Lääkkeiden säilytysohjeet perustuvat valmistekohtaisiin tutkimuksiin ja niitä noudattamalla varmistaa, että lääke on turvallinen ja tehokas koko käyttöajan.

Väärin säilytetty tai vanhentunut lääke saattaa näyttää normaalilta, mutta sen tehoa ja turvallisuutta ei voi päätellä astinvaraisesti. Monissa tapauksissa lääkkeen teho heikkenee kiihtyneen hajoamisen vuoksi. Joidenkin lääkkeiden kohdalla voi käydä päinvastoin eli lääkkeen pitoisuus saattaa kasvaa esimerkiksi nesteen haihtumisen myötä. Erityisesti kosteus kiihdyttää lääkevalmisteiden hajoamista ja sen vuoksi lääkkeitä, joita ei ole ohjeistettu säilyttämään jääkaapissa, ei siellä pidä säilyttää kuten ei myöskään kosteassa kylpyhuoneessa. Auringon UV-säteily voi myös hajottaa lääkeaineita, joten lääkkeitä ei kannata jättää valolle alttiiksi esim. ikkunalaudalle vain laittaa mieluummin kaappiin.

Parhaiten lääkkeet säilyvät omissa alkuperäispakkauksissaan, ohjeen mukaisessa säilytyslämpötilassa. Useimmat lääkkeet säilyvät hyvin huoneen lämmössä (+15-+25 C) ja turvallisuussyitä ne olisi hyvä säilyttää erillisessä lääkekaapissa tai lääkehyllyllä. Kylmässä (+2-+8 C) säilytettävien lääkkeiden paikka on jääkaapissa, irti jääkaapin seinästä eikä ovessa, joka voi olla muuta kaappia lämpimämpi. Äärimmäiset sääolosuhteet asettavat haasteita myös lääkkeiden kuljettamiselle. Esimerkiksi kylmäsäilytyksen vaativan insuliinin teho alkaa heikentyä yli 30 asteessa ja 50 asteen lämpötilassa se tuhoutuu. Jäätyminen pilaa insuliinin heti. Erityisesti kylmäsäilytettävien, mutta myös muiden lääkkeiden, kuljetuslämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kovilla pakkasilla tai helteillä, sillä lämpö auringossa seisovassa autossa kohoaa nopeasti. Pakkasen ja jäätymisvaaran vuoksi ei lääkkeitä pitäisi säilyttää myöskään kesämökillä talven yli. Vanhentuneet ja väärin säilytetyt lääkkeet kannattaa palauttaa apteekkiin, josta ne toimitetaan edelleen Riihimäen ongelmajätelaitokselle hävitettäväksi. Lääkkeiden palautusohjeet voi lukea täältä

Lähde:

Miten lääkkeitä säilytetään?

Lääkkeiden säilyvyys helteellä herättää huolta

Lääkkeiden säilyvyys ja säilytysohjeet