Suomessa apteekista ja apteekkien laillisesta verkkokaupasta ostetut lääkkeet ovat turvallisia ja laadukkaita. Suomessa myytäviltä lääkkeiltä vaaditaan lääkevalvontaviranomaisen myöntämä myyntilupa, jonka saadakseen valmistaja esittää kattavat lääkkeen tehoa, turvallisuutta ja laatua koskevat lääketutkimukset viranomaiselle. Lisäksi lääkevalvontaviranomainen seuraa jatkuvasti lääkkeiden aiheuttamia haittavaikutuksia, sillä harvinaisemmat haittavaikutukset saattavat tulla ilmi vasta, kun käyttäjiä on runsaasti.

Lääkeväärennösten pääsy lailliseen myyntikanavaan on estetty huolellisen dokumentaation, valvonnan ja jäljitettävien lääkkeentoimitusketjujen sekä lääkevarmennejärjestelmän avulla. Lääkeväärennöksiä sekä väärennettyjä rohdoksia ja ravintolisiä esiintyy maailmalla, sillä lääkkeiden väärentäminen on taloudellisesti kannattaa liiketoimintaa, jossa kiinnijäämisen riski on melko pieni. Väärennöstoiminta on usein järjestäytynyttä ja väärennökset taitavia, lääkeväärennöstä voi olla mahdotonta tunnistaa ilman laboratoriotutkimuksia. Väärennetyssä valmisteessa aineosat voivat olla täysin vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia tai sitten väärennös voi koskea pakkausmerkintöjä tai lääkkeen alkuperää. Lääkeväärennösten joukossa tavataan kaikenlaisia valmisteita sekä edullisia että kalliita. Lääkkeiden hankkiminen ulkomaalaisesta verkkokaupasta voi siis olla riski terveydelle lääkkeiden laadun suhteen. Laillisen suomalaisen verkkoapteekin tunnistaa verkkopalvelussa olevasta yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta, josta on linkki Fimean ylläpitämään luetteloon laillisista apteekkien verkkopalveluista.

Lääkevalmistusprosessin tarkasta ohjeistuksesta ja laadunvalvonnasta huolimatta tuotevirheitä ilmenee joskus. Useinmiten kyseessä ovat virheet pakkausmerkinnöissä tai pakkausprosessissa. Lääkeyritys on vastuussa tuotevirheen asiallisesta hoitamisesta ja tarvittaessa virheellisten lääkkeiden keräämisestä pois myynnistä ja kuluttajilta. Jos epäilet tuotevirhettä, kerro asiasta apteekissa.

Lähde: Lääkkeiden turvallisuus