Närästys on yleinen oire, jopa 10 % aikuisista suomalaisista kärsii närästyksestä päivittäin ja 15 % viikoittain. Miten voit lievittää närästystä?

Närästysoireita voi lievittää kotikonstein sekä apteekin itsehoitovalmistein

Närästys on oire, joka syntyy, kun hapanta mahanestettä pääsee nousemaan mahalaukusta ruokatorveen. Närästyksen tunnetta voidaan kuvailla polttavaksi ja kirveleväksi tunteeksi rintalastan takana. Jopa nieluun saakka voi tuntua nousevan hapanta mahanestettä. Närästys on yleinen oire, jopa 10 % aikuisista suomalaisista kärsii närästyksestä päivittäin ja 15 % viikoittain.

Närästykselle altistavia tekijöitä on paljon. Happamat juomat (kahvi, sitrusmehut, cola-juomat), rasvainen ruoka (kuten suklaa), suuret ruoka-annokset, kiristävät vaatteet, kumartelu, nostelu, makuulla olo juuri syötyä, tupakointi, raskaus ja ylipaino voivat aiheuttaa tai pahentaa närästystä.

Lääkkeettömässä hoidossa on tärkeää karsia närästykselle altistavia tekijöitä. Lääkkeettömään itsehoitoon kuuluu tupakoinnin lopetus ja ylipainon pudotus. Sängynpään nostaminen 15-30 senttimetrillä voi auttaa, mikäli närästys vaivaa yöaikaan. Suurten ateriakokojen, iltasyömisen ja mahalaukkua ärsyttävien ruokien (kuten kahvin, paprikan, tomaatin, ja sitrushedelmien) välttäminen on tarpeen. Alkoholi vaikuttaa mahalaukun happamuuteen ja lisää närästystä, joten toistuvasta närästyksestä kärsivälle kehotetaan alkoholin käytön vähentämistä tai lopettamista.

Apteekissa on saatavilla itsehoitovalmisteita, joilla voi vähentää ja lievittää närästystä. Itsehoidon närästyslääkkeet voidaan jakaa kahteen ryhmään; mahalaukun happamuutta vähentäviin ja mahalaukun limakalvoa suojaaviin valmisteisiin.

Mahalaukun happamuutta vähentävät antasidit, protonipumpun estäjät ja H2-reseptorin salpaajat. Antasidit (kuten kalsiumkarbonaatti, magnesiumsubkarbonaatti) ovat mahalaukun sisältöä neutraloivia aineita, joita voidaan käyttää aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten närästykseen. Antasidien vaikutus alkaa nopeasti (10-15 minuutissa), mutta vaikutus on lyhyehkö. Niitä voidaan ottaa useasti saman päivän aikana ja vaikutus saattaa olla pidempi, mikäli ne otetaan ruokailun yhteydessä. Antasideja voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Protonipumpun estäjät ja H2-reseptorin salpaajat ovat tehokkaampia närästyksen hoidossa, koska ne vaikuttavat happamaa mahanestettä tuottaviin soluihin. Niiden vaikutus alkaa parin tunnin kuluessa ja vaikutus kestää lääkeaineesta riippuen 12-24 tuntia. Itsehoidossa protonipumpun estäjät (kuten pantopratsoli, omepratsoli, esomepratsoli ja lansopratsoli) on tarkoitettu vain aikuisille. Puolestaan H2-reseptorin salpaajia (famotidiini ja ranitidiini) voidaan käyttää aikuisilla ja yli 12-vuotiailla lapsilla. Jos olet raskaana tai imetät, tarkistathan ensin farmaseutilta, mikä närästyslääke sinulle sopii.

Mahalaukun limakalvoa suojaavat aineet ovat algiinihappo ja sukralfaatti. Algiinihappo suojaa mahalaukun limakalvoa, koska sen muodostama vaahto estää happaman mahasisällön pääsemisen limakalvolle. Lisäksi vaahto estää mahahappojen nousemisen takaisin ruokatorveen. Tämän vuoksi sitä suositellaan otettavaksi vasta aterioiden jälkeen tai juuri ennen nukkumaan menoa. Itsehoitovalmisteet, joissa on algiinihappoa, sopivat aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille. Algiinihappoa sisältäviä valmisteita löytyy sekä oraalisuspensiona että purutablettina. Happamassa ympäristössä sukralfaatti muodostaa mahalaukun limakalvolle suojaavan kalvon ja lisäksi se neutraloi mahahappoja. Sukralfaatti on tarkoitettu vain aikuisten närästyksen hoidossa eikä sitä suositella raskaana oleville.

Itsehoitovalmisteiden käyttämistä suositellaan vain lyhytaikaisesti. Närästyslääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa, joten varmistathan närästyslääkkeen sopivuuden apteekissa farmaseutilta. Jos närästyksesi on toistuvaa, jatkuu itselääkityksestä huolimatta yli 2 viikkoa, sekä siihen liittyy kipua ja nielemisvaikeuksia, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lähteet:
Terveysportti; Lääkärikirja Duodecim: Närästys ja sen lääkitys
Pharmaca Fennica
Kliininen farmakologia ja lääkehoito; Pertti J Neuvonen ym, Kandidaattikustannus Oy, 2011
Apteekin itsehoidon käsikirja osa 1 PharmaPress Oy, 2000