Erilaiset ruoansulatusongelmat ovat jokapäiväinen riesa monelle suomalaiselle. Vuosittain toteutettavan Aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -raportin mukaan yksi neljästä suomalaisesta kärsii ruoansulatusvaivoista. Tyypillisimpiä ruoansulatusvaivoja ovat vatsan turvotus, ilmavaivat, vatsakipu ja vaihteleva suolen toiminta. Useimmiten oireiden taustalla on ns. toiminnallinen ja täysin vaaraton vatsavaiva. Hyvänlaatuisuudestaan huolimatta oireet ovat usein niitä potevalle sekä kivuliaita että kiusallisia. Vatsan alueen turvottelun, kipristelyn ja nipistelyn tiedetään myös heikentävän huomattavasti elämänlaatua.

Ruoansulatusvaivojen taustalla on monia tekijöitä. Epäsäännöllinen ruokailurytmi, hotkiminen, vähäinen liikunta ja kiireinen elämäntyyli ovat omiaan pahentamaan vatsaoireilua. Syyllinen ruoansulatusvaivoihin voi löytyä myös esim. runsasrasvaisista aterioista, niukasta ravintokuidun saannista, hiilihapollisista juomista tai keinotekoisista makeutusaineista. Vatsasi kiittää stressittömästä ja rennosta elämänasenteesta yhdistettynä liikuntaan ja riittävään ravintokuitujen ja nesteiden saantiin.

Jos vatsavaivojen epäillään johtuvan huonosti sulavasta ruuasta, voivat ravintoaineiden pilkkoutumista edesauttavat entsyymivalmisteet auttaa asiaan. Ne pilkkovat valmisteesta riippuen  rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit pienempiin osiin ja auttavat näin normaalia ruuansulatusta.

ILMAVAIVAT
Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasuista muodostuu paksusuolen bakteerien toimesta. Oireita ovat häiritsevän runsaat pierut, turvotuksen tunne ja ruoansulatuskanavan kivut. Tietyt ruuat, kuten palkokasvit, sipuli ja kaalit, keinotekoiset makeutusaineet ja hiilihapolliset virvoitusjuomat lisäävät ilmanmuodostusta. Myös laktoosi-intoleranssissa ja keliakiassa muodostuu suolistoon ilmaa, näistä sairauksista lisää edempänä.

Oireita saa estettyä välttämällä kaasua muodostavia ruoka-aineita, kuten kaalit, palko- ja sipulikasvit. Liikunta edistää suoliston normaalia toimintaa. On olemassa myös lääkkeitä, jotka pilkkovat ilmakuplia pienemmäksi, jolloin oireet helpottuvat. Myös piparminttuöljy voi auttaa ilmavaivoissa.

NÄRÄSTYS
Närästystä käsittelimme enemmän marraskuussa, voit lukea lisää aiheesta: Närästys

ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ
Ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee vatsan turvotteluna ja eri puolilla vatsaa tuntuvana kipuna. Suolen toiminnassa on yleensä muutoksia: joillakin löysät ulosteet useita kertoja päivässä ja ummetus vuorottelevat eri päivinä, toisilla on pääasiassa jompaakumpaa. Ulosteet voivat olla papanamaisia tai pieniä ja limamaisia. Usein tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla ulostaessa. Vatsakivut voivat helpottua ulostamisen yhteydessä. Suurelle osalle potilaita häiritsevimmät oireet ovat iltaa kohti pahenevat vatsan turvotus ja ilmavaivat. Oireille on tyypillistä niiden vaihtelu. Päivän kuluessa ne voivat olla välillä poissa, välillä vaivaavat tavallista enemmän. Joinakin viikkoina vaivat saattavat olla kiusallisia, muina aikoina niitä on huomattavasti vähemmän.

Ärtyneen suolen oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Perusteellisissakaan tutkimuksissa suolessa ei löydy mitään nähtävää vikaa, mutta sen toiminta on häiriintynyt. Häiriintyneen toiminnan syytä ei tarkoin tiedetä. Ravinnon laatu vaikuttaa selvästi oireiden syntyyn. Siksi oireita voidaan vähentää sopivin ruokavalion muutoksin; vältettäviä ravintoaineita ovat palko- ja sipulikasvit, kaalit, keinotekoiset makeutusaineet, laktoosi. Myös psyykkisillä tekijöillä on vaikutusta oireisiin. Kuitulisä voi auttaa niin ripuli- kuin ummetusoireessa.

Lisää aiheesta mm. tästä linkistä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068

LAKTOOSI-INTOLERANSSI
Maitosokeria eli laktoosia pilkkoo suolessa laktaasi-niminen ruuansulatusentsyymi. Vain pilkkoutunut maitosokeri pystyy imeytymään ohutsuolesta verenkiertoon. Laktaasin puuttuessa laktoosi jää suoleen ja kulkeutuu suolensisällön mukana eteenpäin. Maitotuotteiden nauttimisen jälkeen vatsaa turvottelee ja on ilmavaivoja. Usein esiintyy löysiä ulosteita ja epämääräisiä vatsakipuja. Oireet ilmaantuvat 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen.

Hoitona on maitosokerin välttäminen. Laktoosi-intoleranssissa voidaan käyttää myös entsyymivalmisteita, joita on kapseli- ja tablettimuodossa. Niitä käytetään ennen laktoosipitoisen ravinnon nauttimista tai sen yhteydessä.

Lisää aiheesta mm. tästä linkistä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00026

KELIAKIA
Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Osalla potilaista on myös iho-oireita. Tyypillisimmät oireet suolistossa ovat ripuli, löysät ulosteet, ylävatsan turvotus, ilmavaivat, painon lasku ja lapsilla kasvun hidastuminen. Monilla oireet ovat lieviä ja osalla niitä ei ole lainkaan. Keliakiaa sairastavalla saattaa olla myös monia vaivoja, jotka eivät liity suolistoon, esim. maksa-arvojen nousua. Ensimmäinen tutkimus keliakiaa epäiltäessä on verikoe, josta näkee keliakiavasta-aineet. Varmistuksena usein tehdään mahalaukun tähystystutkimus, jossa otetaan näyte ohutsuolen puolelta.

Hoitona on pysyvästi gluteeniton ruokavalio, jossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa sisältäviä ruokia. Hoito on elinikäinen, ja siinä tulee pyrkiä mahdollisimman tiukasti karttamaan mainittuja viljoja. Kaura soveltuu keliakiaa sairastaville kohtuullisesti käytettynä.

Lisää aiheesta mm. tästä linkistä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00026

LÄHTEET:
www.terveyskirjasto.fi
http://nogasin.ru/fi/tietoa/91-mitae-ruoansulatusvaivat-ovat