Matkailu ja terveys

Valmistautuminen matkalle kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta rokotussuosituksiin ehtii reagoida sekä hankkia tarvittavat matkustusasiakirjat. Rokotesuojien kehittyminen saattaa nimittäin vaatia elimistöltä useita viikkoja. Ennen matkalle lähtöä on siis tärkeä ottaa selvää kohdemaan rokotussuosituksista, tiedot niistä löytyvät helposti www.rokote.fi/-sivustolta. Esimerkiksi hepatiitti A- ja B-viruksien aiheuttamat maksatulehdukset ovat yleisiä suosituissa lomakohteissa. Ulkoministeriön sivuilta (https://um.fi) kannattaa tarkistaa matkakohteen turvallisuustilanne. Samasta tietolähteestä pystyy myös etsimään tietoa tautiepidemioista, terveydenhoidosta ja eri terveysriskeistä.

Matkalle on tärkeä muistaa ottaa myös kattava matkavakuutus tapaturmien varalta. Hätätilanteiden kannalta puhelimeen on hyödyllistä tallentaa kansainvälinen ICE-lyhenne eli in case of emergency -tieto lähiomaisten puhelinnumeron eteen. Sen avulla sinua auttavat henkilöt tavoittavat heidät tarpeen vaatiessa, jos olet itse kykenemätön käyttämään puhelinta. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on myös hyvä olla mukana matkalle lähtiessä. Se oikeuttaa julkiseen sairaanhoitoon EU- ja ETA- maissa sekä Sveitsissä. Kortin voi anoa Kelasta ja se on maksuton.

Lääkkeiden kuljettaminen

Eri maissa on omat rajoituksensa koskien lääkkeiden maahantuontia. Käytössä olevista reseptivalmisteista on hyvä olla mukana kopio sähköisestä lääkemääräyksestä tai lääkärin laatima ja allekirjoittama listaus käytössä olevista lääkkeistä. Apteekit voivat tulostaa lääkemääräykset myös englanninkielisinä. Yleisesti rajoituksia sisältäviä lääkkeitä ovat keskushermostoon vaikuttavat ns. kolmiolääkkeet. Etukäteen on siis syytä selvittää esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä tai edustustosta minkälaisia rajoituksia ja käytäntöjä ko. maassa noudatetaan. Esimerkiksi Schengen-maihin matkustettaessa on huumaavien lääkkeiden tarpeellisuus todistettava Schengen-todistuksella, joka voidaan kirjoittaa lääkkeet toimittaneesta apteekista. Myös Suomeen palattaessa lääkkeiden maahantuontiin liittyy rajoituksia, jotka perustuvat lähinnä siihen, onko kyseinen valmiste kotimaassa resepti-, itsehoito- vai huumausaineeksi luokiteltu valmiste. Lisätietoja lääkkeiden luokittelusta löytyy Fimean nettisivustolta.

Kaikki lääkkeet kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa alkuperäisissä pakkauksissaan. Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on syytä varata mukaan 1-2 viikon verran yli matkan arvioidun keston.

Matkustamisen aikana

Matkustamiseen lentokoneessa kannattaa myös valmistautua etukäteen, jotta matka sujuisi mahdollisimman mukavasti. Nesteiden riittävä ja tasainen nauttiminen on olennaista, jotta vältytään kuivumiselta. Kahvin ja alkoholin juomista olisi syytä välttää, sillä ne kuivattavat elimistöä. Ihanteellinen tahti juomiselle on lasillinen vettä 1-2 tunnin välein. Riittävä nesteiden saanti on erityisen tärkeää veritulpan ehkäisyssä etenkin riskimatkustajien osalta. Näitä ovat muun muassa ylipainoiset, raskaana olevat, äskettäin synnyttäneet, iäkkäät, sydän- ja verisuonisairauksista kärsivät sekä syöpäpotilaat. Riskiä voi pienentää jaloittelemalla 1-2 tunnin välein sekä vaihtelemalla asentoa. Lentosukkien käytöstä on myös monelle hyötyä. Ne kannattaa pukea päälle jo ennen lentoa mieluiten aamusta, jolloin turvotusta esiintyy vähiten. Sukkia kannattaa pitää jalassa koko matkustusajan lennon jälkeenkin, mikäli tiedossa on vielä jatkomatkustamista ja istuminen jatkuu. Pidemmille matkoille voi varata myös kurvatulpat ja silmämaskin, jotka helpottavat nukkumista esimerkiksi lennon aikana.

