Ripulilla tarkoitetaan löysiä tai vetisiä ulosteita, joita tulee useammin kuin kolme kertaa päivässä. Lisäksi saattaa esiintyä ilmavaivoja, vatsakipua, lievää kuumeilua ja pahoinvointia. Ripuli voi olla joko akuuttia, toiminnallista tai muista syistä johtuvaa. Ripuli on akuuttia, jos se on kestänyt alle kaksi viikkoa. Akuutit ripulit ovat yleensä virusperäisiä, joiden aiheuttajat ovat noro- tai rotaviruksia. Tartunnan voi saada esimerkiksi raa’asta tai huonosti kypsennetystä ruuasta tai ulkomailta tuoduista pakastemarjoista. Norovirus tarttuu herkästi, tartunnan voi saada pinnoilta, kuten ovenkahvoista. Norovirustartunnan voi saada jopa suoraan toiselta ihmiseltä. Ripuli voi olla myös niin sanotusti toiminnallista, jolle ei löydetä selvää syytä. Lisäksi ripuli voi johtua laktoosi-intoleranssista, keliakiasta, runsaasta alkoholin käytöstä, tai lääkkeistä kuten antibioottikuurista.

 

Ennaltaehkäisy

Akuutin ripulin ehkäisyssä niin kotona kuin matkoillakin on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee aina pestä huolellisesti saippualla ja vedellä sekä kuivata hyvin ennen ruokailua ja wc:ssä käynnin jälkeen. Tämän jälkeen kädet voi vielä desinfioida käsidesillä. Elintarvikkeiden käsittelyssä oikealaiseen ruoka-aineiden pesemiseen, säilytykseen ja kypsennykseen sekä työvälineiden puhdistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Jos ripulioireita ilmenee, silloin ei saisi käsitellä elintarvikkeita.

 

Ripulin hoito

Koska ripulissa menetetään paljon nestettä, on syytä huolehtia riittävästä nesteensaannista kuivumisen välttämiseksi. Akuutin ripulin hoito onkin nesteiden nauttimista ja lepoa. Nesteytysvalmisteita, jotka oikeassa suhteessa sisältävät suoloja ja glukoosia, on saatavilla apteekista. Nesteytysvalmisteet sekoitetaan veteen ja annostellaan yleensä painon mukaan. Muita nesteitä olisi nautittava lisäksi, esimerkiksi vettä, maitoa tai mehuja omien mieltymysten mukaisesti. Ripulin aikana olisi muistettava syödä pieniä aterioita, vaikkei ruoka maistuisikaan. Aikoinaan vatsataudin hoitoon käytettyä keltaista Jaffaa ei enää nykyään suositella ripulijuomana sen koostumusmuutoksen vuoksi. Jaffaa voi toki ripulin aikana nauttia, mutta maltillisesti.

Probiootit

Akuutin ripulin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa voidaan käyttää probiootteja, kuten maitohappobakteereita tai Saccharomyces boulardii -hiivasienivalmisteita. Apteekissa on myytävänä useita erilaisia maitohappobakteerivalmisteita, jotka valmisteesta riippuen sisältävät eri maitohappobakteerikantoja ja näiden eri pitoisuuksia. Probioottivalmisteet yleensä lyhentävät akuutin ripulin kestoa, joten niitä voidaan käyttää sekä matkoilla ennaltaehkäisemään turistiripulia että antibioottikuurin yhteydessä ehkäisemään antibiooteista johtuvia mahavaivoja.

 

Loperamidi

Loperamidi on lääke ripulin hoitoon aikuisille ja yli 12-vuotiaille. Se hidastaa suolen liikettä, jonka vuoksi se soveltuu itsehoidossa vain lyhytaikaiseen käyttöön. Jos akuutin ripulin hoidossa loperamidi ei auta kahdessa päivässä, tulisi lääkkeen käyttö lopettaa. Loperamidin kanssa ei saisi juoda greippimehua tai syödä greippihedelmiä epäsuotuisan yhteisvaikutuksen vuoksi. Jos ilmenee korkeaa kuumetta tai veriripulia, loperamidia ei tulisi käyttää ollenkaan.

 

Muut tuotteet

Lääkehiiltä voidaan käyttää ripulin ja ilmavaivojen hoidossa. Käytettäessä lääkehiiltä tulisi huomioida se, että hiili imee itseensä haitallisten mikrobien lisäksi tarpeelliset ravintoaineet sekä samanaikaisesti käytettävät lääkeaineet. Tämän vuoksi lääkehiili ei esimerkiksi sovi ehkäisytablettien käyttäjille. Akuuttiin ripuliin voi myös kokeilla apteekissa myytäviä lääkkeellisiä savivalmisteita. Savi muodostaa suolen pinnalle suojaavan kalvon sekä auttaa palauttamaan ripulissa menetetyn nestetasapainon.

 

Toiminnalliset vatsavaivat

Ärtyneen suolen oireyhtymä voi aiheuttaa pitkäaikaista tai vaihtelevaa ripulia. Jos ksylitoli, sorbitoli tai kahvi aiheuttavat ripulia, näiden aineiden välttäminen olisi tarpeen. Toiminnallisessa sekä pitkäaikaisessa ripulissa voidaan käyttää suolen massaa lisääviä liukoisia kuituvalmisteita, jotka kiinteyttävät ulostetta.

Ilmavaivoihin

Ilmavaivojen hoidossa voidaan käyttää joko simetikonia tai dimetikonia. Suolessa ne alentavat nesteiden pintajännitystä, vähentävät kaasukuplien muodostumista sekä edistävät suolikaasujen liikkuvuutta. Ne sopivat käytettäväksi kaikenikäisillä, koska lääkeaine ei imeydy suolistosta verenkiertoon.

 

Milloin on syytä lähteä lääkäriin

Lääkäriin täytyy hakeutua, jos ripulin lisäksi esiintyy korkeaa kuumetta, veriripulia, yleistila on todella huono, kuivuminen on mahdollinen tai ripuli on jatkunut yli kaksi viikkoa. Alle 6 kuukauden ikäisellä lapsella oleva ripuli saattaa aiheuttaa nopeasti kuivumistilan, joten lääkäriin kannattaa hakeutua nopeasti. Lääkäriin on syytä myös hakeutua herkästi, jos ripulia ilmenee juuri palattua trooppisesta maasta sekä lisäksi esiintyy kuumetta.

Lähteet:
Käypä hoito -suositukset: Itselääkitys
Terveyskirjasto: lääkärin käsikirja
Pharmaca fennica
Neuvonen P ym, Kliininen farmakologia ja lääkehoito, 2011