Kesällä on ihana nauttia auringosta ja ulkoilmasta. Liiallinen aurinko kuitenkin vaurioittaa ja vanhentaa ihoa sekä altistaa ihosyöville. Jotkin lääkkeet voivat herkistää ihoa auringolle ja palamiselle. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi sulfonyyliureat (diabeteslääke), malarialääke klorokiini, mäkikuisma-rohdos, aknelääkkeet sekä useat iholle annosteltavat lääkkeet. Lisäksi jotkut antibiootit, psyyken- ja masennuslääkkeet, diureetit ja syöpälääkkeet voivat altistaa ihoa auringolle. Lääkkeiden aiheuttamat valoreaktiot ovat harvinaisia, mutta niiden mahdollisuus on hyvä pitää mielessä. Myös joidenkin kasvien eritteet sekä hajuvedet voivat aiheuttaa ihottumaa, jos samanaikaisesti altistuu auringon UV-säteilylle.

Jos käyttää lääkettä, joka altistaa auringolle, iho tulee suojata hyvin auringolta myös Suomessa. Kannattaa välttää ulkoilua keskipäivän aikaan, jolloin ihoa vaurioittava UV-säteily on voimakkaimmillaan. Ulkoilu kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltapäivään tai iltaan. Päivällä tulee pysytellä varjossa tai sisätiloissa. Ulkona iho kannattaa suojata pitkähihaisella vaatetuksella, hatulla ja aurinkovoiteella. Aurinkovoiteessa tulee olla riittävän suuri UV-suoja (esim. 30). Rusketus ei estä ihon palamista.

Auringolle altistavia lääkkeitä on hyvä välttää etelän lomalla, mikäli se on mahdollista hyvän hoidon toteutumiseksi. Matkalle lähtiessä ihon suojaukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä UV-säteily on voimakkaampaa etelässä kuin Suomessa ja lomalla oleskellaan paljon ulkosalla. Matkalle kannattaa siis pakata pitkähihaiset, kevyet vaatteet, leveälierinen hattu sekä voimakas aurinkovoide (suojakerroin 50). Keskipäivän tunnit tulee viettää sisätiloissa. Aurinkovoidetta täytyy levittää riittävästi eli ruokalusikallinen vartalolle ja teelusikallinen kasvoille. Voidetta tulee lisätä muutaman tunnin välein ja aina uimisen jälkeen. Hiekka ja vesi heijastavat auringon säteilyä ja voimistavat sen vaikutusta, joten rannalla aurinkovoiteen säännöllinen lisääminen on erityisen tärkeää.

Auringonpolttaman oireet ilmaantuvat yleensä 2-12 tunnin kuluttua auringolle altistumisesta. Palanut iho on arka ja punoittaa. Oireet menevät ohi itsekseen muutamassa päivässä.  Jos iho on palanut pahasti, se turpoaa ja muodostuu rakkuloita. Jos auringonpolttaman yhteydessä ilmaantuu suuria, syviä rakkuloita, pahoinvointia, kuumetta tai päänsärkyä, on hakeuduttava lääkäriin.  Mikäli auringolle altistavan lääkkeen käytön yhteydessä ilmestyy kutiseva ihottuma, on käännyttävä lääkärin puoleen.

Palanut iho täytyy suojata, kunnes se on parantunut kokonaan. Palaneet hartiat ja käsivarret suojataan pitkähihaisella paidalla ja palaneet kasvot aurinkovoiteella ja pysymällä varjossa. Auringonpolttaman kirvelyä ja kutinaa voi helpottaa viileillä suihkuilla. Myös hydrokortisonivoidetta voi käyttää lievittämään oireita. Hydrokortisonivoidetta levitetään 2-3 kertaa päivässä palaneelle alueelle muutaman päivän ajan, kunnes oireet lievittyvät. Tulehduskipulääke, kuten ibuprofeeni vähentää auringonpolttaman kipua ja turvotusta. Myös parasetamolia voi käyttää kivunlievitykseen.

Sydäntautien lääkkeet tiatsididiureetit, furosemidi, amiodaroni, kinidiini
Psyyken- ja epilepsialääkkeet klooripromatsiini, flufenatsiini, perfenatsiini, karbamatsepiini
masennuslääkkeet
Tulehduskipulääkkeet naprokseeni, piroksikaami, ketoprofeeni (etenkin iholle annosteltuna)
Mikrobilääkkeet doksisykliini, tetrasykliini, norfloksaniisi, siprofloksasiini, vorikonatsoli, sulfonamidit, trimetopriimi
Malarialääkkeet klorokiini
Syöpälääkkeet fluorourasiili, flutamidi, vinblastiini
Hormonilääkkeet estrogeeni
Diabeteslääkkeet sulfonyyliureat
Rohdokset mäkikuisma

 

Taulukko aurinkoreaktioita aiheuttavista lääkkeistä.

Lähteet:
Apteekin itsehoidon käsikirja Osa II. Pharmapress 2011.
Hannuksela, Matti : Tietoa potilaalle: Auringonpolttama ja auringolta suojautuminen. Lääkärikirja Duodecim. Online. Päivitetty 29.10.2012.
Hasan, Taina ja Paakkari, Pirkko : Valo- ja valolääkeihottumat. Lääkärin käsikirja. Online. Päivitetty 15.5.2015.
Majamaa, Heli: Ihon suojaaminen auringolta, pakkaselta ja kuivumiselta. Lääkärin käsikirja. Online. Päivitetty 5.6.2009.