Kissaemon tiineys kestää keskimäärin noin 63-66 vuorokautta astutuksesta. Loppuaikana emon energiatarve kasvaa merkittävästi, joten tarjolla olisi hyvä olla laadukasta ja energiarikasta penturuokaa, sekä erityisesti huolehtia emon riittävästi kalsiuminsaannista ongelmien välttämiseksi. Kissaemo on vaistomaisesti loistava synnyttäjä eikä välttämättä tarvitse minkäänlaista apua ihmiseltä. On hyvä kuitenkin varmistaa, että emolla on suojaisa ja rauhallinen paikkaa synnyttää sekä huolehtia pentujen ensihetkistä. Kissanpennut eivät kykene säätelemään ruumiinlämpöään ensimmäisten elinviikkojensa aikana, joten pesäkoppi olisi hyvä sijaita lämpimässä ympäristössä ja poissa vedosta. Synnytyksen kulkuun olisi myös hyvä tutustua etukäteen, jotta osaisi olla apuna, mikäli kissaemo sitä sattuisi tarvitsemaan. Saatavilla olisi hyvä olla hankittuna mahdollista tarvetta varten esim. käsien desinfiointiaine vastasyntyneiden pentujen käsittelyä varten sekä imevät ja kertakäyttöiset pesänpehmikkeet, jotka vaihdetaan kuiviin synnytyksen päätyttyä.

Emon maidontuotanto käynnistyy, kun pennut imevät. Pentujen painonnousua olisi hyvä seurata päivittäin, sillä pieni pentu kuivuu nopeasti. Painonnousun olisi hyvä olla vähintään noin 10 g vuorokaudessa ja jo parikin vuorokautta kestäneeseen painonlaskuun tulisi puuttua. Lisäruokinta toteutetaan vain tarvittaessa, ja nimenomaan kissanpennuille tarkoitetulla korvikkeella (esim. Royal Canin Babycat Milk), jota saa eläinkaupoista ja apteekeista. Päivittäistavarakaupoissa myytävä kissanmaito on tarkoitettu aikuisille, eikä sovellu kissanpennun ainoaksi ravinnonlähteeksi.

Kissanpennut viihtyvät kotipesässään 2-3 ensimmäistä viikkoa, jolloin niille riittää ruoaksi emon maito. Kun pennut alkavat liikkua enemmän 3-5 viikon iässä, tulee kiinteään ruokaan totuttamisen aika. Pennut tutustuvat mielellään samaan ruokaan kuin emonsa, joten pienikokoiset pienille pennuille tarkoitetut kuivaruoka nappulat sopivat hyvin ensimmäiseksi tuttavuudeksi. Ruokaa pennuille tulee tarjota useammin kuin aikuisille kissoille, vähintään 4-5 kertaa päivässä. Monipuolisen purkki- ja kuivaruoan tarjoaminen pennusta lähtien auttaa myös kissaa vanhempana hyväksymään mahdolliset eläinlääkärin määräämät erikoisruokavaliot.

Sisäloisten häätö on tärkeää pennun normaalille kehitykselle. Suolistossa elävät madot häiritsevät ravinteiden imeytymistä, joita pentu tarvitsee kasvuun ja kehitykseen. Myös rokotteiden teho saattaa jäädä vaillinaiseksi, mikäli pentujen elimistö on loisten heikentämä. Uusien sisäloishäätösuositusten mukaan pennut tulisi madottaa säännöllisesti 16 viikon ikään saakka, ja tämän jälkeen elintapojen ja yksilöllisen tarpeen mukaan ulostenäytteen perusteella.

Kissanpennut ovat luonnostaan vilkkaita ja leikkiväisiä karvapalloja. Pennut telmivät mielellään keskenään opetellen uusia taitoja leikin varjolla sekä hakevat positiivisten kontaktien jälkeen aktiivisesti seuraa ihmisistä. Tärkein vaihe kissanpennun sosiaaliselle kehitykselle alkaa 2-3 viikon iässä ja jatkuu noin 7-8 viikon ikään saakka. Tänä aikana olisi tärkeää käsitellä pentuja mahdollisimman paljon positiivisessa mielessä kaikin mahdollisin tavoin, jotta kissanpennusta kehittyisi aikuisena ihmistä pelkäämätön ja aristelematon perheenjäsen. Myös kaikenlaiset virikkeet paperipalloista raapimispuihin ovat tärkeitä kissanpennun fyysisen ja henkisen kehityksen kannalta. Kun kissanpennun sosiaalistaminen on tehty kasvattajan osalta huolellisesti, on palkintona ihmisten käsittelystä nauttiva ja seurassa kehräävä aikuinen kissakaveri.