TERVETULOA JUHLIMAAN KANSSAMME SEITSEMÄN VELJEKSEN APTEEKIN 120-VUOTISTA HISTORIAA!

Juuremme ovat syvällä nurmijärveläisyydessä ja katseemme tiukasti tulevaisuudessa.

On minulle suuri kunnia saada olla apteekkarina Nurmijärvellä perinteikkäässä apteekissa, joka on myös suomalaisen lääketeollisuuden syntymäpaikka. Kaikki ehkä jo tietävät, että Albin Koposen lääkelaboratorio muuttui aikanaan osaksi Orion-konsernia, mutta vähemmän tunnettua on, että apteekin toinen apteekkari Emil Tuurala oli myös yksi Orionin perustajista ja sen ensimmäinen toimitusjohtaja.
Tuuralan apteekkarivuosien jälkeen apteekilla on ollut 6 apteekkaria. Itse aloitin apteekkariurani Nurmijärvellä kymmenen vuotta sitten elokuussa 2008. On ollut suuri ilo kehittää apteekkia yhdessä pätevän ja osaavan henkilökunnan kanssa. Olemme yhdessä luoneet apteekkiin laatujärjestelmän, joka kattaa perustoimintojen osalta myös ympäristöasiat ja työturvallisuuden. Olemme vähitellen luoneet uusia palveluita lääkehoidon onnistumisen varmistamiseksi. Viime vuoden remontissa otimme käyttöön kaikki uudet digitaaliset palvelut voidaksemme helpottaa nurmijärveläisten asiointia niin apteekissa kuin myös etänä – kaikki kun eivät pysty asioimaan apteekissa henkilökohtaisesti. Etäasiakkaiden käytössä ovat myös kotiinkuljetuspalvelut.
Ystävällinen robottimme Eero liittyi henkilökuntaan remontin yhteydessä. Sen tehtävänä on muistuttaa asiakkaitamme vuoronumeron ottamisesta ja kertoa palveluistamme. Lääkeneuvontaa ei Eero hoida – siitä vastaavat farmaseuttimme ja proviisorimme.
Juhlavuoden kunniaksi olemme pidentäneet vuoden alusta sunnuntaiaukioloaikaa, apteekki palvelee nyt kuusi tuntia entisen neljän sijaan. Verkkokauppa on käytössä aina ja muut etäpalvelut apteekin aukioloaikoina. Aukioloaikaa parantaa myös noutolokero, josta tuotteet ovat noudettavissa kauppakeskuksen käytävän aukiollessa.
Apteekki elää ajassa ja kehittää palveluitaan asiakastarpeiden mukaan. Otamme mielellämme vastaan kehitysajatuksia ja henkilökohtaisesti vastaan kaikkiin kysymyksiin, jota apteekkitoiminnasta herää.
Yhteiskunnallista keskustelua apteekeista on riittänyt niin kauan kuin apteekkeja on ollut. Sinä aikana, kun olen toiminut apteekkialalla on vuoroon haluttu sosialisoida, kunnallistaa ja liberalisoida apteekkipalveluita ja aina yhtä kiihkeästi. Joka kierroksella on lopuksi rauhoituttu perusteellisesti miettimään, mitä apteekkipalveluilta todella halutaan ja miten harvaanasutun maan lääkehuolto voidaan järjestää niin, että palveluita on ammattimaisesti toteutettuna ja lääkitysturvallisuus johtotähtenä saatavissa joka kolkassa. Niin toivon, että nytkin tapahtuu. Vähittäiskauppojen ja lääketukkukauppojen into ryhtyä apteekkeja pitämään ei varsinaisesti kumpua siitä, että lääkehuollon nykytilasta oltaisiin huolissaan vaan tarkoitusperät ovat toiset. Kaupan tehtävä on maksimoida myynti  – apteekin tehtävä on toimia osana terveydenhuoltoa lääke- ja lääkitysturvallisuuden varmistajana.
Toivomme, että 120-vuotisjuhlaohjelmastamme löytyy jokaiselle sopivia asioita. Olemme valinneet juhlavuoden ohjelman niin, että koko ihmisen elinkaari tulee huomioiduksi. Olemme nyt aloittaneet lasten ja nuorten palveluilla ja lanseeranneet myös apteekin historiasta muistuttavan ruusu- ihonhoitosarjan kaiken ikäisten käyttöön. Näyteikkunamme kertovat niin uusista asioista kuin historiastamme. Mukavaa uutta vuotta kaikille!
Eeva Teräsalmi
apteekkari