On taas se aika vuodesta, jolloin voimme ihmetellä kanssaeläjien verotuloja.

Apteekkarit näkyvät näissä tilastoissa omana ryhmänään, joka aina jaksaa herättää ihmetystä ja on myös luomassa myyttiä siitä, että apteekkiluvan saaminen siirtäisi luvan saaneen loppuelämäkseen lottovoittajien kastiin.


Mistä tämä aiheutuu?
Apteekki on lainsäätäjän päätöksellä henkilöyritys.

Tämä tarkoittaa sitä, että apteekin tulos verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona. Osakeyhtiössä ei ole näin, vaan toimitusjohtajalle maksetaan palkkaa ja yrityksen tulosta käsitellään omana eränään.
Verokalenterissa näkyvä verotettava tulo on siis apteekin tulos. Tästä summasta maksetaan tietysti kaikki apteekin kehittämiskulut ja investoinnit eikä sitä suinkaan käytetä henkilökohtaiseen mukavaan elämään.
Apteekkijärjestelmä on luotu varmistamaan se, että jokainen suomalainen saa lääkkeensä samalla hinnalla mistä päin tahansa Suomea alan ammattilaisten toimittamana turvallisesti ja luotettavasti. Lääketaksan ja apteekkiveron yhdistelmällä valtio takaa sen, että pienetkin yksiköt pystyvät huolehtimaan velvoitteistaan ja että suuret eivät saa ylisuuria tuloja. Apteekkiveroa maksan vuositasolla noin 400000 euroa valtion kassaan tuloverojen lisäksi. Apteekit ovatkin erittäin hyviä veronmaksajia ja tätä tosiasiaa verokalenteri heijastaakin.

Apteekkarin tuloista se ei sen sijaan kerro yhtään mitään. Tämä olisi hyvä muistaa ennen kuin ryhtyy julistamaan sanaa apteekkareiden tuloista.
Olen ollut 20 vuotta apteekkari enkä ole vielä nähnyt rahanpainokonetta nurkissani. Sen sijaan olen pitänyt apteekkini ja sen henkilökunnan ajan tasalla ja varmistanut sen, että nurmijärveläiset saavat juuri heille suunnattua apteekkipalvelua jokaisena vuoden päivänä. Tähän olen käyttänyt apteekkini tuloksen – sen mitä verottaja on katsonut apteekille kuuluvan oman osuutensa jälkeen.

Oma elämäni on sujunut työstä nauttien ihan normaalin tulotason puitteissa. Mitä toivon, on asiallinen, tosiasioihin perustuva keskustelu apteekkien tarkoituksesta ja yhteiskunnan tavoitteista.

Kehittämistyötä tarvitaan, mutta myyttien toistelu ei vie asioita eteenpäin.