Syksyisin koulujen ja päiväkotien alkaessa lisääntyvät havainnot täitartunnoista. Tartuntaan havahduttaa tavallisesti voimakas kutina hiuspohjassa tai hilsettä muistuttavat täin munat, saivareet, joita löytyy kiinnittyneenä hiuksiin lähellä päänahkaa. Toisin kuin hilse, saivare ei irtoa hiuksista helposti. Pieniä helmimäisiä 1 mm saivareita on helpointa havaita korvien takaa ja niskasta. Sen sijaan itse aikuisten täiden havaitseminen on vaikeampaa. Tämän harmaanruskean 2-4 mm litteän ryömivän loisen kiinnisaamiseen tarvitaan tavallisesti täikampaa. Jos epäily täitartunnasta herää, koko perheen hiukset tutkitaan kampaamalla ne (mieluiten kosteana) osio kerrallaan siten, että kampa vedetään suortuvan tyvestä latvaan asti ja puhdistetaan jokaisen vedon välissä esim. talouspaperiin pyyhkäisemällä tartunnan siirtymisen välttämiseksi. Paras täikampa on tiheä metallipiikkinen kampa, muovisellakin pärjää.


Jos kampaamisessa löytyy täitä tai saivareita, jotka ovat kiinni hiuksissa alle 1cm etäisyydellä päänahasta, tulee täitartunta hoitaa. Aikuinen täi munii elämänsä aikana noin satakunta munaa, joista kuoriutuu viikossa uusia täitä, jotka ovat valmiita lisääntymään noin 9 päivässä, joten hoitotoimiin tulee ryhtyä ripeästi. Täihäätö on helpointa toteuttaa täishampoolla, erilaisia tuotteita löytyy runsaasti. Hoidon onnistumiseksi on tärkeää noudattaa tuotteen käyttöohjeita huolellisesti. Oleellista on huolehtia tuotteen levittämisestä koko hiuspohjaan ja hiuspohjasta aina latvoihin asti shampoomäärässä säästelemättä. Täihäädön jälkeen hoidon onnistumista tulee seurata kampaamalla hiukset täikammalla joka toinen päivä kahden viikon ajan. Jos hiuksista löytyy ylimääräistä elämää, täishampoopesu tulee toistaa. Hiuksissa yli sentin etäisyydellä päänahasta näkyvät saivareet ovat merkki vanhasta täitartunnasta. Tiukasti kiinni olevien saivareiden irrottamista hiuksista voi helpottaa kastamalla kampa seokseen, jossa on puolet etikkaa ja puolet vettä.


Tämän hetkisen ohjeistuksen mukaan ainoastaan ne, joilla on havaittu tartunta, tulee hoitaa. Kuitenkin, jos perheessä on täitartunta tai koulusta on tullut täitiedotus, tulee myös oireettomat päät kammata täikammalla vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan. Täit tarttuvat helposti lähikontaktissa (esim. halattaessa, sylitellessä), sillä päätäit ovat riippuvaisia säännöllisestä veriateriasta, joten joutuessa pois ihmisestä, ne alkavat heti etsiä uutta lämmönlähdettä. Täi ei pysty hyppäämään tai lentämään ihmisestä toiseen vaan siirtyminen tarvitsee lähikontaktin. Tartunta on mahdollinen välillisesti hiuslenkkien, kampojen, pipojen, kaulaliinojen, pyyhkeiden, unilelujen, tyynyliinojen yms. välityksellä. Tällaisen tartuntakierron katkaiseminen on helpointa sulkemalla riskitavarat tiiviiseen muovipussiin pois käytöstä kahden vuorokauden ajaksi. Täit kuolevat ihmisisännän ulkopuolella 1-2 vuorokaudessa. Myös pesu 60 asteessa tai pakastaminen -18 asteessa yön yli tappaa täit. Kouluissa pipot ja kaulaliinat olisi parempi säilyttää hihassa tai laukussa, kuin yhteisessä hyllyssä. Täitartunnan ennaltaehkäisyyn on olemassa joitakin tuotteita.


Tuoreesta täitartunnasta tulee aina ilmoittaa kouluun ja päiväkotiin, jotta tartuntakierre saadaan katkaistua. Hoitoon ja kouluun voi palata, kun täihäätö on tehty.


Lähteet:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00972
https://www.apteekki.fi/terveydeksi/itsehoito/ala-panikoi-paatait-ovat-hoidettavissa-ja-ehkaistavissa.html
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/paatai