Hyvä ravitsemustila ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua sekä nopeuttaa sairauksista toipumista. Tasapainoisella ja monipuolisella ravitsemuksella voidaan tukea myös lääkehoidon onnistumista. Ruoan tulisi olla maukasta, monipuolista ja värikästä, lautasmallin mukaisesti koostettua, säännölliseen ateriarytmiin sovitettua. Päivittäiseen ruokavalioon pitäisi siis sisältyä täysjyväviljaa, kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä rasvattomia/ vähärasvaisia maitotuotteita. Kalaa suositellaan käytettäväksi 2-3 kertaa viikossa, muulloin vaaleaa lihaa eli kanaa tai kalkkunaa. Punaista lihaa vain harvakseltaan. Rasvan tulisi olla tyydyttymätöntä eli leivän päälle /salaatinkastikkeena kasviöljypohjaiset tuotteet.

Ravinnolla ja lääkkeillä on paljon yhteisvaikutuksia, mutta suurin osa niistä on niin lieviä, ettei niillä ole käytännön merkitystä. Useimmiten lääkkeen ja ravintoaineen yhteisvaikutus vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen, metaboliaan tai erittymiseen kehosta. Harvinaisempaa on, että lääkeaine reagoi ravinnon aineosan kanssa.

Lääkeaineen imeytyminen on lähes aina nopeinta ja täydellisintä, kun lääke otetaan tyhjään vatsaan. Lääkkeet eivät yleensä imeydy merkittävästi mahalaukusta, minkä vuoksi lääkeaine tulisi saada nopeasti etenemään ohutsuoleen. Ruoka (erityisesti rasvainen ja proteiinipitoinen) hidastaa lääkeaineen etenemistä ja imeytymistä, joka voi johtaa viivästyneeseen lääkevasteeseen. Esimerkiksi parkinsonin taudin hoidossa käytettävä levodopa pitää annostella tyhjään vatsaan puoli tuntia ennen ruokailua tai proteiinipitoista välipalaa, jotta lääkkeen teho saadaan parhaaksi mahdolliseksi.

Ongelmallisia ovat tilanteet, joissa ruoka-aineet vahvistavat lääkkeen vaikutusta niin paljon että, lääkkeen pitoisuus elimistössä muuttuu haitallisen suureksi, jopa myrkylliseksi. Greipillä on tällainen ominaisuus monien lääkkeiden kanssa ja siksi greippiä tai greippimehua suositellaan vältettävän, jos lääkkeitä on säännöllisessä käytössä.
Jotkut antibiootit muodostavat maidon kalsiumin kanssa imeytymättömän yhdisteen ja tämä johtaa lääkeaineen tehon heikkenemiseen. Tällöin maidon sekä muiden kalsiumia sisältävien valmisteiden annosteluväli antibiootin kanssa on oltava riittävän pitkä, 1-2 tuntia ennen tai 4 tuntia maito- tai kalsiumpitoisten valmisteiden jälkeen. Kalsiumin lisäksi näitä imeytymättömiä yhdisteitä muodostavat sinkki, rauta ja magnesium, joten nämä valmisteet sekä monivitamiinivalmisteet, jotka sisältävät usein ko aineita, kannattaa annostella samalla tavalla kuin edellä mainittu kalsium, useampi tunti erillään antibiootista.

Verenohennuslääke Marevanin (varfariini) käyttäjillä ruokavalio, erityisesti kasvisten käytön osalta, tulisi olla mahdollisimman tasainen. Kasvisten välttämistä ei suositella, mutta runsaasti K-vitamiinia sisältäviä kasviksia (erityisesti tummanvihreitä kasviksia kuten kaalit, herneet, pinaatti) voi ruokavaliossa olla vain kohtuudella, sillä K-vitamiini toimii Marevan-lääkkeen vastavaikuttajana ja heikentää siten lääkkeen tehoa. Karpalo ja karpalotiivisteet sekä mustaherukka puolestaan estävät varfariinin hajoamista maksassa ja tuolloin sen pitoisuus elimistössä lisääntyy. Tästä syystä karpaloa ja mustaherukkaa ei suositella ko. lääkkeen käyttäjille.

Apteekissa voidaan aina tarkistaa, otetaanko lääke tyhjään vatsaan ennen ateriaa, aterian yhteydessä tai sen jälkeen. Kysy ensin meiltä!