Reseptien uusinta

Säännöllisessä käytössä olevien lääkkeiden reseptit olisi hyvä muistaa tarkistaa ennen kesää ja lomakauden alkua. Sähköiset reseptit löytyvät kätevästi www.kanta.fi palvelusta, jonka käyttöön tarvitaan pankkitunnukset. Sähköisistä resepteistä voi tätä kautta lähettää itse uusimispyynnön hoitavalle terveysasemalle, myös apteekit auttavat uusintojen tekemisessä. Järjestelmään voi syöttää oman matkapuhelinnumeron, jolloin järjestelmä lähettää potilaalle viestin lääkärin käsiteltyä reseptiä. Tavallisesti reseptit käsitellään 8 päivän sisällä. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että myös lääkärit ovat kesäisin lomalla, joten reseptin uusiminen voi kestää tavallista pitempään tai reseptin voi uusia joku muu kuin omalääkäri.

Aurinko ja lääkkeet

Kesällä iho on syytä suojata liialta auringolta ja tahalliselta palamiselta. On myös olemassa lääkkeitä, joiden käytön aikana iho saattaa reagoida auringonvaloon tavallista herkemmin. Näiden lääkkeiden käytön yhteydessä auringon valolle altistunut ihoalue saattaa punoittaa, kuumottaa ja jopa turvottaa sekä tuntua muutenkin aralle tai olla ihottumainen. Reaktiot ovat yksilöllisiä, eivätkä suinkaan tule kaikille käyttäjille. Lääkkeitä ei siis saa jättää ottamatta mahdollisen valoreaktion vuoksi, vaan iho on suojattava vaatteilla tai aurinkosuojavoiteilla.

Mahdollisia valoherkistäjiä löytyy mielialalääkkeistä, antibiooteista (doksisykliini), nesteenpoistajista, sokeritautilääkkeistä, aknelääkkeistä ja kipulääkkeistä. Lisätietoja auringonvalolle herkistävistä lääkkeistä voi kysyä apteekista. Mikäli epäilet saaneesi reaktion lääkkeen ja auringon valon yhteisvaikutuksesta, voi aluetta hoitaa itse muutaman päivän mittaisella kortisonivoidekuurilla. Laajan ja vakavan reaktion hoito kuuluu aina lääkärille.

Diabeetikkojen jalkojenhoito

Diabeetikoille tulee muita herkemmin jalkavaurioita ja jalkojen haavat saattavat myös tulehtua herkemmin johtuen mahdollisesta korkeasta veren sokeripitoisuudesta ja verenkierron heikkenemisestä jalkoihin. Tärkein hoito mitä diabeetikko voi tehdä jaloilleen, on ongelmien ennaltaehkäisy jalkojen säännöllisellä tutkimisella. Varsinkin kesäisin avoimet tai muuten vain epäsopivat kengät ja paljasjaloin kävely saattavat aiheuttaa aivan huomaamatta kovettumia ja haavoja huonosta tuntoaistista johtuen. Säännöllinen pesu ja rasvaus (älä rasvaa kuitenkaan varpaiden välejä!) päivän päätteeksi on parasta hoitoa mitä diabeetikko voi jaloilleen tehdä!

  • etsi mahdollisia hankausoireita: hiertymät, rakot, punoittava, kuumottava iho
  • tarkasta ettei jalkapohjissa ole syviä halkeamia, känsiä, kosteuden aiheuttamia hautumia, tulehduksia
  • tutki tarkasti varpaiden välit
  • suojaa punoittava, rikkoutunut tai tulehtunut iho
  • tarkista myös kenkiesi kunto

 

Lääkehoito helteellä

Helteellä ihmiselimistö on kovilla ja nestetasapainosta tulisi muistaa huolehtia. Pelkkä veden juominen ei aina riitä vaan mukana olisi hyvä olla myös suoloja tasapainon säilyttämiseksi. Erityisesti sydämen vajaatoiminnasta kärsivät sekä sydän- ja nesteenpoistolääkkeitä käyttävät saattavat altistua herkemmin kuivumiselle ja suolatasapainon muutoksille. Iäkkäät yli 75-vuotiaat ovat vaarassa kuivia herkemmin, koska iän myötä janon tunne heikkenee ja kuivumisen oireet saattavat kehittyä salakavalasti. Helle ja kuumuus itsessään saattavat muuttaa joidenkin lääkeaineiden käyttäytymistä elimistössä, samoin kuin elimistön nestetasapainon järkkyminen voi altistaa tiettyjen lääkkeiden vaikutuksen kasvamiselle. Ihon hikoillessa saattavat myös iholle kiinnitettävät lääkelaastarit irrota herkemmin tai ihon kautta imeytyvät lääkkeet vaikuttaa tehokkaammin kuin normaalissa lämpötilassa.

Säilytä lääkkeet oikein

Muistathan myös lääkkeiden oikean säilytyksen! Lääkepurkin tai -folion paikka on kotona lääkekaapissa tai muussa niille turvallisessa paikassa. Ei siis autossa auringonpaahteessa, kosteassa kylpyhuoneessa, käsilaukun pohjalla tai lasten ulottuvilla. Lääkkeet tulisi säilyttää myös helposti tunnistettavasti eli esimerkiksi harvemmin käytössä olevat lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan. Erityisesti dosetit, joissa on värikkäitä tabletteja olisi hyvä muistaa nostaa lasten ulottumattomiin.