Tietoa peräaukon vaivoista

Arkikielessä puhumme peräpukamaoireesta, kun tarkoitamme oireita, jotka sijaitsevat peräaukon seudulla. Useimmat peräaukon seudun vaivoista paranevat itsestään tai itsehoidolla. Omilla elintavoilla voidaan vaikuttaa siihen, ettei ongelmia syntyisi. On kuitenkin hyvä tietää, että oireiden taustalla voi olla muitakin syitä. Niinpä uusi, entuudestaan erilainen peräaukon vaiva on syy kääntyä lääkärin puoleen.

Peräpukamat

Peräaukon sisällä, peräsuolikanavassa on limakalvon päällystämiä tyynykkeitä, jotka toimivat pidätyskyvyssä tiivisteinä. Tyynykkeet sisältävät runsaasti verisuonia. Jos tyynyke suurenee ja liukuu suolikanavassa alaspäin, syntyy peräpukama. Peräpukamia voi olla peräaukon suun sisä- tai ulkopuolella. Ne ovat varsin yleisiä ja parantuvat tavallisesti itsestään. Tyypillistä niille on se, että ne uusiutuvat helposti. Kirkas, verinen vuoto on tavallisin pukamaoire. Lisäksi ne voivat aiheuttaa myös painon tunnetta peräaukon suulle. Pukamiin liittyvä kova kipu johtuu taas siitä, että ne pingottuvat peräaukon ulkopuolelle ja niiden sisälle muodostuu verihyytymä. Joskus peräaukon ympärille pukamasta jää jäljelle ihokieleke, joka ei aiheuta kipua tai verenvuotoa. Ne koetaan ennemminkin kosmeettisena tai hygieenisenä haittana ja tarvittaessa niiden poistaminen tapahtuu lääkärin toimesta.

Tavallisin syy pukamien syntyyn on ummetus. Ummetusta aiheuttaa riittämätön nesteen nauttiminen, ruoan vähäinen kuitupitoisuus sekä päivittäinen liikunnan puute. Suoli voi myös oppia hitaaksi, mikäli ulostusta pidättää toistuvasti. Elintavoista johtuvien syiden lisäksi myös stressi tai esimerkiksi ympäristön muutos matkustettaessa voi aiheuttaa ummetusta. Ummetuksen ehkäisemiseksi ruokavalion olisi hyvä sisältää kasvikunnan tuotteita, viljoja, vihanneksia, hedelmiä sekä marjoja, jotka ovat hyviä kuidun lähteitä. Aikuisen ihmisen päivittäinen nestetarve on noin 1-2 litraa, joillakin jopa enemmän. Nesteitä tulisi nauttia päivän aikana muulloinkin kuin vain ruokailujen yhteydessä. Liikunta lisää suolen liikettä helpottaen ummetusta.

Muita syitä pukamien syntyyn ovat pitkään paikallaan istuminen, ylipaino ja raskaus. Myöskin tietyt lääkkeet, kuten esimerkiksi vahvat kipulääkkeet aiheuttavat ummetusta. Lääkkeistä johtuvaa ummetusta voidaan hoitaa ummetuslääkkeillä.

Pukamien itsehoidossa tärkeintä on ummetuksen ja vessassa ponnistelun välttäminen. Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Peräaukko pestään 1-2 kertaa päivässä sekä aina ulostamisen jälkeen sekä kuivataan hyvin hankaamatta. Istumakylvyt saattavat rauhoittaa aluetta. Oireilevien pukamien hoitoon voidaan käyttää paikallishoitovalmisteita. Paikallispuudutetta ja glukokortikoidia sisältävien voiteiden ja puikkojen käyttö alle viikon kuureina voi lievittää epämiellyttävää tunnetta ja kutinaa, tosin tutkimusnäyttö niiden tehosta on heikko. Pitkäaikainen tai toistuva käyttö taas voi viivästyttää oikean diagnoosin saamista sekä aiheuttaa iho-oireita. Ulostyöntyneitä pukamia voi työntää varovasti takaisin peräaukon sisälle.

