Nenän tukkoisuus, kuivuus, kutina ja vuotava nenä ovat yleisiä vaivoja, jotka voivat olla oireita esimerkiksi allergiasta tai flunssasta tai seurausta ympäröivistä olosuhteista. Nenä toimii kehomme suodattimena estäen pienhiukkasten pääsyn elimistöön sekä lämmönvaihtimena kosteuttaen sisäänhengitysilmaa. Tämän vuoksi nenän hyvinvointia on tärkeä ylläpitää ja hoitaa oireilua.

Tukkoinen nenä tuntuu ikävälle ja lisää hengitystä suun kautta kuivattaen suuta ja hankaloittaen nukkumista. Jos tukkoisuus johtuu tilapäisestä syystä, kuten flunssasta, tukkoisuuteen voi löytää apua itsehoitohyllyjen nenäsuihkeista. Avaavat suihkeet ovat tehokas apu tukkoiseen nenään aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille tilapäisissä tukkoisuusoireissa. Avaavissa suihkeissa on tosin tärkeää muistaa, että ne ovat tarkoitettu käytettäväksi lapsille vain 5 ja aikuisille 7 vuorokauden ajan. Pitkäaikaisesti käytettynä avaavat suihkeet alkavat pahentaa nenän tukkoisuutta suihkeen vaikutusajan loputtua, minkä takia on tärkeää noudattaa paketeissa olevia ohjeita. Suositeltua käyttöaikaa pidempään käytetyn avaavan suihkeen aiheuttamaa nenän tukkoisuutta lähdetään hoitamaan lopettamalla avaavan suihkeen käyttö ja siirtymällä raikastaviin keittosuolasuihkeisiin ja/tai kortisoninenäsuihkeisiin.

Nenän tukkoisuus voi johtua myös allergisesta nuhasta. Allergisia nenäoireita voidaan helpottaa sekä lääkkeettömillä että lääkkeellisillä keinoilla. Lääkkeettömiä keinoja ovat nenän limakalvojen huuhtelu siitepölystä suolaliuoksella nenänhuuhtelukannulla. Lääkkeellisiä hoitokeinoja ovat antihistamiinisuihkeet sekä kortisonisuihkeet. Antihistamiinisuihkeet ovat hyvä apu akuutteihin allergisen nuhan nenäoireisiin, joihin liittyy ohut kirkas limavuoto sekä kutina. Kortisonisuihkeet säännöllisesti käytettynä tuovat helpotusta pitkäaikaiseen nenän tukkoisuuteen, johon liittyy paksumpaa limaa ja tukkoisuutta. Kortisonisuihkeiden teho voimistuu noin viikon sisällä, joten niitä tulee käyttää kuuriluontoisesti tai jatkuvasti. Kortisonisuihkeet voivat säännöllisesti käytettynä kuivattaa nenän limakalvoja, joten pitkäaikaisessa käytössä on hyvä muistaa nenän limakalvojen kostuttaminen A-vitamiini- tai dekspantenolinenäsuihkeilla.

Nenä voi kutista siitepölyjen, katupölyn tai muiden pienhiukkasten jouduttua nenän limakalvoille sekä nenän kuivuudesta. Nenän limakalvojen puhdistaminen ja kosteuttaminen auttaa vähentämään nenän kutinaa. Nenän huuhtelu esimerkiksi nenäkannulla tai keittosuolaliuoksella auttaa huuhtomaan allergian aiheuttajat ja pölyt pois limakalvoilta erityisesti siitepölykaudella ja aikoina, kun katupölyn määrä on suuri. Huuhtelun ja puhdistamisen jälkeen nenän limakalvojen hoitaminen kosteuttavilla suihkeilla vähentää limakalvojen kuivumista ja ärtymistä. Limakalvoa hoitavissa suihkeissa voi olla suolaliuoksen lisäksi muita vaikuttavia aineita kuten dekspantenolia, aloeveraa tai xylitolia, jotka hoitavat ja kosteuttavat limakalvoa sekä mentolia, joka raikastaa nenää. Nenän limakalvojen hoitamiseen loistavia vaihtoehtoja ovat myös öljypitoiset A-vitamiinisuihkeet sekä seesamiöljyä sisältävät nenäsuihkeet, jotka voitelevat ja hoitavat nenän kuivia limakalvoja. Imeväisille voi nuhaan ja nenän karstoittumiseen käyttää keittosuolatippoja ja -sumutteita, jotka huuhtelevat ja kostuttavat nenää ja ovat turvallisia kaikenikäisille lapsille. Keittosuolatipat ja -sumutteet sopivat myös aikuisten nenän karstoittumisen hoitamiseen.

