Matkalle on hyvä varata pysyvän lääkityksen lisäksi mukaan joitain tilapäisesti käytettäviä lääkkeitä ja tarpeen mukaan myös aurinkosuojavoidetta ja hyttyskarkotetta.

Kipu- ja kuumelääkkeet

Äkillisten kipu- ja flunssatilojen varalta matkalle on paikallaan ottaa mukaan lyhytaikaiseen käyttöön soveltuvia kipu- ja kuumelääkkeitä. Tulehduskipulääkkeet lievittävät tulehdusta, kipua ja kuumetta. Ne eivät kuitenkaan sovi kaikille, esim. munuaisten vajaatoimintaa sairastaville tai verenohennuslääkkeitä käyttäville. Parasetamolivalmisteet ovat silloin suositeltavampi vaihtoehto. Lääkkeellisiä tai lääkkeettömiä paikallisesti käytettäviä valmisteita, kuten kylmägeeliä, puolestaan voi käyttää erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloihin.

Allergian hoito

Jos tietää saavansa allergiaoireita siitepölystä, on allergiakautena matkustettaessa tarpeellista ottaa matkalle mukaan myös allergialääkkeitä. Siitepölyallergia voi aiheuttaa silmien kutinaa, punoitusta tai vuotamista. Nenä puolestaan voi olla tukkoinen tai siitä voi vuotaa kirkasta eritettä. Myös aivastelua tai iho-oireita saattaa esiintyä. Allergisiin silmäoireisiin tehokkaita ovat antihistamiinisilmätipat ja allergiseen nuhaan kortikosteroidinenäsuihkeet. Oireita voi lievittää myös suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla.

Vatsan hyvinvointi

Matkalla on hyvä varautua myös erilaisiin vatsaoireisiin, kuten ripuliin, ummetukseen ja närästykseen. Ripulin hoidossa tärkeintä on muistaa juoda riittävästi nestettä, kuten vettä tai laimeaa tuoremehua. Kuivumisen ehkäisyyn ja lievän kuivumisen hoitoon on olemassa suoloja ja sokeria sisältäviä nesteytysvalmisteita. Niitä voi käyttää korjaamaan myös kuumuuden tai urheilun aiheuttamaa nesteen ja suolojen menetystä. Lisäksi akuutin ripulin kestoa voidaan mahdollisesti hieman lyhentää probioottivalmisteilla tai lyhytaikaisesti käytettävällä loperamidivalmisteella, jota ei kuitenkaan suositella käytettäväksi lapsille.

Ummetusta tulisi hoitaa ensisijaisesti lääkkeettömillä keinoilla, joita ovat kuitupitoinen ruokavalio, riittävä liikunta ja nesteen saanti sekä säännöllinen ulostamisrytmi. Jos nämä keinot eivät tuota helpotusta, voi ummetusta yrittää helpottaa esimerkiksi makrogolivalmisteilla ja akuutissa tilanteessa lyhytaikaisesti käytettävillä peräruiskeilla.

Laktaasientsyymivalmisteet puolestaan ovat hyvä apu, jos kärsii laktoosi-intoleranssista eikä ole varma sisältävätkö lomalla nautitut ruoat laktoosia. Kun valmistetta nauttii ennen ateriaa, se ei aiheuta oireita, vaikka sisältäisikin laktoosia.

Lomamatkaa saattaa häiritä myös närästys, jota saattavat pahentaa muun muassa liian kiristävät vaatteet, rasvainen ruoka, kofeiinipitoiset juomat ja tupakointi. Närästyksen helpottamiseen löytyy apteekista erilaisia valmisteita.

Ihon hoito

Ulkoillessa kannattaa suojautua auringonsäteiltä ensisijaisesti vaatetuksella sekä hatulla ja aurinkolaseilla ja tarvittaessa myös aurinkosuojavoiteella, joka sisältää sekä UVA- että UVB-suojan. Suojakerroin kannattaa valita sen mukaan, miten hyvin oma iho kestää aurinkoa. Parhaimman suojan saa, kun voidetta levittää puoli tuntia ennen ulosmenoa ja lisää sitä parin tunnin välein sekä aina uinnin jälkeen, myös vedenkestävää voidetta. Auringonoton jälkeen iho kannattaa rasvata jollakin kevyellä perusvoiteella.

