Prebiootit ovat sulamattomia ainesosia, yleensä hiilihydraatteja, joita suoliston bakteerikasvusto käyttää ravinnokseen. Siten prebiootit auttavat hyvien, terveyttä edistävien mikrobien kasvua ja niiden kykyä pitää puolensa haitallisia mikrobeja vastaan, haittapuolena tässä yhteydessä voi muodostua kaasuja paksusuolessa.

Probiootit taas ovat eläviä, tutkitusti terveyttä edistäviä mikrobeja, jotka kiinnittyvät suoliston pintaan ja auttavat palauttamaan suolistoon normaalin mikrobitasapainon. Yleisimmin probiootit ovat bakteereja tai hiivoja, usein maitohappobakteereja kuten laktobasilleja tai bifidobakteereja. Vain ne maitohappobakteerit, joiden terveyttä edistävä teho on kyetty osoittamaan laajoissa potilastutkimuksissa, luetaan probiooteiksi. Tutkituimpia probiootteja ovat Lactobacillus rhamnosus ja Lactobacillus reuteri -bakteerien, sekä Saccharomyces boulardii- hiivan tietyt kannat.

Maitohappobakteereiksi luetaan bakteerit, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Usein myös bifidobacterium- sukuiset lajit mielletään maitohappobakteereiksi, vaikka ne eivät maitohappoa tuotakaan. Maitohappobakteereita on luontaisesti joissakin elintarvikkeissa, esimerkiksi hapanmaitotuotteissa.

Ihmisellä on normaalifloora, eli normaalikasvusto, joka on elimistössä (muun muassa iholla, suussa, suolessa ja emättimessä) elävä tavallinen haitaton bakteerikasvusto, joka estää haitallisten bakteerien kasvua. Bakteerikasvustoa on valtava määrä ja se koostuu hyvin monesta eri lajista. Bakteerikannat ja niiden määrät vaihtelevat suuresti johtuen yksilöllisistä eroista; muun muassa iästä, ruokavaliosta ja elinympäristöstä riippuen. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio edistää hyvän suolistomikrobiston kasvua. Suoliston hyvät mikrobit jotka ovat enimmäkseen bakteereja, auttavat suolistoa toimimaan hyvin, jotta ravintoa imeytyy elimistöön sopivasti. Suolistobakteerit pilkkovat ravintoaineita paksusuolessa ja tuottavat terveysvaikutteisia yhdisteitä, esimerkiksi vitamiineja ja rasvahappoja ja siten auttavat aineenvaihdunnan säätelyssä. Hyvät suolistomikrobit vaikuttavat myös immuunijärjestelmän kehittymiseen, säätelyyn ja ylläpitoon jo pienestä vauvasta lähtien. Hyvä ja monipuolinen suolistomikrobisto vaikuttaa moneen asiaan painonhallintaa ja sairauksien ennaltaehkäisyä myöten, ja aiheesta kertyykin nykyään jatkuvasti lisää tutkimustietoa. Suolistossa on jatkuvasti hyvien mikrobien lisäksi myös huonoja mikrobeja, ja eri tilanteissa niiden tasapaino saattaa järkkyä jolloin seurauksena voi olla muun muassa erilaisia vatsaoireita. Näitä tilanteita voivat aiheuttaa esimerkiksi ruokavalion muutokset, matkustelu, lääkitys, sairastelu tai voimakas stressi.

Probioottivalmisteilla voidaan auttaa suoliston järkkynyttä mikrobitasapainoa palautumaan normaaliksi. Eri mikrobikannoilla on keskenään erilaisia vaikutuksia, ja joihinkin oireisiin yksi kanta voi olla selkeästi tehokkaampi kuin toinen. Jos haluaa käyttää maitohappobakteerivalmisteita säännöllisesti, olisi järkevää syödä eri kantoja vuorotellen. Normaalioloissa probiootit ovat erittäin turvallisia käyttää, mutta henkilöiden joilla on immuunipuutos, pitäisi keskustella valmisteiden käytöstä ensin hoitavan lääkärinsä kanssa.