Matkapahoinvointi on myös yleinen ongelma matkaavilla. Sen syntymistä voi yrittää ehkäistä muun muassa pitämällä katsetta horisontissa, jaloittelemalla ja olemalla mahdollisimman lähellä kulkuneuvon painopistettä eli keskustaa. Apteekista on myös saatavilla ilman reseptiä matkapahoinvointia ehkäiseviä tabletteja. Kaikille edellä mainitut lääkkeet eivät kuitenkaan välttämättä sovi, joten vaihtoehtona on myös lääkkeettömiä hoitomuotoja. Esimerkiksi Sea-Band pahoinvointiranneke toimii lisäämällä painetta ranteen akupainepisteeseen ja näin lievittää matkapahoinvointia aiheuttamatta uneliaisuutta tai muita sivuvaikutuksia.

Matka-apteekki

On hyvä varautua myös yleisimpiin lääkitystä vaativiin terveysongelmiin, kuten vatsavaivoihin, kuumeeseen, hiertymiin sekä hyönteisten puremiin ja varata matkaan joitain tuotteita niiden hoitoon. Järkevän ruokavalion ja hyvän käsihygienian avulla voi ehkäistä turistiripulia ja hepatiitti-A:ta. Matkalle kannattaakin varata mukaan myös puhdistuspyyhkeitä sekä desinfioivaa käsihuuhdetta. Kylmät ruoat ovat myös yleisesti riski lämpimissä kohteissa. Näin ollen esimerkiksi kylminä tarjoiltujen merenelävien, leikkeleiden, kananmunien sekä majoneesipohjaisten salaattien nauttimista on syytä harkita ja tiedostaa niissä piilevät riskit. Turistiripulin vaaraa voi pienentää myös syömällä vain hyvin kypsennettyjä ruokia ja kuorittavia hedelmiä sekä juomalla keitettyä vettä tai pullotettuja, mieluiten hiilihappopitoisia juomia.

Toinen yleinen riesa voi olla erilaiset rakot ja hiertymät aktiivisesti liikkuvilla matkailijoilla. Kuumassa ilmastossa jalat hikoilevat ja turpoavat, joten oikeankin kokoiset kengät voivat aiheuttaa hiertymiä. Etenkin jalkojen pitäminen kuivina on äärimmäisen tärkeää rakkojen syntymisen ehkäisemiseksi. Sukkia on hyvä vaihtaa tiuhaan ja talkkia voi hieroa jalkoihin sitomaan kosteutta. Lisäksi itselle yleiset kohdat joihin rakkoja aiemmin on syntynyt voi teipata esimerkiksi urheiluteipillä tai käyttää rakonestopuikkoa. Jo syntyneisiin hiertymiin voi puolestaan käyttää rakkolaastareita suojaamaan ihoa ja helpottamaan kipua ja painetta. Jalkoja on myös hyvä muistaa rasvata, sillä kuiviin jalkoihin syntyy helpommin hiertymiä.

Hyttysten pistoksilta voi suojautua välttämällä liikkumista ulkona vähäpukeisena, etenkin ilta-aikaan. Paljaat ihoalueet on hyvä suojata pitkälahkeisilla ja -hihaisilla vaatteilla. Näin minimoidaan esimerkiksi malarian riski. Hyttyskarkotteiden (tehoaineena esimerkiksi ikaridiini tai dietyylitoluamidi) avulla kannattaa puhdistaa makuutilat hyttysistä ennen nukkumaan menoa. Lisäksi vuoteen ympärillä on syytä olla katosta kiinnittyvä hyttysverkko, mikäli liikutaan malaria-alueilla.

Sukupuoliteitse tarttuvia sairauksia vastaan ei ole rokotteita, poisluettuna B-hepatiitti. Kondomin käyttö on ainoa tehokas keino, jonka avulla sukupuolitaudeilta voi välttyä.

Matka-apteekkiin liittyvää tarkempaa sisältöä käsitellään vielä seuraavassa teematekstissä, joka julkaistaan heinäkuussa.

Lähteet:
https://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat?p_selaus=54736