Närästys on kipua tai epämiellyttävää poltetta rintalastan alueella. Närästys on refluksitaudin pääoire. Refluksitaudissa mahan sisältö nousee nieluun tai suuhun.

Närästystä aiheuttaa runsas syöminen, rasvaisen tai käristetyn ruoan tai suklaan, sitrushedelmien, mintun tai sipulin syöminen, teen, kahvin tai muun kofeiinipitoisen juoman tai happaman juoman tai alkoholin nauttiminen sekä tupakointi. Jos närästystä tulee edellä mainittujen aineiden käytön jälkeen, on syytä välttää niiden käyttöä. Vyötäröä kiristävät vaatteet voivat aiheuttaa närästystä, jolloin kannattaa käyttää mieluummin löysiä vaatteita. Jos närästysoireet ilmenevät öiseen aikaan, voi auttaa, että aikaistaa iltaruokailua ja syö pieniä annoksia sekä korottaa sängyn pääpuolta esimerkiksi lisäämällä tyynyjä. Joskus kumartelu tai nostelu voivat aiheuttaa mahansisällön nousua ruokatorveen, joten heti syönnin jälkeen kannattaa välttää raskasta fyysistä ponnistelua. Jos on kertynyt ylipainoa, niin laihduttaminen auttaa vähentämään närästysoireita. Tupakoinnin lopettaminen on paitsi muutenkin hyödyllistä, myös apu närästysoireiden vähentämiseen.

Tilapäiseen närästykseen voi käyttää edellä mainittujen lääkkeettömien hoitokeinojen lisäksi itsehoitolääkkeitä.

Antasidit eli liikahappoisuuslääkkeet (esim. Rennie, Balancid novum) ja algiinihappo (esim. Gaviscon, Galieve) ovat tarkoitettu tilapäisesti käytettäväksi lievien närästysoireiden hoitoon.  Antasidit neutraloivat mahahappoa.  Algiinihappo muodostaa mahan pinnalle suojaavan vaahdon estäen mahansisältöä nousemasta ruokatorveen.  Molemmat lääkkeet ovat nopeavaikutteisia, mutta melko lyhytvaikutteisia eli niitä voi käyttää useita kertoja päivässä tarvittaessa ruokailujen jälkeen ja nukkumaanmennessä.  Antasidit heikentävät monien lääkeaineiden (esim. doksisykliini-antibiootin) imeytymistä, joten haitallisen yhteisvaikutuksen välttämiseksi tulisi pitää noin 2-4 tuntia taukoa lääkkeiden ottamisen välillä.

H2-salpaajat eli ranitidiini (esim. Ranixal, Inside brus) ja famotidiini (esim. Pepcid) estävät mahahapon eritystä. Tabletit otetaan mieluiten ennaltaehkäisevästi ennen oireita aiheuttavan ruuan tai juoman nauttimista. Lääkkeiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää 12–24 tuntia eli lääkkeet ovat pitkävaikutteisia. Niiden vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä, joten kannattaa käyttää niitä vain tilapäisesti.

PPI-lääkkeet eli protonipumpunestäjät  esomepratsoli (esim.Esomeprazol ratiopharm), omepratsoli (esim. Losec ), lansopratsoli (esim.Zolt ) ja pantopratsoli (esim. Somac Control) ovat tehokkaimpia närästysoireita lievittäviä lääkkeitä. Ne imeytyvät ohutsuolesta, minkä vuoksi enterotabletit tulee ottaa noin ½ -1 tuntia ennen ruokailua tyhjään vatsaan. Ne ovat pitkävaikutteisia ja otetaan vain kerran vuorokaudessa. Itsehoitolääkkeenä niitä voi käyttää enintään 2 viikon kuurina. Jos närästysoireet eivät lievity kuurin aikana tai uusiutuvat heti kuurin päätyttyä, on otettava yhteys lääkäriin.