Koulujen alkaessa päätäitkin yleistyvät. Päätäit viihtyvät puhtaissa, ei likaisissa hiuksissa. Miten toimitaan jos perheestä jollakin löytyy täitä?

Päätäi on 2-4mm pitkä litteä ryömivä loinen. Väri vaihtelee läpikuultavan harmaasta punertavan ruskeaan. Päätäit ovat riippuvaisia ihmisen lämmöstä ja säännöllisestä veriateriasta. Täit elävät kuukauden, josta 9-10 vuorokautta kestää kasvaa ”aikuiseksi” (eli sukukypsäksi). Täit viihtyvät korvantaustassa ja niskassa hyvin lähellä hiusrajaa. Täi ei pysty hyppäämään tai lentämään ihmisestä toiseen vaan tarvitsee lähikontaktin.

Saivareet ovat päätäin munia. Ne ovat 1 mm mittaisia helmiä, jotka täi kiinnittää tiukasti hiuksiin lähelle hiusrajaa. Saivare näyttää hilseelle kauempaa katsottuna, jos täitä on paljon. Päätäin munat kuoriutuvat n.7vrk kuluttua munimisesta. Saivareen munan kasvettua hiuspohjasta yli 1cm, saivare on kuollut.

Päätäit leviävät nopeasti. Välittömässä kontaktissa (esim. Halattaessa, sylitellessä, leikkiessä, hiuspompulat, harjat, pyyhkeet, pipot). Täin joutuessa pois ihmisestä se alkaa heti etsiä uutta lämmönlähdettä. Täi kuolee ilman lämmönlähdettä tai veriateriaa. Pipot ja hanskat olisikin parempi säilyttää hihassa, kuin yhteisessä hyllyssä/laatikossa. Täit viihtyvät paremmin puhtaissa hiuksissa, kuin likaisissa hiuksissa.

Päänahan kutina on tartunnan tyypillinen oire. Koko perheen hiukset kammataan täikammalla (tiheällä kammalla) valkoisen paperin päällä juuresta latvaan. Eläviä täitä harvemmin näkee hiuksissa/paperilla, mutta kuolleita täitä ja saivareita kyllä. Täiden häätöön tarkoitettuja valmisteita on paljon tarjolla. Valmisteita löytyy sekä hoitoon ja estohoitoon. Lue pakkausselosteet hyvin ja uusi hoito ohjeen mukaan. Kysy lähiapteekistasi apua tuotteen valitsemiseen.

Varmuuden vuoksi tehtäviä hoitoja tulee välttää, mutta hiuksia tarkkailtava kammaten päivittäin parin viikon ajan. Täi ei häviä itsestään, vaan tartunta pitää aina hoitaa asianmukaisesti. Täiden löydyttyä tulee ne hoitaa paketin käyttöohjeen mukaan. Harjat, kammat, ponnarit, myssyt, vuodevaatteet ja pyyhkeet tulee pestä vähintään 60 asteisessa vedessä. Myös täishampoo pesu tappaa täit (esim.kammat). 2 vuorokauden eristys tappaa täin, kun eivät saa veriateriaa. Lelut ja myssyt yms. voi pakastaa muovipussissa -18 asteessa vähintään yön yli. Patjat on imuroitava huolellisesti. Kaikkien perheenjäsenten hiukset tarkastetaan tiheällä kammalla muutaman päivän välein 2 viikon ajan ensimmäisestä pesusta. Saivareiden irrottamista hiuksista helpottaa kastamalla kampa seokseen, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä. Päätäit eivät tartu lemmikkeihin, mutta on mahdollista että täi selviytyy muutaman päivän ajan hengissä lemmikin turkissa. Tästä syystä esim. sängyssä nukkuva perheen lemmikki on syytä pitää muutaman päivän ajan poissa makuuhuoneesta.