Siitepölyallergiaa sairastaa noin 10-20 % suomalaisista. Keväällä yleisimmät siitepölyallergian aiheuttajat ovat leppä (pahimmillaan maalis-huhtikuussa) ja koivu (pahimmillaan toukokuussa), kesällä heinät ja pujo. Syksyllä ilmassa on itiöitä.  Jos tietää ennalta, mitkä ovat allergian aiheuttajat, kannattaa seurata siitepölytiedotteita ja ennakoida allergialääkkeiden aloitus. Jos ihminen on allerginen esim. lepälle ja huomaa siitepölytiedotteesta, että lepän kukinta on alkamassa, on syytä aloittaa antihistamiinien käyttö heti. Etelän suunnasta voi tulla Suomeenkin asti siitepölyjen kaukokantautumia jo helmikuussa. Kevättalvella tai keväällä Keski-Eurooppaan matkustavan allergikon kannattaa huomioida Keski-Euroopan korkeammat lämpötilat ja näin ollen aikaisemmat siitepölyajankohdat.

Siitepölyallergia aiheuttaa nenän tukkoisuutta, aivastelua, lisääntynyttä limaneritystä, silmien kutinaa ja luomien turvotusta, silmien valonarkuutta, punoitusta ja kuivumista. Astmaatikolla siitepölyallergia voi aiheuttaa keuhkoputkien supistumista ja näin ollen vaikeuttaa hengittämistä. Myös yleistä väsymystä voi ilmetä allergiakautena.

Lieviä allergiaoireita hoidetaan kotikonstein ja apteekin käsikauppalääkkein. Vaikeammissa allergiaoireissa ja lapsen allergiaa ensi kertaa epäiltäessä sekä raskaana olevalle allergialääkettä valittaessa suositellaan lääkärin puoleen kääntymistä.

Antihistamiinitabletteja kannattaa käyttää koko allergiakauden ajan. Jos allergian aiheuttaja ei ole tiedossa, olisi hyvä parin viikon välein lopettaa allergialääkitys, ja katsoa, jatkuuko oireilu, ettei tulisi turhaan käyttäneeksi allergialääkkeitä. Antihistamiinitabletit auttavat kaikkiin allergiaoireisiin. Käsikaupassa on myynnissä useita eri lääkeaineita, joista löytyy jokaiselle sopiva valmiste keskustelemalla apteekin farmaseuttisen henkilökunnan kanssa. Samasta lääkeaineesta voi olla kaupan useiden eri lääketahtaiden valmistamia tuotemerkkejä: esim. setiritsiinistä Cetirizin ratiopharm, Heinix, Histec, Zyrtec. Muita antihistamiineja tableteissa ovat:  akrivastiini (Benadryl),  desloratadiini (Desloratadin ratiopharm),ebastiini (Kestine, Kestine lyo, Kestox), feksofenadiini (Telfast, Nefoxef), levosetiritsiini (Xyzal),loratadiini (Clarityn, Loratadin ratiopharm, Tuulix). Eroja on mm. haittavaikutuksissa, käyttörajoituksissa ja annostuksissa.

Moni allergiaoireista kärsivä saa apua allergiasilmätipoista ja –nenäsuihkeista. Niitä voi käyttää yksinäänkin tai yhdessä antihistamiinitablettien kanssa. Parhaimman tehon saa, kun käyttää paikallisesti silmätippoja ja nenäsuihkeita ja lisäksi suun kautta otettavia antihistamiineja. Silmätippoja allergiaan on kahdenlaisia ilman reseptiä: antihistamiinitippoja (Lastin, Livostin, Zaditen), jotka alkavat vaikuttaa heti, ja natriumkromoglikaattitippoja (Lecrolyn,Lomudal), joita kannattaa alkaa käyttää jopa pari viikkoa ennen allergiakauden alkua.

Nenäsuihkeita on kolmenlaisia: nopeavaikutteiset antihistamiinisuihkeet (Lastin, Livostin) ja ennakoivasti aloitettavat natriumkromoglikaattisuihkeet (Glinor, Lomudal Nasal) sekä kortisonisuihkeet beklometasoni (Beclonasal Aqua, Beconase), flutikasoni (Flixonase, Nasofan), mometasoni (Mommox) ja triamsinoloni (Nasacort). Kortisoninenäsuihkeet alkavat vaikuttaa vasta muutaman päivän käytön jälkeen, joten niitä kannattaa käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan. Ne sopivat vain aikuisille ilman reseptiä ostettuina. Sekä silmätipoista että nenäsuihkeista löytyy lapsille sopivat vaihtoehdot.

Lääkkeetön hoito allergiaan on nenän huuhtelu ja kosteutus. Siihen mainio apu on nenänhuuhtelukannu Sarvikuono tai kosteuttavat keittosuolaa sisältävät nenäsuihkeet. Niitä voi käyttää useita kertoja päivässä tarpeen mukaan. Sarvikuonossa kannattaa käyttää hienoa merisuolaa, joka liukenee nopeasti veteen. Jos suolavesi kirvelee nenässä, on suolaa liian vähän eli liuos on alle 0,9%, joka on sama suolapitoisuus kuin esim. silmän kyynelnesteessä on.

Koivu voi aiheuttaa ristiallergiaa eli koivulle allerginen voi saada allergiaoireita myös esimerkiksi omenasta tai porkkanasta. Varsinkin raakana kyseiset hedelmät tai vihannekset aiheuttavat helpommin allergiaoireita koivuallergiselle. Hedelmien tai vihannesten kypsennys tai pakastus voivat olla ne keinot, joilla ruoka saadaan käsiteltyä sellaiseksi, että se ei aiheuta oireita.