Elämme poikkeusaikaa, kun Coronavirus jyllää erityisesti Uudellamaalla. Olemme kaikki joutuneet miettimään toimintatapojamme ja elämämme järjestämistä. Apteekissa olemme ottaneet käyttöön erilaisia suojautumiskeinoja alkaen toimituspisteiden plekseistä ja päättyen suojavälin käyttöön myös sisäisessä työskentelyssämme. Asiakkailtamme toivomme suojavälin muistamista – apteekissa on paljon tilaa eikä ole tarve tulla lähelle toista asiakasta eikä asiakaspalvelijaa. Näillä toimilla varmistamme sen, että emme sairastu itse vaan voimme jatkossakin palvella teitä sujuvasti.
Seitsemän veljeksen apteekilla on käytössä noutolokero, verkkokauppa ja mobiiliapteekki, joka toimii älypuhelimeen ladattavalla Remomedi-sovelluksella. Vapaaehtoisjärjestöt voivat asioida asiakkaan puolesta jos omaiset eivät pääse auttamaan, puolesta-asiointi onnistuu kelakortilla tai antamalla valtuutus puolesta asiointiin Suomi.fi -palvelussa. Apteekkiin ei siis tarvitse itse tulla vaan riittää, että onnistuu välittämään tänne tiedon tarvittavista lääkkeistä ja muista tuotteista.
Valitettavasti mikään tilanne ei estä huijareita aktivoitumasta. Varoitan kaikkia puhelimessa myytävistä ihmelääkkeistä (koronaan ei toistaiseksi ole löytynyt lääkettä) tai muista palveluista, joissa väitetään soitettavan apteekista. Me emme milloinkaan soita markkinointipuheluita asiakkaillemme! On siis syytä epäillä toimijan luotettavuutta jos väitetään puhelun tulevan jostakin apteekista ja koskevan tuotemyyntiä.
Samoin on verkkokaupan laita. Apteekkien verkkokaupat ovat luvanvaraisia ja sellainen voi toimia vain olemassaolevan apteekin yhteydessä. Kaikki luvansaaneet toimijat on merkitty EU-tunnuksella. Tämä tunnus löytyy verkkokaupan etusivulta. Älkää koskaan tilatko mitään lääkkeitä muista kuin luvallisista verkkokaupoista! Maailma on täynnä lääkeväärennöksiä ja niitä kaupittelevia huijareita.
Kaikki sujuu hyvin ja turvallisesti, kun muistamme noudattaa karanteeniohjeita, käyttää avustajaa tai sähköisiä apuvälineitä tarvittaessa ja suhtautua kriittisesti yllättäen ilmaantuviin tarjouksiin, joista ei tunnu voivan kieltäytyä!
Jatketaan yhdessä koronaviruksen vastaista työtä viranomaisohjeita noudattaen – näin pääsemme mahdollisimman nopeasti normaalitilanteeseen.


Eeva Teräsalmi
apteekkari