Ennen matkalle lähtöä on syytä tarkistaa mukaan lähtevien lääkkeiden ja dokumenttien tilanne. Reseptilääkkeistä mukaan matkaan tarvitaan resepti (joko potilasohje, yhteenvetotuloste tai apteekin tulostama englanninkielinen reseptijäljennös), lisäksi tarvittaessa mukaan voi ottaa diagnoosit tai hoitokertomuksen englanniksi käännettynä. Tullia varten diabeetikolla on hyvä olla todistus neulojen tarpeellisuudesta (lääkäriltä).

Lääkkeillä saattaa olla erilaisia maakohtaisia maahantuontirajoituksia ja joiltain lääkkeiltä voidaan vaatia maahantuontilupaa tai viranomaisen antamaa todistusta. Tietoa maahantuontirajoituksista löytyy kohdemaan tullin verkkosivuilta ja kohdemaan Suomen suurlähetystöltä.

Schengentodistus vaaditaan, jos kuljettaa mukanaan huumaavia lääkkeitä tai pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä Schengen-maihin. 30 vuorokautta voimassa olevan Schengentodistuksen saa apteekista. Todistuksen hakua varten mukaan tarvitaan passi.

Mukaan kannattaa varata hieman tarvetta enemmän välttämättömiä lääkkeitä mahdollisten viivytysten varalta. Lääkkeet tulee kuljettaa alkuperäispakkauksissa käsimatkatavaroissa ja huolehtia kylmäketjun säilymisestä.

Reseptilääkkeiden lisäksi mukaan voi varata itselleen pienen matka-apteekin valitsemalla tärkeimpiä itsehoitovalmisteita äkillisten vaivojen varalle. Matkavakuutus ja eurooppalainen sairaudenhoitokortti auttavat hoitoon pääsyssä. Myös rokotusten on hyvä olla voimassa.

Lähde:

Tiedätkö miten otat sähköisen reseptin matkalle mukaan?

Lääkkeiden vienti ulkomaille