Kesällä lemmikkejä piinaavat samat vaivat kuin ihmisiä. On punkkeja ja hyönteisten puremia, pieniä haavoja, naarmuja ja ihotulehduksia, uusia jännittäviä paikkoja ja automatkoja, tukahduttavan kuumia ilmoja, vatsavaivoja, korvatulehduksia… Tästä tekstistä löydän vinkkejä sekä vaivojen torjumiseen että hoitamiseen.Puutiaiset eli punkit kuuluvat Suomen kesään. Ne ovat levinneet Suomessa aina Oulua myöden. Punkkeja esiintyy noin huhtikuusta alkaen jopa marraskuulle asti. Ihoon kiinnittynyt punkki poistetaan punkkipihdeillä. Tarkoitus on saada koko punkki irti ihosta, myös punkin sahalaitainen imukärsä. Puremakohta on hyvä puhdistaa ja tarkkailla noin viikon ajan, mahdollisen kasvavan punoitusrenkaan varalta. Jos puremakohta tulehtuu tai punoitusrengas ilmaantuu, otetaan yhteyttä eläinlääkäriin.

Sekä kissat että koirat voidaan suojata punkeilta erityisillä punkin häätövalmisteilla. Huomioithan, että kaikki valmisteet eivät sovellu kissoille eikä pienille koirille. Myös valkosipulitabletteja voidaan käyttää punkkien karkoittamiseen.
Kohtaaminen ampiaisen kanssa voi päättyä kipeään paukamaan. Yksittäisen piston oireita voidaan hoitaa kotikonstein, jollei pisto ole aiheuttanut voimakasta turpoamista, joka uhkaa hengitystä tai aiheuttanut voimakasta allergista reaktiota. Mahdollisesti ihoon kiinni jäänyt pistin tulisi poistaa kynnellä raapaisemalla tai jäykällä pahvin palalla, vältä pinsettien käyttöä. Pistoskohtaa voi viilentää kankaaseen käärityllä jääpussilla ja ensiapuna turvotusoireisiin voidaan käyttää kyypakkauksen kortisonitabletteja. Sen sijaan käärmeen pureman ensihoitoon kyypakkauksen tabletteja ei enää suositella, purema-alue tulisi pitää liikkumattomana ja viedä lemmikki eläinlääkäriin.

Pienten haavojen ja hyönteisten puremien puhdistamiseen lemmikeille voidaan käyttää esim. Vetriderm Chlorhexidine Cleansing suihketta. Lisäksi sitä voidaan käyttää koirilla mikäli ongelmana on punoittava ja ärtyvä iho varvasväleissä.  Pienille haavoille ilmahoito on usein parempi kuin haavan sitominen, sillä se saattaa hauduttaa ihoa ja lisätä kissan/koiran halua irrottaa side ja nuolla haavaa. Tarvittaessa kuitenkin haavan sitomiseen voi käyttää samoja tuotteita kuin ihmisilläkin, sidetaitoksia ja sideharsoa.

Jos lemmikki tulee kesälomamatkalle mukaan, mutta automatkat ovat haasteellisia, voi avuksi ottaa feromonisuihkeet. Feromonin avulla tyynnytetään lemmikkiä. Eläin tuntee olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi uusissa/muuttuvissa olosuhteissa. Kuljetuskoppa/-häkki tai auto käsitellään ennen matkaa ja tarvittaessa myös matkan aikana. Tuotteen alkoholin annetaan haihtua ennen kuin eläin laitetaan kyytiin (noin 15min). Autoillessa on myös muistettava, että kesäkuumalla lemmikkiä ei saa jättää pysäköityyn autoon pitkäksi aikaa. Lämpötila autossa nousee nopeasti ja lämpöhalvauksen riski kasvaa. Ensiapuna lämpöoireista kärsivä lemmikki tulisi siirtää nopeasti viileämpään paikkaan ja viilentää sitä esimerkiksi valelemalla kehoa viileällä vedellä. Juomaan kykenevälle lemmikille tarjotaan lisäksi viileää vettä juotavaksi. Lämpöhalvausoireista kärsivä lemmikki olisi syytä vielä ensiavun jälkeen eläinlääkärin tarkastettavaksi.
Matkustaminen, stressi tai ruokavalion muuttuminen voivat aiheuttaa vatsaoireita niin eläimille kuin ihmisillekin.

Lemmikin vatsavaivojen ennaltaehkäisyyn ja jälkihoitoon voidaan käyttää maitohappobakteerijauhetta, esim. Aptus Tehobakt -jauhetta. Varsinaisen ripulin varalta kannattaa varata esim. Canikur, Aptus Attapectin tai Protexin Pro-Kolin+. Neste- ja suolatasapainon ylläpitämisessä auttaa puolestaan Aptus Nutrisal. Veteen liuotettava Aptus Nutrisal helpottaa myös palautumista helteisen automatkan/päivän jälkeen.

Kesällä on myös hyvä kiinnittää huomiota koirien korviin. Etenkin luppakorvien korvat voivat tulehtua helposti kosteassa ja lämpimässä, joten¬ lääkekaappiin on syytä varata myös korvien puhdistusainetta.
Mikäli lemmikillä on jokin eläinlääkärin määräämä säännöllinen lääkitys, on hyvä varmistaa lääkkeiden riittävyys koko loman ajalle. Ennen lomaa on myös hyvä tarkistaa, että rokotukset ovat voimassa.