Kesäkuun teematekstissä pureudumme korvavaivoihin, joita voi hoitaa apteekista ilman reseptiä ostettavilla tuotteilla. Korvassa voi olla mm. kipua, vettä, vahatulppa tai tulehdus.


Korvavaha ei ole likaa. Se on talista, hikirauhasten eritteestä ja ihohiutaleista koostuvaa eritettä, jonka erittyminen on täysin normaalia, ja sen eritys on edellytys korvan normaalille toiminnalle. Vaha on hieman hapanta, ja se voi olla pehmeää tai kovaa, keltaista tai ruskeaa. Se suojaa korvakäytävää, ja muodostaa vettä ja likaa torjuvan kerroksen korvakäytävän iholle. Terveessä korvassa vaha kulkeutuu ulos korvakäytävästä lian ja bakteerien kanssa. Se suojaa ja pehmittää korvakäytävän ihoa, vähentää ihon kuivumista ja estää bakteerien kiinnittymistä iholle. Vahaa ei tarvitse poistaa, jos se ei aiheuta huonokuuloisuutta tai muita oireita, tai jos se ei haittaa tärykalvon tai korvakäytävän tutkimista. Jos vaha kovettuu, se voi tarttua sitkeästi korvakäytävän seinämiin ja ihokarvoihin. Ahtaat korvakäytävät, korvavahan liikatuotanto, korvien kaivelu vanupuikolla, pölyinen ympäristö, kovalle melulle altistuminen, kuulokojeen, korvakuulokkeiden tai korvatulppien käyttö sekä ihosairaudet voivat altistaa vahatulpan muodostumiselle. Jos vaha tukkii korvakäytävää, oireina voivat olla korvan humina, kuulon heikkeneminen ja jopa huimaus. Tällöin vahan poisto on aiheellista. Korvaan kaadetaan tai suihkutetaan vahaa pehmittävää liuosta niin paljon, että korva on sitä täynnä, pidetään korvaa ylöspäin vähän aikaa, ja sitten mahdollisesti huuhdotaan korva joko kädenlämpöisellä vedellä tai keittosuolaliuoksella. Eri tuotteilla on erilaiset käyttöohjeet. Noudata tuotekohtaisia käyttöohjeita.


Korvakipu alkaa monesti yöllä, koska makuuasennossa paine korvassa lisääntyy. Siksi kotona on hyvä olla varalla sopivia, suun kautta otettavia särkylääkkeitä ja mahdollisesti korvaan tiputettavia puuduttavia tippoja. Lapsille sopivia särkylääkkeitä ovat parasetamoli ja ibuprofeeni. Lasten annostus on painokilojen mukaan 3 kertaa vuorokaudessa. Aikuisille on tarjolla tulehduskipulääkkeitä ja parasetamolia, joka on perussärkylääke. Valinta tehdään lääkkeiden sopivuuden mukaan kullekin henkilölle. Puuduttavia korvatippoja voidaan käyttää tilapäiseen korvakipuun 8 tippaa 3-5 tunnin välein, kunnes päästään lääkärin vastaanotolle tutkittavaksi.


Vesi on hankalampaa saada pois korvasta, koska tällä hetkellä apteekissa ei ole myynnissä mitään tuotetta, joka poistaisi sen. Siksi on helpompaa ennaltaehkäistä veden jäämistä korvaan suihkuttamalla ennen uintia öljymäistä suihketta esim. Vaxolia tai Otocuria, jotka voitelevat korvan pinnan, ja poistavat samalla ylimääräistä vahaa


Kesällä järvessä tai uima-altaissa uidessa voi saada vedestä akuutin korvakäytävätulehduksen. Muita aiheuttajia voivat olla omatoiminen puhdistus vanupuikolla, kuuma ja kostea ilma etelän lomamatkalla, atooppinen iho, allergia, psoriasis tai diabetes. Oireina ovat aristava ja punoittava, kostea, turvonnut ja eritteinen korva, jota voi särkeä kovasti tai lievästi. Oireiden aikana vältä veden, shampoon tai saippuan pääsyä korvaan käyttämällä silikonisia korvatulppia uidessa tai suihkussa käydessä. Jos tulehdus on lievä, hoitona on apteekista ilman reseptiä saatava desinfioiva boori-sprii-vesipohjainen Otiborin -korvatippa tai etikkapohjainen Otinova -korvatippa ja lisäksi suun kautta otettava särkylääke. Jos tulehdus on vaikeampi, tai oireet eivät helpota parissa päivässä tai parane viikossa, tulee kääntyä lääkärin puoleen. Krooninen korvakäytävätulehdus aiheuttaa pääasiassa korvien kutinaa, ei juurikaan särkyä. Lievään kutinaan avun voi saada suihkutettavalla korvaöljyllä. Hankalat oireet kuuluvat lääkärin hoitoon.