Hormonaaliset muutokset käynnistävät murrosiän. Murrosikä voi alkaa nuorilla hyvinkin eri ikäisenä, jopa 10-vuotiaana. Tytöillä yleisin esiintymishuippu on noin 14-17 vuotiaana ja pojilla noin 16-18 vuotiaana.
Murrosikä / hormonaaliset muutokset vaikuttavat myös ihoon. Silloin tali- ja hikirauhaset aktivoituvat, iho muuttuu rasvaisemmaksi ja siihen ilmestyy mustapäitä ja finnejä. Aknea esiintyy niillä alueilla ihossa, missä on runsaasti talirauhasia ja voimakkaampi talivuoto. Näitä alueita ovat kasvot, niska, hartiat, selän ja rintakehän yläosa. Yksilölliset erot ovat suuria ja siihen vaikuttavat mm. perintötekijät, vääränlainen tai puutteellinen ihonhoito sekä ravinnon laatu. Vaikka asiasta ei ole tieteellistä näyttöä, ovat käytännön kokemukset osoittaneet rasvaisten ja sokeripitoisten ruokien (juustot, suklaa jne.) lisäävän ihon rasvaisuutta ja epäpuhtauksia.
Ihon säännöllinen hoitaminen olisi hyvä aloittaa heti kun huomaa mustapäitä ilmestyvän ihoon.
– Tärkein asia ihonhoidossa on ihon puhdistaminen päivittäin. Puhdistamiseen voi käyttää geeliä, vaahtoa, puhdistusemulsiota tai puhdistusnestettä.
Paksun ja rasvaisen ihon puhdistusaineissa käytetään usein tehoaineina mm. alkoholia, salisyylihappoa, sekä miedompia glykoli- ja maitohappoa, sinkkiä sekä erilaisia yrttipohjaisia aineita, joilla pyritään tehokkaasti poistamaan iholle kertynyttä liiallista talia ja likaa sekä vähentämään tulehduksia. Kevyesti kuoriva vaikutus vähentää myös huokosten tukkeutumista.
Jos epäpuhtauksia on kasvoissa vain pienellä alueella, valitaan puhdistusaineeksi luonnollisesti miedompi tuote ja näin iho saadaan puhtaaksi kuivattamatta sen pintaa. Epäpuhtaat alueet voi sen jälkeen pyyhkiä paikallisesti siihen soveltuvalla kasvovedellä.
Lääkekuurin tai muun syyn takia kuivunut, hilseilevä iho puhdistetaan aina miedolla ja ihoa rauhoittavalla puhdistusaineella.
– Heti puhdistuksen jälkeen kasvot pyyhitään kasvovedellä. Kasvovesi on ensimmäinen hoitava tuote, joka jää vaikuttamaan iholle heti pesun jälkeen. Kasvovesiä löytyy erilaisille ihotyypeille ja siten ne eroavat koostumuksiltaan hyvinkin paljon. Kaikki kasvovedet tasapainottavat ihon pH:ta välittömästi, mikä parantaa voiteiden imeytymistä ihoon. Muita kasvoveden vaikutuksia ovat ihon kosteuttaminen, rauhoittaminen, desinfioiminen sekä huokosten supistaminen.
– Kasvoveden jälkeen iholle levitetään hoitovoide, joka kosteuttaa ja estää kosteuden haihtumista iholta, tasapainottaa talineritystä ja vähentää bakteerien kasvua ihossa. Kun ihon pinta saadaan pysymään pehmeänä, eivät huokosetkaan tukkeudu niin helposti. Voiteen valintaan vaikuttaa se, kuinka paljon ihossa on epäpuhtauksia, rasvaisuutta ja tulehduksia. Aknen hoitoon sisäisesti käytettävät lääkekuurit ja läkevoiteet, jotka yleensä laitetaan iholle yöksi vaikuttamaan, kuivattavat helposti ihon pintaa sekä saavat ihon punoittamaan. Silloin lääkekuurin ajaksi aamuin-illoin ja lääkevoiteen rinnalle päiväkäyttöön sopii ihoa tehokkaasti kosteuttava ja rauhoittava voide. Apteekin kosmetiikkasarjoilla on juuri tällaisiin tilanteisiin kehitettyjä hoitovoiteita.
– Ihon viikottainen kuorinta vähentää huokosten tukkeutumista ja edistää hoitotuotteiden imeytymistä ja siten parantaa ihon kuntoa. Mikäli ihossa on paljon tulehduksia (finnejä), ne täytyisi ennen säännöllisen kuorinnan aloittamista hoitaa pois, jottei tulehdus leviä laajemmalle ja akne pääse pahenemaan. Paksua, rasvaista ja sekaihoa voi ja tulisikin kuoria rakeita sisältävällä kuorintavoiteella (mekaaninen kuorinta), joka puhdistaa tehokkaasti ihon pintaa ja huokosia. Kemiallinen kuorinta (rakeeton) hellävaraisuutensa ansiosta sopii taas herkälle, atooppiselle ja ohuelle iholle.
-Syväpuhdistavat savi- ja hiilinaamiot poistavat ylimääräistä talia ja likaa huokosista ja auttavat näin vähentämään ihon epäpuhtauksia. Naamioita voi käyttää pari kertaa viikossa.
Vartalon ihon päivittäinen pesu miedolla pH-arvoltaan hieman happamalla pesuaineella hoitaa mahdollisia selän ja hartianalueen epäpuhtauksia ja pitää ihon terveenä ja hyvinvoivana. Hiusten lisääntynyttä rasvoittumista voidaan tasapainottaa shampoolla, joka on tarkoitettu juuri siihen ongelmaan. Hiukset pestään hoitoshampoolla n. 3krt viikossa.
– Kosmetologin luona säännöllisesti tehty ihonpuhdistus-hoito auttaa myös ”taistelussa” mustapäitä ja finnejä vastaan. Samalla myös kosmetologi pystyy analysoimaan ihon kuntoa ja antamaan ohjeita kotihoitoon.
– Riittävä veden juonti (1-1,5l/pv.), hyvä ravinto, ulkoilu, liikunta ja riittävä lepo vaikuttavat positiivisesti ihon kuntoon kaikilla.
Joskus akne voi puhjeta tai pahentua johtuen tilapäisestä stressistä, jännityksestä, kiireestä ym., mutta yleensä tilanteen rauhoituttua ihonkin kunto palautuu ennalleen. Finnien ja mustapäiden puristelu kotona voi myös pahentaa aknea. Silloin tulehdukset pääsevät leviämään helposti ihossa ja puristelu voi jättää pysyviä arpia.
Joillakin perintötekijät vaikuttavat niin voimakkaasti ihooni, että akne pahenee hyvästä ja säännöllisestä kotihoidosta huolimatta. Näissä tapauksissa kannattaa asian kanssa kääntyä aina lääkärin puoleen. On tärkeää muistaa, että jokainen iho on yksilö, joten kotihoitotuotteet valitaan aina ihon tarpeet huomioiden. Tule kysymään sopivat neuvot ihosi hoitoon tai varaa aika ihoanalyysiin meiltä apteekista!