Lääkäriin on syytä hakeutua, kun verenvuotoa aiheuttavia pukamia esiintyy ensimmäistä kertaa, sillä verenvuoden syy on selvitettävä, jotta voidaan sulkea pois muut mahdollista verenvuotoa aiheuttavat sairaudet. Lääkärin apua tarvitaan myös, jos pukamiin liittyy kova, äkillinen kipu, pukamat eivät pysy peräaukon sisäpuolella, tai jos ne aiheuttavat jatkuvaa vaivaa tai oireet eivät helpota itsehoidosta

Haavauma

Anaalifissuuralla tarkoitetaan peräaukon haavaumaa. Haavauma syntyy yleensä ummetuksen seurauksena, kun kova ulostemassa vahingoittaa peräaukkoa. Haavauma voi syntyä myös ripulitaudin yhteydessä, kun vessassa käyntejä on paljon ja peräaukkoa joudutaan pyyhkimään paperilla usein. Haavaumasta johtuvaa kipua koetaan ulostamisen yhteydessä ja jopa useita tunteja ulostamisen jälkeen. Vessapaperiin voi jäädä pyyhkiessä myös kirkasta verta.

Valtaosa haavaumista (60-80%) paranee itsestään. Haavaumien itsehoidossa sekä ennaltaehkäisyssä ummetuksen hoito on tärkeää. Paranemista tukee myös hyvä hygienia. Peräaukkoa suihkutellaan vedellä aamuin illoin sekä aina ulostamisen jälkeen. Lämpimät, noin 15-20 minuuttia kestävät istumakylvyt 40 asteisessa vedessä helpottavat sekä peräaukon sulkijalihasten supistustilaa että kipua. Ulostamisen yhteydessä esiintyvää kipua voidaan lievittää puudutusainetta sisältävillä voiteilla tai puikoilla.

 Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli oireet ovat kivuliaat, eivät helpotu itsehoidolla tai jatkuvat yli kuukauden. Jos haavaumaan ei liity lainkaan kipua, haavauma on hyvin suuri tai syvä, tai se sijaitsee muualla kuin keskiviivassa, on syytä varata aika lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten. Mikäli haavauma kroonistuu, voidaan hoidoksi kokeilla reseptillä määrättävää diltiatseemi- tai nitraattivoidetta. Voiteen käytöstä on syytä muistaa, että kipu helpottaa vasta viikkojen voidehoidon jälkeen, joten hoidon kesto on tyypillisesti kahdeksan viikkoa. Tavallisin syy hoidon epäonnistumiseen on se, että voiteen käyttö lopetetaan heti oireiden helpottaessa. Kovaan kipuun voidaan käyttää myös kipulääkettä.

Kutina

Peräaukon kutina on melko yleistä ja siihen voi liittyä myös vähäistä, kirvelevää kipua. Kutinan yleisin syy on peräaukon alueen ihottuma, joista taliköhnä on yleisin. Syynä voi olla myös ihoalueen jatkuva kosteus ulostyöntyvän limakalvon tai lievän anaali-inkontinenssin vuoksi. Muita kutinaa aiheuttavia syitä ovat peräpukamat sekä huono hygienia. Paikallishoitotuotteiden sekä pesuaineiden jatkuva käyttäminen voi ärsyttää peräaukkoa ja johtaa vähitellen jatkuvaan kutinaoireeseen. Myös kihomadot aiheuttavat kutinaa yöaikaan peräaukon seudulla. Etenkin lapsiperheissä kihomatotartunta on poissuljettava, jos vaivana on peräaukon kutina.

Kutinaa voi hoitaa itse, mikäli peräaukon ympärillä ei näy silmin havaittavia muutoksia. Peräaukkoa on syytä suihkutella tai pestä miedolla saippualla päivittäin sekä aina ulostamisen jälkeen. Kuivaaminen tehdään hellävaraisesti, hankaamista välttäen. Kutinaihon on hyvä saada myös ilmaa, joten löysät vaatteet tai ilmakylvyt helpottavat oloa. Ihoalueelle voi käyttää sinkkivoidetta oireita helpottamaan. Kovaan kutinaan apua antaa parhaiten yksiprosenttinen hydrokortisonivoide.

Lähteet:

Mustajoki Pertti: Peräaukon kutina, Lääkärikirja Duodecim 3/2019

Arkkila Perttu: Aikuisen ummetus, Lääkärin käsikirja 4/2020

Mustajoki Pertti: Peräpukamat, Lääkärikirja Duodecim 3/2019

Mustajoki Pertti: Peräaukon haavauma (anaalifissuura), Lääkärikirja Duodecim 2/2019

Salmenkylä Sinikka: Peräaukon tavalliset vaivat, Lääketieteellinen Aikakausikirja Duodecim 2020

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/lantionpohjan-ja-peräsuolen-toiminnalliset -sairaudet