Auringon polttama on ihon tulehdusreaktio, jonka oireita ovat lievimmillään punoitus ja arkuus. Vaikeammissa tapauksissa oireisiin saattaa liittyä turvotusta, kutinaa, kuumetta ja kipua. Rakkuloiden muodostuminenkin on mahdollista.  Ihon kuumotusta voi viilentää vedellä tai kevyillä maitomaisilla voiteilla. Hydrokortisoni lievittää ihon tulehdusta ja tarvittaessa kipuun voi käyttää särkylääkkeitä. Jälkeenpäin kesivää ihoa voi voidella kevyillä perusvoiteilla. Jo kertaalleen palanut iho palaa uudelleen nopeasti, joten se kannattaa suojata hyvin auringossa ollessa.

Hyönteisten pistot aiheuttavat monesti kutisevia ihoreaktioita. Niiden kutinaa voi rauhoittaa hydrokortisonivoiteilla tai antihistamiinipuikolla. Jälkimmäinen tehoaa parhaiten, kun sen levittää välittömästi piston jälkeen. Joskus pistot saattavat aiheuttaa rajumpia reaktioita, joihin hoitona käytetään antihistamiini- ja kortisonitabletteja. Jos olet allerginen hyönteisten pistoille, huolehdi, että mukanasi kulkee adrenaliinikynä.

Asfaltti-ihottuma tulee puhdistaa mahdollisimman hyvin liasta esim. suihkuttamalla puhtaalla vedellä. Nämä haavat yleensä erittävät runsaasti, jolloin sidokset usein tarttuvat haavaan. Tarttumista voi estää laittamalla rasva- tai silikonitaitos haavataitoksen alle. Haavan punottaminen ja kuumottaminen voi olla merkki tulehduksesta. Tulehtunut haava vaatii lääkärin hoitoa. Rupivaiheessa haavaa voi alkaa kiristämään, jolloin sitä voi voidella esim. Bepanthenilla.

Rakot syntyvät yleisemmin paljaisiin jalkoihin, tai muihin hiertyviin kohtiin, etenkin jos iho on kostea. Rakkoja voi estää välttämällä hiertymistä esim. kitkaa vähentävällä rakonestopuikoilla tai talkilla. Myös rakkolaastareita voi käyttää ennalta ehkäisemään rakon syntymistä. Rakkoa ei tulisi puhkaista vaan laastari asetetaan ehjän rakon päälle ja annetaan olla paikoillaan, kunnes rakko on parantunut. Liian aikaisin poistettu laastari voi repäistä jo syntyneen ehjän kudoksen mukanaan ja hidastaa ihon paranemista. Jos rakko puhkeaa, hoidetaan sitä kuten normaalia haavaa, eli pidetään puhtaana ja suojataan.

Järvisyyhyn aiheuttavat imumadon toukat, jotka loisivat pääasiassa vesilinnuissa. Tunkeutuessaan ihoon toukat saattavat aiheuttaa ihmisellä kutisevan näppyläisen ihottuman, jonka kesto on muutamasta päivästä viikkoon. Ihottumaa ei esiinny uimapukujen peittämällä alueella. Tartuntaa voi estää välttämällä kahlaamista ja uimista matalassa vedessä etenkin aamupäivisin sekä uinnin jälkeen suihkussa käymällä ja hankaamalla iho kuivaksi pyyhkeellä. Järvisyyhyn hoitoon kuuluu ihon voitelu ja suun kautta otettu antihistamiini.

”Uimarin korva” = korvakäytävän tulehdus: Jos korvaan joutuu uidessa vettä, eikä sitä heti saada pois, se sinne jäädessään muodostaa hyvän kasvualustan bakteereille ja sienille. Tulehtuessaan korvakäytävä voi olla hyvinkin kipeä ja kosketusarka. Hoitona käytetään paikallisia desinfioivia korvatippoja; ilman reseptiä on saatavissa Otiborin-tippoja. Jos vaiva ei itsehoidossa parane muutaman päivän aikana, tulee kääntyä lääkärin puoleen. Veden pääsyä korvaan tulee estää korvatulpilla tulehduksen hoidon ajan, tulpat sopivat myös ennaltaehkäisyyn. Apteekista löytyy myös suihke, jolla veden saa kuivatettua korvasta, jos se ei poistu korvasta itsestään.