Kaikenlaiset hyönteiset saattavat pistämällä aiheuttaa ikäviä ihoreaktioita ja häiritä näin lomamatkaa. Hyttyskarkotteilla pidät hyttyset tehokkaasti loitolla. Iholle levitettävät ikaridiinia tai dietyylitoluamidia sisältävät hyttyskarkotteet tehoavat myös malariahyttysiin. Niiden pistojen varalle kannattaa hankkia lisäksi malarianestolääkitys. Hyttysten pistojen aiheuttamaa ihoärsytystä voi hillitä antihistamiinipuikolla tai hydrokortisonivoiteella. Kortisonivoide sopii myös hirvikärpäsen piston aiheuttamaan iho-oireeseen sekä auringonpolttamalle iholle. Mahdolliseen pistosta aiheutuvaan nokkosihottumaan puolestaan tehoavat antihistamiinitabletit erityisesti, jos ne otetaan ennen pistostapahtumaa. Ampiaisten, mehiläisten tai paarman piston aiheuttamaan allergiseen reaktioon voi käyttää antihistamiinia ja tarvittaessa kortisonitabletteja. Jos punkkialueella liikkuu, kannattaa varata mukaan jokin punkinpoistoväline.

Matkalla voi sattua myös muita pieniä tapaturmia, joten niiden varalle kannattaa varata mukaan ainakin tavallisia laastareita ja rakkolaastareita, sideharsoa ja haavanpuhdistusainetta. Käsien puhdistamiseksi on hyvä olla mukana käsidesi ja ihon kosteuttamiseen kosteusvoide.

Lemmikeille

Lemmikit kannattaa suojata punkkien varalta. Apteekeista ja eläinlääkäreiltä löytyy erilaisia ulkoloisten häätöön tarkoitettuja valmisteita, koirille ja kissoille omansa. Jos kotitaloudessa on sekä kissoja että koiria, kannattaa valita sellainen valmiste, joka ei ole kissoille myrkyllinen. Valeluliuos tehoaa noin neljä viikkoa ja punkkipanta, jonka vaikutus alkaa noin viikon kuluttua sen käyttöönotosta, puolestaan useamman kuukauden. Eläinlääkäriltä saa tarvittaessa reseptin suun kautta otettavaan valmisteeseen. Jos lemmikki on paljon tekemisissä lasten kanssa, punkkipanta ei ole sopiva valinta.

Lemmikki voi myös saada allergisen reaktion tai joutua hyönteisen pistämäksi. Ensihoitona voi koiralle ja kissalle antaa hydrokortisonia (kyypakkaus). Käärmeenpuremaan sitä ei suositella, vaan se kannattaa hoitaa eläinlääkärillä niin pian kuin mahdollista.

Kuten ihmisiä, lemmikkejäkin saattaa ajoittain vaivata ummetus, jota lievänä voidaan hoitaa parafiiniöljyllä tai laksatiiveilla, esim. laktuloosi. Etenkin koirat saattavat lisäksi sairastua äkilliseen oksennus-ripulitautiin, jota lievänä voidaan hoitaa kotona. Ennen kaikkea kannattaa huolehtia lemmikin riittävästä nesteensaannista. Elektrolyyttitasapainon ylläpitämiseksi on apteekista saatavilla juomaveteen sekoitettavia elektrolyyttivalmisteita. Äkilliseen ripuliin puolestaan voi saada apua eläimille tarkoitetuista ripulilääkkeistä. Maitohappobakteereilla voi yrittää ennaltaehkäistä antibioottien aiheuttamaa ripulia sekä hoitaa muita ripulitauteja.

Lemmikin matkapahoinvointia voidaan yrittää helpottaa totuttamalla tämä etukäteen autolla matkustamiseen, jos syynä on matkustuspelko. Jos taustalla puolestaan on fyysinen syy, se saattaa helpottua, kun auton sisätila pidetään viileänä ja lemmikki saa säännöllisesti raikasta vettä. Apteekista puolestaan löytyy reseptivapaasti ostettavia feromonivalmisteita, jotka rauhoittavat lemmikkiä. Niitä löytyy haihduttimena, suihkeena ja pantana. Eläinlääkäriltä saa tarvittaessa reseptin varsinaiseen matkapahoinvointilääkkeeseen.

Lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto
https://www.allergia.fi/iho/harvinaiset-ihosairaudet/ihoporfyriat/ihon-suojaaminen-auringolta/
https://www.apteekki.fi/terveydeksi/lemmikit/punkeille-kyytia.html
PharmaPress Oy. Lemmikkieläinten hoito-opas 2011.