Kesä, aurinko, sandaalit ensimmäistä kertaa jalassa kylmien kelien jälkeen, ja tuloksena rakko jalassa. Kuulostaako tutulta? Paitsi ympäri vuoden, niin erityisesti kesällä kannattaa jalkojen ihon hoitoon kiinnittää erityistä huomiota, jotta isommilta ongelmilta vältyttäisiin ja kesän riennoista voisi nauttia täysin siemauksin.  Ensiarvoisen tärkeää olisi huolehtia jalkojen puhtaudesta ja ihon riittävästä rasvauksesta erityisesti pesun jälkeen, jotta iho pysyisi joustavana ja pehmeänä.  Kuiva iho ei kestä rasitusta yhtä hyvin kuin pehmeä ja joustava iho, vaan halkeilee ja hiertyy helposti ja kuivaan ihoon myös muodostuu helpommin rakkoja.  Kuiva ja halkeileva iho on myös alttiimpi bakteerien, virusten ja sienten aiheuttamille tulehduksille.  Jaloissa tyypillisimmin sienen aiheuttama tulehdus on hautuneissa varvasväleissä.

Jalkojen rasvaukseen käyvät jalkavoiteiden lisäksi myös keskirasvaiset tai rasvaiset perusvoiteet, riippuen ihon kuivuudesta. Kevyitä perusvoiteita voi käyttää myös ihon pesun yhteydessä jopa pesunesteen asemesta, jolloin kosteus pysyy paremmin ihossa. Jos lian irrotukseen tarvitsee pesuainetta, kannattaa mieluummin käyttää ihon pesuun tarkoitettua pesunestettä kuin helposti ihoa kuivattavaa saippuaa.

Rakkoja ja hiertymiä tulee helpoiten, jos kenkiä käyttää paljaissa jaloissa, etenkin jos kengät ovat uudet tai jos jalat hikoavat. Rakkojen ja hiertymien muodostumista voi ehkäistä sukkien käytön lisäksi esimerkiksi käyttämällä talkkia tai ihoa liukastavaa rakonestopuikkoa.  Myös esimerkiksi rakkolaastareita, silikonilaastaria tai ihoon liimautuvaa fleeceä voi käyttää rakkojen ja hiertymien ennaltaehkäisyyn, erityisesti jos tietää mihin kohtiin niitä helpoiten muodostuu.  Jo muodostunutta rakkoa ei pitäisi puhkaista, vaan rakkolaastari asetetaan huolellisesti pakkauksen ohjeiden mukaisesti puhtaalle kuivalle iholle rakon päälle. Laastarin pitäisi ulottua myös terveelle iholle rakon ympärille, jotta se parhaiten auttaisi vauriokohdan parantumista. Rakkolaastarin pitäisi antaa olla paikoillaan niin kauan kun se vaan pysyy, jopa useita päiviä, jotta iho ehtii parantua. Ennenaikaisesti sitä ei tulisi repiä irti, ettei paranevaa kudosta repeydy mukana.  Jos iho on hiertynyt rikki tai rakko/vesikello revennyt auki, niin sitä tulisi hoitaa kuten haavaa, pitää puhtaana ja suojata lialta ja tulehtumiselta.  Jos rakko tai hiertynyt alue tulehtuu, olisi syytä hakeutua lääkärin hoitoon.

Jalkasilsa, tuttavallisemmin jalkasieni, esiintyy tavallisimmin varpaiden välissä punoittavana ja kutisevana ihottumana. Se tarttuu helposti useimmiten sellaisissa yleisissä tiloissa, joissa ollaan paljain jaloin. Jalkasieni on hyvä hoitaa ajoissa pois, koska hoitamattomana se yleensä vain leviää ja pahenee ja hoito hankaloituu. Sen itsehoitoon on olemassa sienilääkevoiteita, -puuteria, -geeliä ja -nestettä. Itselle sopivan tuotteen valintaan kannattaa kysyä apua apteekista. Valmisteesta ja lääkeaineesta riippuen kuurin kesto voi olla kertahoidosta muutamaan viikkoon, ja valmisteen annosteluohjetta on noudatettava huolellisesti, jotta kaikki sienirihmastot saadaan ihosta tuhottua. Yleensä jos oireilu ei hellitä parin viikon kuluessa itsehoidosta huolimatta tai jos sieni-ihottuma on levinnyt laajemmalle alueelle kuin pelkästään varpaanväleihin, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Jalkasienen estämiseksi olisi hyvä kuivata varvasvälit huolella peseytymisen jälkeen, jotta ne eivät pääse hautumaan, ja käyttää hyvin hengittäviä kenkiä. Jos sieni on levinnyt kynsiin tai esiintyy ainoastaan kynsissä, ei iholle tarkoitetuista valmisteista ole niihin apua. Kynsisieneen on joitakin valmisteita itsehoidossa, mutta useimmiten sen hoito vaatii lääkärin määräämän reseptilääkkeen. Kynsisienen hoito kestää jopa useita kuukausia riippuen kynnen kasvunopeudesta. Itse ihon tai kynsien oireiden hoidon lisäksi kannattaa muistaa pitää jalat puhtaana, vaihtaa sukat vähintään kerran päivässä ja pestä sukat mielellään 60 asteessa ja tuulettaa, puhdistaa sekä desinfioida kengät sisäpuolelta mahdollisimman hyvin.