Tavallisimpia silmäongelmia ovat silmien kuivuus, kutina ja tulehdukset sekä erilaiset rakkulat ja näppylät silmässä tai silmäluomissa.
Silmien kuivuus on yleinen vaiva. Se voi aiheutua sairaudesta kuten silmäluomitulehduksesta tai lääkkeistä kuten bisoprololista, metoprololista tai isotretinoiinista, mutta yleisimmin vallitsevista olosuhteista kuten tuulesta, tietokoneruudun tuijotuksesta, saunomisesta tai ilmastoinnista. Kuivista silmistä haihtuu liikaa kosteutta tai sitten kyynelnestettä ei erity riittävästi. Siksi silmät voivat kutista, poltella, kirvellä tai vuotaa erityisesti sisältä ulos siirryttäessä. Hoitona käytetään silmiä kostuttavia tai voitelevia silmätippoja, -geelejä, -suihkeita ja -voiteita sekä luomenpuhdistuspyyhkeitä. Sopiva tuote löytyy kokeilemalla. Ensin voi käyttää vesimäisiä tippoja. Jos niiden teho ei riitä, voi kokeilla öljyä sisältäviä tuotteita. Yöksi sopii parhaiten geelimäinen valmiste, sillä se voi sumentaa näkökenttää hetkellisesti. Kostutustuotteita voi käyttää tarpeen mukaan useita kertoja vuorokaudessa. Silmien pyyhkiminen luomenpuhdistuspyyhkeillä aamuisin voi auttaa silmiä kostuttavasti niinkin hyvin, ettei kostutustippoja tarvitse käyttää koko päivänä. Piilolinssejä käyttäville sopivat säilöntäaineettomat tuotteet, joita on sekä pulloissa että pipeteissä.
Silmien kutinan syynä voi olla allergia, kuivuus tai virustulehdus. Allergiassa kutina on yleensä voimakasta, silmät punoittavat, vuotavat ja rähmivät lievästi, ja luomet voivat olla arat. Kutinaa on molemmissa silmissä. Hoitona käytetään antihistamiinisilmätippoja ja lisäksi tarvittaessa antihistamiinitabletteja. Kun lapsella epäillään allergiaa, on hyvä käydä lääkärissä, jotta varmistutaan oireiden syystä. Aikuisen lievät oireet voi hoitaa itse, mutta allergiaoireiden ollessa vaikeat, on syytä lähteä lääkäriin. Virustulehduksessa rähmä on melko vetistä, silmä voi olla punainen ja kirvelevä, ja tulehdus voi olla vain toisessa silmässä. Virustulehdus voi parantua itsestään, mutta se voi kestää pitkäänkin. Hoitona on kostutustipat ja silmän puhdistaminen joko apteekin valmiilla keittosuolaliuoksella tai puhdistuspyyhkeillä tai itse keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä. Silmiä pyyhitään aluksi 3 kertaa päivässä aloittaen silmän ulkoreunasta jatkaen nenään päin. Kumpaankin silmään käytetään uutta pyyhettä. Jos tulehdus ei parane itsehoidolla, on syytä lähteä lääkäriin.
Silmäluomen tulehduksessa silmät ovat kuivat, vetistävät ja ärtyneet. Näkö voi olla hämärtynyt, silmät valonarat ja luomet punoittavat. Silmäluomia on hyvä hoitaa alkuun tarkoitukseen sopivilla pyyhkeillä tai geelillä aamuin illoin ja 2 viikon jälkeen kerran päivässä. Ensin silmäluomet lämmitetään lämpimällä, kostealla pyyhkeellä. Lämpö lievittää oireita ja auttaa poistamaan kovettuneen karstan silmäluomista. Lämmittämisen jälkeen hierotaan luomia puhtailla sormilla varovasti ylös-alas-liikkeellä kohti luomireunaa niin, että erite ja karsta irtoavat. Tämä auttaa myös kyyneleritykseen. Sitten puhdistetaan silmäluomet ja luomen reuna pyyhkeillä käyttäen kumpaankin silmään uutta pyyhettä pyyhkien silmän ulkonurkasta nenään päin ensin ylä- ja sitten alaluomi erikseen.
