Vanhentuneet ja käyttämättömät lääkkeet ovat ongelmajätettä. Luontoon joutuessaan, joko sekajätteen seassa tai vedenpuhdistamoiden kautta, ne voivat jo pieninä pitoisuuksina aiheuttaa muutoksia ympäristön mikrobistossa, kasvistossa ja eläimistössä. Esimerkiksi maaperässä antibiootit voivat haitata mikrobitoimintaa ja lisätä antibiooteille vastustus­­kykyisten bakteerien määrää. Puhdistamolietteiden mukana lääkeainejäämiä voi kulkeutua pelloille. Monet lääkkeet voivat häiritä eläinten hormonitoimintaa ja esimerkiksi kalojen kehittyminen koiraiksi ja naaraiksi häiriintyy.

Kun lääkejäte palautetaan apteekkiin se ei päädy vääriin käsiin eikä luontoon. Apteekista lääkejäte kuljetetaan ongelmajätelaitokselle tuhottavaksi. Käsittelyprosessi sujuu parhaalla mahdollisella tavalla ja ilman turhia kustannuksia, kun lajittelet jätteen valmiiksi.

Lääkejätteiden palautusohjeet

  • Lääkejätteen käsittely on kallista, joten palauta vain lääkejäte apteekkiin. Tyhjät muoviset tai lasiset purkit ja kartonkiset ulkopakkaukset lajitellaan omiin keräyspisteisiinsä. Henkilötietoja sisältävät etiketit kannattaa poistaa.
  • Purkeissa olevat tabletit tyhjennetään läpinäkyvään muovipussiin. Läpipainoliuskat voidaan tuoda sellaisenaan hävitettäväksi.
  • Nestemäiset lääkkeet ja lääkevoiteet tuodaan hävitettäväksi omissa pakkauksissaan, kartonkiset ulkopakkaukset poistetaan.
  • Käytetyt neulat ja ruiskut palautetaan särkymättömässä, pistonkestävässä astiassa, esimerkiksi vanhassa mehukanisterissa. Jos kotoa ei löydy sopivaa astiaa, voi apteekista hankkia tätä tarkoitusta varten kehitetyn riskijätesäiliön.
  • Lääkelaastarit, esim. hormonilaastarit, taitetaan lääkepuoli sisäänpäin.
  • Jodipitoiset lääkejätteet, kuten Betadine ja joditabletit, palautetaan apteekkiin erikseen pakattuina.
  • Elohopeaa sisältävät kuumemittarit toimitetaan apteekkiin erikseen pakattuina. Digitaalisia kuumemittareita ei palauteta apteekkiin, vaan sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin.
  • Sytostaatit palautetaan erillään muista jätteistä alkuperäispakkauksissaan.
  • Apteekista ostetut muut tuotteet, kuten vitamiinit, hygieniatuotteet ja kosmetiikka eivät ole vaarallisia jätteitä. Niitä ei tarvitse palauttaa apteekkiin vaan ne voidaan lajitella kotitalousjätteisiin.

Paitsi ekoteko on myös taloudellisesti kannattavaa kysyä neuvoa asiantuntijalta ennen lääkkeen ostamista. Tällöin virhehankintoja tulee tehtyä vähemmän ja me apteekissa neuvomme mielellämme.

Lähde:

Hävitä lääkejätteet oikein

Lääkkeiden palautus apteekkiin