Nyt kun lääkekaappi on tyhjennetty vanhoista lääkkeistä, on aika laittaa lääkekaappi kuntoon kesää varten. Onnistuneen lääkehoidon kulmakiviä ovat lääkkeiden tarpeenmukainen käyttö, annosohjeiden noudatus ja oikeanlaiset säilytystavat. Kesällä on muistettava ottaa huomioon lämpimän ilman, valon ja kosteuden vaikutus lääkkeiden säilyvyyteen. Useimmat lääkkeet on säilytettävä valolta ja kosteudelta suojattuna huoneenlämmössä. Älä siis unohda lääkkeitä kuumaan autoon tai suoraan auringonvaloon.

Mökkikausi on alkamaisillaan ja lämpenevät ilmat houkuttelevat lähtemään luontoon pyöräily- ja patikointiretkille. Mitä siis pakata mukaan mökille tai retkelle?

Mökille on hyvä varata ensiaputarvikkeita, kuten haavanhoitotarvikkeita, kipulääkkeitä, allergialääkkeitä, kyypakkaus, punkkipihdit sekä akuutteihin vatsavaivoihin käytettäviä itsehoitovalmisteita. Muista ottaa mukaan myös henkilökohtaiset reseptilääkkeet.

Haavanhoidossa oleellisimpia ovat haavojen puhdistamiseen ja suojaamiseen käytettävät tarvikkeet. Haavojen puhdistuksen voi tehdä ensisijaisesti vedellä. Varaathan mukaan erikokoisia laastareita, pikasiteitä, sideharsoa ja tukisiteeksi ideaalisidettä. Kipu- ja kuumelääkettä voi ottaa tilapäiseen kipuun tai kuumeen alentamiseen tarvittaessa. Mökillä voi olla tarvetta myös palovammageelille, muistathan että ensiapuna on aina palovamman riittävän pitkä viilentäminen.

Hyönteisten puremiin ja auringonpolttamaan ihoon voidaan laittaa mietoa kortisonivoidetta, joka vähentää kutinaa ja lievittää tulehdusta.

Kausiluonteisen siitepölyallergian oireisiin kuuluu muun muassa silmien kutina ja vuotaminen, puuskittaiset aivastukset ja vetinen nuha. Allergiaoireita voi helpottaa käyttämällä antihistamiinivalmisteita, joita löytyy tabletteina, nenäsuihkeina ja silmätippoina. Kyypakkaus kannattaa varata mukaan ensiavuksi ampiaisen pistoihin. Jos kyy puree, on aina lähdettävä välittömästi lääkäriin. Lisäksi olisi hyvä olla liikuttamatta raajaa, jossa purema on.

Punkkipihdit ovat välttämättömät punkin oikeanlaiseen irrottamiseen. Iltaisin kannattaa tehdä punkkitarkistus niin lapsille kuin lemmikkieläimille. Punkin poistamisen jälkeen puremakohta pestään saippualla ja vedellä. Puremakohtaa on tarkkailtava kuukauden ajan, jotta nähdään, syntyykö iholle rengasmainen ihottuma. Akuutit vatsavaivat ovat yleisiä kesällä.

Närästys, ummetus ja ripuli voivat yllättäen vaivata. Närästystä voivat aiheuttaa rasvaiset ruuat ja happamat juomat ja ensihoitona närästykseen voidaan käyttää mahahappoja neutraloivia lääkkeitä. Kuituvalmisteita ja osmoottisia laksatiiveja voi käyttää ummetuksen hoidossa, mutta liikunta, kuitupitoinen ruoka ja runsas nesteen juonti ovat tärkeitä ennaltaehkäiseviä itsehoitokeinoja. Ripulin vaivatessa riittävä nesteen saanti, elektrolyyttivalmisteiden käyttö ja käsihygienia ovat tärkeitä, lisäksi maitohappobakteereista voi olla hyötyä.

Retkelle on aiheellista ottaa mukaan ensiaputarvikkeita. Ihon pieniin pintahaavoihin ja naarmuihin voi käyttää haavoille tarkoitettua puhdistusainetta ja tarvittaessa haavateippiä tai laastaria. Nyrjähdyksiin ja revähdyksiin on hyvä laittaa ensiavuksi pikakylmäpakkaus, joka vähentää turvotusta ja lievittää kipua. Nyrjähdysten ensiavussa on muistettava lisäksi kohoasento ja kompressio.  Jos kipu jatkuu ensiavusta huolimatta, voi ottaa särkylääkkeen pakkauksen ohjeen mukaan. Auringolta suojautuminen on tärkeää, aurinkosuojakerroin valitaan ihotyypin mukaan ja auringonsuojavoidetta on hyvä laittaa jo ennen retkelle lähtöä. Alle 2-vuotiaalle ei suositella auringossa oleskelua eikä aurinkovoiteita. Retkelle mukaan on syytä pakata lisäksi riittävästi nestettä nestehukan ja auringonpistoksen ehkäisemiseksi. Jos nestehukka meinaa yllättää, voi ottaa nesteytysvalmisteita.

Kysy ensin meiltä – autamme mielellämme!

 

Lähde:
Apteekin itsehoidon käsikirja osa I ja II. PharmaPress 2001.