Silmän sidekalvotulehdus aiheutuu bakteerin, viruksen tai sienen päästyä silmään. Tulehdukselle altistavat allergia, kuivat silmät, silmää ärsyttävä paikallislääkitys (esim säilöntäaine silmätipassa), roska silmässä, silmään päässeet epäpuhtaudet kuten saastunut uimavesi tai huonosti puhdistetut piilolinssit, tai vaan piilolinssien käyttö ylipäätänsä. Bakteeritulehduksessa silmät rähmivät yleensä runsaasti ja voivat olla aamuisin umpeen muurautuneet. Virustulehduksessa rähmä on vetisempää ja lisäksi voi olla yleisiä flunssaoireita. Silmässä voi olla punoitusta ja kirvelyä sekä roskantunnetta. Sidekalvotulehdus voi parantua itsestään muutamassa päivässä, ja puhdistaminen edistää paranemista. Jos tulehdus ei mene ohi muutamassa päivässä itsehoidolla, lääkäri voi määrätä antibioottisilmätippoja tai -voidetta, joita käytetään, kunnes silmät ovat olleet 2 päivää oireettomia, jotta tulehdus ei uusiutuisi. Virustulehduksessa hoitona ovat kostutustipat ja puhdistus.
Silmäluomissa voi esiintyä kuivuutta ja ihottumaa. Itsehoidossa voi kokeilla herkän ihon silmänympärysvoidetta aamuin illoin. Jos ihottuma pahenee eikä oireet helpotu noin viikossa, olisi hyvä käydä lääkärissä.
Silmäluomissa esiintyvät rakkulat ja näppylät ovat etupäässä lasten ja nuorten aikuisten vaiva. Näärännäppy on yleensä stafylokokin aiheuttama bakteeritulehdus, joka syntyy talirauhasen tulehtuessa äkillisesti. Silmäluomi voi olla turvoksissa, punainen ja arka, ja oire tuntuu silmiä räpyteltäessä. Näppyyn kehittyy parissa päivässä kellertävää märkää. Hoitona on silmäluomien puhdistaminen ja lämpöhaude 5 minuutin ajan aamuin illoin. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä antibioottivoidetta. Luomirakkula on helposti kroonistuva. Sen aiheuttaa talirauhasten tukkeutuminen, jolloin erite purkautuu rauhasesta kudokseen muodostaen rakkulan. Se voi olla lähes oireeton, mutta myös punainen ja kipeä patti silmäripsien yläpuolella. Se rauhoittuu yleensä parissa viikossa, mutta voi kestää kuukausiakin. Hoito on sama kuin näärännäpyssä, mutta kroonistunut luomirakkula voidaan poistaa kirurgisesti. Silmäluomen rakkula voi olla viruksen aiheuttama herpesinfektio. Rakkuloiden lisäksi oireina voi esiintyä silmän verestystä ja luomiturvotusta. Hoitona siihen on lääkärin määräämä herpesvirussilmävoide tai -tabletit. Herpestä epäiltäessä on suositeltavaa lähteä pikaisesti lääkäriin.
Silmään voi syntyä verenpurkauma itsestään ilman ulkoista syytä, tai silmään kohdistuneen iskun seurauksena. Myös kova ponnistus (esim synnytyksessä) tai silmän kova hierominen voi aiheuttaa sen. Verenohennuslääkkeitä käyttävät voivat saada herkemmin silmän verenpurkauman. Samoin korkeasta verenpaineesta kärsivät. Purkauma ei ole kipeä, mutta siinä voi olla lievä roskan tunne, jolloin voi käyttää kostutustippoja. Jos purkauma ei ole tullut vammasta, sen annetaan parantua itsestään. Tähän kuluu noin 1-2 viikkoa. Ennen häviämistä se voi vaihtaa väriä, kuten mustelmat yleensä tekevät. Jos se on tullut vammasta, tai jos purkauma alkaa toistumaan usein, on syytä käydä lääkärissä.
Kaikissa silmän oireissa olisi hyvä ottaa kännykällä kuva, kun oireet ovat alkaneet, niin kuvaa voi myöhemmin verrata nykyhetkeen, että onko tilanne parantunut vai pahentunut. Nykyisin terveyskeskus käyttää paljon pelkkiä puhelin- ja kuvakontakteja diagnoosin tekemiseen.

Lähteet: Duodecim, Lääkärin käsikirja 2019, kuivasilmäisyys
Itsehoidon taskukonsultti 2016, ratiopharm
Théan Blephaclean -esite