaa, valitse tuote, joka ei ole voimakkaasti hajustettu ja minkä pH on alle 7. Muista, että vesipesukin riittää vallan mainiosti! Pyyhi alapää aina edestä taaksepäin vessassa käynnin jälkeen. Valitse käyttöösi ilmavia, keinokuituisia, silkistä tai puuvillasta valmistettuja alusvaatteita ja vältä kiristävien sekä hankaavien alusvaatteiden käyttämistä. Käytä pikkuhousunsuojia vain tarvittaessa ja kokeile käyttää kuukautissiteiden tilalla tamponia tai kuukuppia.


Lähteet:
Ulkosynnyttimien kutina, Tiitinen Aila, Lääkärikirja Duodecim 1.10.2020
Emättimen hiivatulehdus, Tiitinen Aila, Lääkärikirja Duodecim 28.92020
Emättinen limakalvojen kuivuminen, Tiitinen Aila, Lääkärikirja Duodecim 7.10.2020
Emättimen bakteeritasapainon häiriö, Tiitinen Aila, Lääkärikirja Duodecim 28.9.2020
Virtsatieinfektio aikuisilla, Jukka Lumio, Lääkärikirja Duodecim 18.12.2019
Hiivasienien aiheuttama vulvovaginiitti- usein väärä diagnoosi, Nieminen Pekka, SIC! 1/2017