Ärtyvän suolen oireyhtymä, eli IBS (Irritable Bowel Syndrome), on melko yleinen toiminnallinen vatsavaiva, joka on naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä. Sen tyypillisimpiä oireita ovat eri puolilla vatsaa tuntuva vatsakipu tai epämiellyttävä tuntemus, vatsan turvottelu, muuttunut ulostusrytmi sekä muuttunut ulosteen koostumus (ripuli tai ummetus). Oireet yleensä vaihtelevat, voivat välillä hävitä ja välillä vaivata tavallista enemmän. Oireilu voi johtua hyvin monista eri syistä, esimerkiksi ravinnon tietyistä hiilihydraateista, suoliston mikrobien muutoksesta, stressistä tai joistakin sairauksista. Mitään yksittäistä selittävää tekijää oireyhtymän taustalla ei ole.

Oireisiin voi vaikuttaa merkittävästi ruokavaliolla ja ruokavaliohoito onkin perustana IBS- oireiden hoidossa. Paksusuolessa fermentoituvien lyhytketjuisten hiilihydraattien (ns. FODMAP- hiilihydraatit, Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides and Polyols) välttäminen on tyypillisin ruokavaliohoito. Huonosti hajoavat FODMAP-hiilihydraatit aiheuttavat paksusuolessa bakteerikäymisen takia kaasun muodostusta, ja osa niistä lisää veden määrää ohutsuolen loppuosassa. Osin näistä syistä johtuen tuloksena on vatsakipua ja turvottelua. Näitä FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät esimerkiksi ruis, vehnä ja ohra, useat kaalit, sipuli, kivelliset hedelmät, sienet, herneet ja pavut, monet makeutusaineet (sekä keinotekoiset että luontaiset) sekä prebiootit kuten inuliini. Myös alkoholi-, hiilihappo- ja kofeiinipitoiset juomat sekä runsas rasvan käyttö voivat pahentaa suolisto-oireita.

Täysin hiilihydraatiton ruokavalio ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan oireita aiheuttavat hiilihydraatit korvataan sellaisilla, jotka eivät oireita aiheuta. FODMAP-ruokavalioon sopivia ruoka-aineita ovat esimerkiksi riisi, kaura, peruna, kurkku, tomaatti, salaattikasvit, porkkana, kurpitsat, kiinankaali, valtaosa marjoista, sitrushedelmät, banaani, osa pähkinöistä ja siemenet. Lihaa, kalaa, kananmunia ja äyriäisiäkin voi syödä huoletta. Riittävä kuitujen saanti on hyvä turvata sekä vatsan toiminnan, kolesteroliarvojen että verensokerin vaihtelun tasoittamiseksi, mutta liukenemattomien kuitujen sijaan kannattaa suosia liukenevia kuituja. Liukenevat kuidut ovat hyväksi suoliston toiminnalle, ne sitovat itseensä nestettä ja muodostavat suolen pinnalle voitelevan kerroksen. Liukenevia kuituja saa esimerkiksi kaurasta, marjoista, hedelmistä ja psylliumista. Kuitujen lisääminen kannattaa aloittaa pieninä annoksina ja nostaa annosta vähitellen, koska kuidun lisääminen voi aluksi pahentaa turvottelua ja ilmavaivoja. Suun kautta otetut probiootit, kuten Lactobacillus GG ja osa Bifido-suvun bakteereista, ovat tutkitusti auttaneet lievittämään vatsaoireita. Ruokavaliohoidon osalta on tärkeä muistaa, että muutoksen tulisi kestää vähintään 4-6 viikkoa, jotta sen vaikutusta voi arvioida. Osalla eron huomaa nopeastikin, mutta eri ruoka-aineiden sopivuutta kokeillessa voi kulua pitkäänkin, että oireet helpottuvat. Ruokapäiväkirjan pitäminen voi helpottaa selvittämään ne ruoka-aineet jotka itselle sopivat. Turvotus- ja ilmavaivaoireidenkin helpottamiseen löytyy erilaisia valmisteita, joista kannattaa kysyä neuvoa apteekista. Muina apukeinoina oireiden lievittämiseen kannattaa muistaa riittävä liikunta sekä säännölliset vessatavat. Mikäli vatsaoireet ovat hyvin voimakkaita, pitkään jatkuvia tai ilmaantuneet äkillisesti ilman selvää syytä, niin kannattaa hakeutua lääkäriin tarkempiin tutkimuksiin vakavampien syiden poissulkemiseksi.