Siitepölyallergiaa sairastaa noin 20% suomalaisista aikuisista. Keväällä yleisimmät siitepölyallergian aiheuttajat ovat leppä (maalis-huhtikuu) ja koivu (toukokuu). Kesällä ilmassa on heinien ja pujon allergeeneja. Syksyllä allergian aiheuttajat ovat monesti itiöitä. Jos tietää ennalta, mitkä ovat allergian aiheuttajat, kannattaa seurata siitepölytiedotteita ja niiden avulla ennakoida allergialääkkeiden käytön aloitus. Esimerkiksi jos ihminen on allerginen lepälle, ja hän huomaa siitepölytiedotteesta, että lepän kukinta on alkamassa, on hyvä aloittaa lääkkeiden käyttö heti. Etelä-Euroopasta voi tulla siitepölyjen kaukokantautumia Suomeen jo helmikuussa. Kevättalvella tai keväällä Etelän lämpöön matkustavan allergikon kannattaa huomioida kohteen korkeammat lämpötilat ja näin ollen aikaisemmat siitepölyajankohdat.

Siitepölyallergia aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja kutinaa, kirkaseritteistä nenän vuotamista ja aivastelua. Silmät voivat kutista, punoittaa ja vuotaa sekä luomet voivat olla turvoksissa. Astmaatikolla siitepölyallergia voi aiheuttaa keuhkoputkien supistumista ja siten vaikeuttaa hengitystä. Allergia voi aiheuttaa yleistä väsymystä ja iho-oireita.

Siedätyshoito on ainoa taudin kulkua muuntava hoito. Se on turvallinen ja tehokas hoitomuoto sekä aikuisille että lapsille. Tavoitteena on sietokyvyn lisääminen. Kielenalustabletti on timotein ja suusuihke koivun siedätykseen. Molemmista on myös pistoshoitosiedätystä. Siedätyshoito voidaan aloittaa jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Mutta jos allergiaoireet ovat voimakkaat, jolloin allergialääkkeiden teho ei riitä, on syytä vakavasti harkita siedätyshoidon aloitusta. Sen aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri. Lääkärin kanssa on hyvä keskustella jo syksyllä, jotta siedätyshoito saadaan aloitettua riittävän ajoissa.

Lääkkeetön hoito allergiaan on nenän huuhtelu ja kosteutus. Siihen hyvä apu on nenänhuuhtelukannu ja kosteuttavat keittosuolaa sisältävät nenäsuihkeet. Niitä voi käyttää useita kertoja päivässä tarpeen mukaan. Nenänhuuhtelukannussa kannattaa käyttää hienoa merisuolaa, joka liukenee nopeasti veteen. Jos suolavesi kirvelee nenässä, on suolaa luultavasti liian vähän eli liuos on alle 0,9%, joka on sama kuin esim. silmän kyynelnesteessä oleva suolapitoisuus on. Jos olet tupakoija, on tupakoinnin lopetus tärkeää.

Mikäli allergeenin välttäminen ei ole mahdollista tai sen välttäminen ei riittävästi lievitä allergiaoireita, tulee lääkehoito kyseeseen. Ensisijaisesti siitepölyallergiaan tulisi käyttää paikallishoitovalmisteita, mutta jos niiden teho ei riitä, voi ottaa lisäksi antihistamiinitabletteja. Lieviä allergiaoireita hoidetaan kotikonstein ja apteekin itsehoitolääkkein. Vaikeammissa allergiaoireissa, alle kouluikäisten allergiaa ensi kertaa epäiltäessä ja raskaana oleville allergialääkettä valittaessa tai tapauksissa, jolloin oireet eivät lievity itsehoitolääkkeillä, suositellaan lääkärin puoleen kääntymistä. Myös silmän rähmiessä voimakkaasti, näkökyvyn heikentyessä, toispuoleisissa silmäoireissa, silmäkivussa tai silmän valonarkuudessa, pitkittyneessä yskässä, hengityksen vinkuessa, hengenahdistuksessa, nenän toispuoleisessa tukkoisuudessa tai toistuvissa nenäverenvuodoissa tulee kääntyä lääkärin puoleen.

Allergisiin nenäoireisiin suositellaan ensisijaisesti kortisonisuihkeita, joita on myynnissä reseptittä useita eri lääkeaineita ja kauppanimiä. Ne soveltuvat pääasiassa aikuisille ja lievittävät allergisen nuhan oireita tehokkaammin kuin suun kautta nautittavat antihistamiinit tai antihistamiininenäsuihkeet. Kortisoninenäsuihkeet alkavat vaikuttaa vasta muutaman päivän käytön jälkeen, joten niitä kannattaa käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan. Toissijaisesti voi käyttää antihistamiinisuihkeita, joita on kahta lääkeainetta kaupan. Ne soveltuvat lapsillekin. Myytävänä on myös kromoglikaattisuihkeita, joiden käyttö tulee aloittaa ennakoivasti noin 2 viikkoa ennen allergiakauden alkua ja jatkaa käyttöä koko allergiakauden ajan.

Allergisiin silmäoireisiin suositellaan ensisijaisesti antihistamiinitippoja, jotka alkavat vaikuttaa jo ensimmäisenä käyttöpäivänä. Kromoglikaattisilmätippojen käyttö aloitetaan 2 viikkoa ennen allergiakauden alkua ja käytetään koko allergiakauden ajan. Näitä lääkkeitä voi käyttää 4-vuotiaista alkaen.

Antihistamiinitabletteja saa ostaa ilman reseptiä useita eri lääkeaineita. Setiritsiinivalmisteet sopivat myös lapsille. Niitä on itsehoitolääkkeenä oraaliliuoksena ja tippoinakin, jolloin jopa 2-vuotiaat voivat käyttää, kun lääkäri on allergian todennut aiemmin. Muita itsehoitolääkkeinä myytäviä antihistamiineja ovat akrivastiini, desloratadiini, ebastiini, feksofenadiini, levosetiritsiini ja loratadiini. Tervetuloa keskustelemaan farmaseuttisen henkilökuntamme kanssa juuri Sinulle sopivimmasta lääkityksestä!