Liikkuminen kannattaa, sillä liikkumisella on kokonaisvaltainen vaikutus ihmiseen.  Varsinkin luonnossa liikkuminen on virkistävää. Metsään menemällä verenpaine laskee ja mieli rentoutuu. Jos yksinään liikkuminen ei maistu, voi pyytää ystävää tai naapuria mukaan kävelylenkille tai vesijuoksemaan uimahalliin. Yhdessä liikkuessa aika menee siivillä eikä ajankulua huomaa, kun juttelee tuttavan kanssa. Samalla se on sosiaalinen tapahtuma.

Liikuntaa voi harrastaa itselle mieluisella tavalla; se voi olla hyötyliikuntaa kuten imuroimista tai mattojen tamppausta, arkiliikuntaa kuten pyörällä tai kävellen kaupassa käymistä, ryhmäliikuntaa kuten jumppaa, zumbaa, tanssia tai vesijumppaa, kuntoliikuntaa kuten kävelyä, hölkkää tai juoksemista, lihasvoimaharjoittelua kuntosalilla tai tavoitteellisempaa urheilua.

Jos ei ole liikkunut aikoihin, kannattaa liikkuminen aloittaa pienissä erissä, esimerkiksi 10 minuutin kävely kerrallaan. Tällöin helpommin välttää lihasten kipeytymisen. Vähitellen lisätään liikuntakertojen määriä ja liikutaan pidempiä aikoja kerrallaan. Siten kunto kasvaa ja liikkumisesta tulee mielekkäämpää.

Liikunta tukee painonhallintaa. Liikkuminen kuluttaa kaloreita enemmän kuin paikoillaan istuminen. Siksi jokainen otettu askel on parempi kuin sohvalla makoilu. Toki kohtuus kaikessa eli liikkujankin on joskus hyvä levätä ja pitää välipäiviä liikkumisesta, varsinkin jos liikuntaa tulee harrastettua säännöllisesti ja se on kuormittavaa.

Liikunta on lääke. Monissa pitkäaikaissairauksissa kuten astmassa, tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, valtimotaudeissa, diabeteksessa ja nivelsairauksissa suositellaan liikuntaa osana sairauden hoitoa. Eri sairauksien Käypä hoito -suosituksissa (internetissä www.kaypahoito.fi ) on suositukset liikkumiselle. Yleisesti terveille aikuisille (18-64-vuotiaille) ihmisille suositellaan vähintään 150 minuuttia (= 2,5 tuntia) viikossa kohtuukuormitteista liikuntaa ja lisäksi 2 kertaa viikossa tapahtuvaa lihaskunnon ja liikehallinnan harjoitusta. Suositellun liikunnan vähimmäismäärän voi koostaa useista vähintään 10 minuuttia kerrallaan kestävistä liikuntakerroista. Yli 65-vuotiaille suositus on lähes sama, mutta notkeuden ja lihaskunnon säilyttämis- sekä tasapainon kehittämisharjoittelua suositellaan 2-3 kertaa viikossa. Nämä liikuntapiirakkasuositukset löytyvät netistä osoitteesta: www.ukk-instituutti.fi. Sieltä voi tulostaa itselleen kotiseinälle suosituksen, jota noudattamalla kunto pysyy hyvänä ja mieli virkeänä!