Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä, mutta se voi kehittyä mihin tahansa niveleen. Nivelrikossa nivelrusto rappeutuu, nivelvälit kaventuvat, nivelet kipeytyvät ja toimintakyky laskee.

Nivelrikon perimmäistä syytä ei tiedetä. Nivelrikossa ruston tuhoutuminen saa ylivallan rustoa korjaavista tekijöistä. Vaurioitunut nivelrustokudos ei parane ennalleen ja muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa.

Nivelrikolle altistavia tekijöitä ovat ikääntyminen, perimä ja ylipaino. Nivelrusto saattaa vaurioitua myös nivelvammoista, virheasennoista, liian raskaasta liikunnasta tai raskaasta työstä.

Nivelrikkokipu on jomottavaa, pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Aluksi kipuoireet esiintyvät yleensä jaksoittain ja lieventyvät välillä tai jopa poistuvat. Sairauden edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöllä. Nivelessä on usein aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä. Alaraajan nivelrikossa kävely sekä tasamaalla että rapuissa vaikeutuu. Nousu esim. tuolista, sängystä, WC-istuimelta ja autosta seisomaan voi olla hankalaa. Nivelestä voi kuulua rahinaa ja siinä voi esiintyä ajoittain lukkiintumisen tunnetta.

Nivelrikon hoito

Nivelrikkoon ei ole parantavaa tai taudin etenemistä hidastavaa lääkehoitoa. Näin ollen lääkehoitoa ei käytetä yksinään vaan itsehoito ja elämäntavat ovat merkittävässä asemassa toimintakyvyn ylläpitämisessä.

Nivelrikon hoitotavat riippuvat hoidettavasta nivelestä. Ylipainoisen alaraajan nivelrikkopotilaan laihdutus on erittäin tärkeää. Pelkkä painon pudotus lievittää alaraajanivelen kuormituskipua ja se voi myös vähentää jäljellä olevan nivelruston rappeutumista.

Hyvällä lihasten kunnolla voidaan merkittävästi lieventää nivelrikkoon vaivoja. Nivelet eivät kulu liikkumisesta vaan päinvastoin. Suositeltavia yleiskunnon harjoitusmuotoja ovat kävely, pyöräily, vesivoimistelu ja hiihto. Kipua ja niveloireita lisäävää toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa tulee välttää, liikunta ei myöskään saa aiheuttaa kovaa kipua. Lihasvoimaharjoittelun lisäksi tarvitaan liikkuvuusharjoituksia ja venytyksiä. Jos et ole aiemmin liikkunut, harjoittelu kannattaa aloittaa fysioterapeutin ohjauksella. Harjoittelun on oltava säännöllistä, pitkäkestoista ja jatkuvaa, sillä edut näkyvät vasta 2-3 kuukauden kuluessa.

Nivelten tukena voidaan käyttää joko jäykkiä tai elastisesta materiaalista (esimerkiksi neopreeni) valmistettuja tukia. Jäykkiä tukia käytetään ensisijaisesti epävakaassa nivelessä, apuvälineteknikot ohjaavat tällöin sopivan tuen valintaa. Alaraajojen nivelrikossa keppi, kyynärsauvat ja kävelyteline helpottavat liikkumista. Kävelykeppiä ja kyynärsauvaa pidetään kipeän nivelen vastakkaisella puolella. Pukeutumisen apuvälineinä voidaan käyttää tarttumapihtiä, sukanvetolaitetta ja pitkävartista kenkälusikkaa.

Nivelrikkokipukokemus on yksilöllinen. Akuutissa kipuvaiheessa paikallinen nivelen kylmähoito saattaa ainakin lyhytaikaisesti vähentää turvotusta ja kipua sekä parantaa nivelen liikkuvuutta. Kylmähoito voidaan toteuttaa joko kylmägeelillä tai pitämällä kankaaseen kiedottua kylmäpakkausta hoidettavalla alueella 10 minuutin jaksoissa muutaman kerran päivässä.  Nivelrikon ensisijainen kipulääke on turvallisuutensa takia parasetamoli annoksella 500 – 1000 milligrammaa 1–3 kertaa vuorokaudessa. Paikallisesti käytettäviä tulehduskipulääkegeelejä voi myös käyttää lievän nivelrikkokivun hoitoon.

Jos nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista ja päivittäisiä toimia tai nivelessä on leposärkyä eikä parasetamolilääkitys enää auta, on syytä hakeutua lääkäriin. Kun parasetamolin ja kipugeelin teho eivät riitä, siirrytään tulehduskipulääkkeisiin ja tarvittaessa edelleen keskushermoston kautta kipua lievittäviin valmisteisiin. Lääkäri voi antaa kipeään niveleen kortisonipistoksen rauhoittamaan tulehdus- ja turvotusvaihetta. Polvinivelrikkopotilaat voivat hyötyä nivelen sisäisesti annetusta hyaluronaatti-injektiosta. Jos nivelrikko-oireet ovat vaikeat eivätkä pysy hallinnassa perinteisillä hoitomuodoilla, saatetaan yksilöllisen harkinnan jälkeen päätyä leikkaukseen.

Rohdostuotteista nivelrikkoon käytetään glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, jotka parantavat nivelen aineenvaihduntaa sekä omega-3 rasvahappoja eli kalaöljyjä, jotka C-vitamiinin kera rauhoittavat tulehdusta. Osa käyttäjistä kokee hyötyvänsä näistä valmisteista, mutta tutkimusnäyttöä niiden tehosta nivelrikkoon ei ole.

Lähteet:
Duodecim dlk00673 Tietoa nivelrikkopotilaalle, fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen
Duodecim dlk01081 Tietoa potilaalle: Polven nivelrikko, fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen
Kumppanina nivelrikko – esite, Suomen nivelyhdistys 2014