Monesti nenä voi myös olla tukkoinen herätessä, mutta oire häviää ylösnousemisen jälkeen. Kyse on nenän limakalvon turpoamisesta makuuasennossa ja siihen ei ole järkevää käyttää avaavia suihkeita. Ennemmin kannattaa kokeilla nostaa pään asentoa nukkuessa, esimerkiksi ylimääräisellä tyynyllä sekä kosteuttavia suihkeita. Kylmästä ilmasta tai tulisesta ruoasta johtuvaan vuotavaan nenään ei itsehoidosta löydy oikein tehokasta apua, hankalissa oireissa voi kääntyä lääkärin puoleen.

Nenän hoitamisessa käytettävien suihkeiden ja tippojen käytössä on hyvä huomioida oikeaoppinen tekniikka. Ensimmäisenä on hyvä puhdistaa nenä niistämällä, jotta vaikuttava aine saadaan pidemmälle nenään. Jos suihkepulloa ei ole käytetty hetkeen, on hyvä suihkauttaa ilmaan kuusi kertaa, jotta suihke muuttuisi tasaiseksi. Sumutukseen valmistautuessa leuka painetaan rintaan, ja suihkepullo asetetaan sieraimeen vastakkaisella kädellä eli vasemmalla kädellä oikeaan sieraimeen ja toisinpäin, jotta saadaan suihke suuntautumaan haluttuun paikkaan. Suihkautuksen aikana on hyvä hengittää pitkään ja tasaisesti nenän kautta sisään ja olla hengittämättä suun kautta lääkkeenoton jälkeen. Nenätippojen kohdalla nenä niistetään myös ensin puhtaaksi. Tippa pyritään saamaan nenäontelon yläsivuosaan, mitä varten sieraimet tulisi saada ylöspäin esim. makaamalla pää sängynlaidan yli roikkuen. Lääkkeenoton jälkeen on tärkeää pysyä noin minuutti paikallaan, jotta lääkeaine pääsee vaikuttamaan paikallisesti.

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos nenän tukkoisuus aiheuttaa hengitysvaikeuksia, nenän vuotaminen on jatkuvaa ja voimakasta sekä nenän limakalvot ovat hyvin ärtyneet ja kipeät. Jos itsehoidosta löytyvät tuotteet eivät auta nenän tukkoisuuteen ja limakalvojen ärtymiseen, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä oireiden syy. Pitkittynyt nuha voi olla merkki nenän sivuontelotulehduksesta. Jos nuha jatkuu yhtämittaisesti 2-3 viikkoa, kipua ja painetta tuntuu poskipäissä ja otsassa sekä jos toisesta sieraimesta valuu jatkuvasti märkäistä eritettä, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Lasten allergiaoireita epäiltäessä olisi käytävä lääkärissä, jotta saadaan allergiadiagnoosi ja oireet rauhoittava lääkitys. Kysy apua sopivan lääkkeen valintaan farmaseutilta. Kysy myös mahdollisia hoitovaihtoehtoja, jos olet jäänyt avaavien nenäsuihkeiden käyttökoukkuun. Vierasesineen poistaminen nenästä vaatii lääkärikäynnin.

Lähteet:
Duodecim Käypä hoito -suositus: Itselääkitys
Duodecim Lääkärin tietokannat: Tukkoinen nenä
Duodecim Lääkärin tietokannat: Nuha lapsella
Duodecim Lääkärin tietokannat: Nenän tukkoisuus
Duodecim Lääkärin tietokannat: Allerginen nuha
Terveyskylä: Nenäsuihkeen ja -tippojen käyttö